Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, pouze na severovýchodě území bude zpočátku dne až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. V Čechách bude foukat mírný severozápadní vítr, na Moravě a ve Slezsku čerstvý s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h.

V pátek bude polojasno až oblačno. Po ránu se může ojediněle tvořit nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 5 až 1 °C, ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Víkend nabídne letní teploty

Víkend přinese výrazný nárůst zejména minimálních nočních teplot. V sobotu bude jasno až polojasno, během dne na jihozápadě území při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude zpočátku dne polojasno, během dne očekáváme přechodně až oblačno a místy déšť, ojediněle bouřky. Noční teploty zůstanou vysoko – mezi 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C, od západu očekáváme postupně ochlazování. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, přechodně bude zesilovat v bouřkách.

Jak bylo 8. května 1945?

Před 75 lety bylo na 8. května daleko chladněji - nejvyšší odpolední teploty zpravidla zastavovaly na 12 °C a oblačnosti a srážek bylo hodně – přes střední Evropu přecházel frontální systém od západu.

V pondělí napadne na horách až 25 cm mokrého sněhu

Hned pondělní den přinese výraznou změnu v počasí – přes Česko bude přecházet studená fronta, která přinese místy vydatné srážky, které budou od západu přecházet od 400 m nad mořem v déšť se sněhem nebo sněžení. Na horách může napadnout až 25 cm mokrého sněhu. Od západu se bude během dne výrazně ochlazovat – v pravé poledne by na Karlovarsku mělo být kolem 7 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě i přes 20 °C.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

Od úterý bude oblačnosti i srážek ubývat, ale studené severní proudění bude pokračovat. Po ránu budou v úterý a ve středu ranní teploty klesat na 2 až -2 °C, místy se může tvořit náledí a nejvyšší odpolední teploty se budou v úterý zastavovat do 12 °C, ve středu na 16 °C. V kalendáři najdeme od úterý do čtvrtka tzv. Ledové muže, kteří tedy letos přijdou naprosto přesně a v plné síle.

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.facebook.com/DasaHonsova a https://www.instagram.com/dagmar.honsova/

Fotogalerie
47 fotografií