Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragédie na oslavách konce 2. světové války: Rusové bombardovali Česko cíleně i omylem

Autor: ČTK, sab - 
7. května 2020
08:00

Tragický omyl poznamenal oslavy konce války v Hrotovicích na Třebíčsku 8. května 1945, tedy před 75 lety. Tři bomby shozené z ruského letadla na zdejší náměstí usmrtily 114 místních lidí vítajících Rudou armádu a také 36 sovětských vojáků. V té době se totiž ještě na Českomoravské vrchovině odehrávaly těžké boje a sovětští velitelé netušili, že město již opustily německé jednotky. Jiné město na Třebíčsku, Dalešice, se stalo terčem sovětského bombardování o den dříve záměrně. Letecké roje startovaly z rakousko-maďarského pomezí. Ukázaly to poslední výzkumy, řekl ČTK dalešický kronikář Rudolf Špaček. Kvůli bombám zemřelo 177 lidí, nejvíc v Hrotovicích. Obě místa si letos oběti připomenou bez účasti veřejnosti.

První bomby shodil na Dalešice v pondělí 7. května 1945 roj 18 sovětských letadel v pravé poledne. Podle Špačka se dlouho věřilo, že se letadla otočila a do několika minut provedla druhý nálet. Teprve částečné zpřístupnění ruských archivů odhalilo, že nad Dalešice byly vyslány dvě osmnáctičlenné skupiny letadel.

400 bomb shodili záměrně

Důvodem bombardování mohla být podle Špačka chyba v komunikaci mezi letectvem a pozemními průzkumníky. „Pověsti o tom, že sedláci měli vytažené mlátičky ze stodol a letci to považovali za německé zbraně, nejsou pravda. Podle dochovaných hlášení velitelů obou rojů tam byli poslaní kvůli tomu, že se tam soustřeďovalo dělostřelectvo. Jenže v Dalešicích nebylo nic, němečtí vojáci, kteří tam přespali, odešli před tím v sobotu,“ řekl Špaček.

Pamětníci odhadli, že na Dalešice dopadlo asi 400 bomb různé hmotnosti. Jedna stokilová byla v obci nalezená před třemi lety při hloubení bazénu. „Dlouho jsem tomu nechtěl věřit, jak by je mohlo unést 18 letadel? Jenže se ukázalo, že letadel bylo 36 a podle záznamů shodily 380 bomb, takže to měli lidé spočítané dobře,“ řekl Špaček.

Bomby zasáhly především jihovýchodní část obce, která tehdy měla asi 700 obyvatel. Zemřelo 27 z nich, z některých rodin většina. Jejich pohřeb se konal 9. května. Zničených a poškozených bylo v obci 45 domů i kostel. Pod odloupnutou omítkou v interiéru se objevily fresky z konce 13. století, o kterých do té doby neměli odborníci povědomí. „Je to snad jediný světlý bod celé tragédie,“ řekl Špaček.

150 lidí zemřelo při oslavách

Na Hrotovice vzdálené od Dalešic asi tři kilometry spadly tři bomby v okamžiku, kdy davy slavily konec války a lidé se vítali s Rudou armádou. Zemřelo jich 114, z řad Rudé armády bylo dalších 36 obětí. Mrtvého velitele dělostřelecké brigády Georgije Sacharova převezl tank až do Prahy. Jeho potomci před rokem Hrotovice navštívili a měli dorazit i na letošní pietní akci, která je ale kvůli koronaviru zrušená, řekla starostka Hrotovic Hana Škodová.

Průzkumník, který měl dávat světlicemi signály ruským letadlům a označovat, kam jejich vojska postoupila, padl v boji. Zpráva o osvobození města se tak k pilotům nedostala včas.

Pochopitelný omyl

Ukořistěnými německými leteckými pumami, které vybuchovaly půl metru nad zemí, bombardovala sovětská armáda v celém regionu prchající německé vojáky. Shluk lidí kolem bojové techniky na náměstí v Hrotovicích považovali sovětští piloti za nepřítele, a tudíž na něj zaútočili. Následky byly tragické, nicméně všichni včetně místních považovali omyl sovětských vojáků za pochopitelný. Až za normalizace v 70. letech byla vytvořena oficiální a nepravdivá verze, že za útokem v Hrotovicích stálo německé dělostřelectvo.

Ze dne tragédie se dochovala jediná fotografie, je součástí expozice hrotovického muzea, další snímky byly pořízené na pohřbu, řekl Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, které na expozici spolupracovalo. Pohřeb obětí se konal 11. května. Muzeum, jehož součástí je i připomínka 75 let staré tragédie, otevřelo město s asi 1800 obyvateli v září 2018.

Pomník obětem z Dalešic byl odhalený 5. května 1946. Oběti z Hrotovic připomíná na čelní stěně zámku pomník odhalený 28. října 1947. Pravidelná pietní akce s účastní veřejnosti se letos kvůli opatření spojená s koronavirovou nákazou konat nebude. Věnce k pomníkům položí představitelé obcí.

Jirik-ta ( 7. května 2020 15:07 )

++++­++++++­++++++­++++++­++++++1

Jaronovaku ( 7. května 2020 12:26 )

Jak tu sami píšou buď šlo o omyl, nebo nešťastnou náhodu. Patrně v té době kdy technika a možnosti poplatné době se tohle muselo stávat všem. Proč ale nezmíní, že amíci bombardovali významné podniky kdyz už to mohlo ovlivnit jen poválečné hospodářství a s vermachtem to nemělo nic společného. Taky by bylo dobré zmínit kolik civilistů při tom americkém humanitárním bombardování zemřelo!

vaclav ( 7. května 2020 11:08 )

Proč Američané bombardovali Pardubice na konci války kdy už o nic nešlo a Němci byli pryč?To na ČT taky neřeknou.Oni je bombardovali 2 krát a poprvé to nasypali do lesa mezi Pardubice a Spojil a druhý už se povedl na dnešní Paramo.Ale to sem páni redaktoři nenapíšou.Jen co udělali Rusové.Nejsem jejich zastáncem,ale když chcete psát pravdu tak všechnu a né jen tu co se hodí.Ach ta objektivita.

Zobrazit celou diskusi