Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snažíte se zachránit vztah? 10 znamení, podle kterých poznáte, že už to nemá cenu

...
4. prosince 2023 | 06:00

Nikdo z nás se nechce vzdávat bez boje. Pokud se však z vašehu vztahu stala jedna velká propast, ze které už není cesty ven, raději to vzdejte. Váháte, jestli vůbec stojí za to o vztah ještě bojovat? Tyto signály vám napovědí, že už to opravdu nemá smysl.

V každém partnerském vztahu může nastat situace, kdy si najednou nevíte rady a lámete si hlavu s tím, zda má cenu o svého partnera ještě bojovat. Kdy je lepší vztah vzdát a hledat štěstí někde jinde?

VIDEO: Zimní horoskop lásky: Potkáte svou spřízněnou duši?

Video se připravuje ...
Zimní horoskop lásky: Martina Blažena Boháčová • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

"Jedním z nejdůležitějších a nejčastějších signálů, jak poznat, že vztah nemá smysl, je to, že jste udělali vše, co jste mohli, a máte pocit, že nic víc už pro vztah udělat opravdu nejde. To je například ve chvíli, kdy jste se společně snažili o záchranu vztahu, ale nejde vám to a partner například odmítá jít za poradcem. Pokud jste společně vyčerpali všechny možnosti, pak je samozřejmě na každém z vás, abyste už nespoléhali na svůj protějšek a zamysleli se sami nad sebou, zda v takovém vztahu má cenu pokračovat," říká vztahový poradce Karel Chába.

1. Váš partner s vámi nechce trávit čas

Snažíte se neustále vymýšlet společný program, ale váš partner si pokaždé najde nějakou výmluvu a raději tráví čas mimo domov a s někým jiným? Asi vás to bude bolet, ale je to pouze známka toho, že s vámi prostě čas trávit nechce. Možná je to pro vás nepochopitelné, protože jste přece vždycky všechno dělali společně. Svého partnera ale bohužel nutit nemůžete, a proto věnujte svůj čas a energii raději sobě nebo někomu, kdo o to bude stát.

2. Jste úplně jiná 

Bývala s vámi sranda, a teď jste pořád vážná? Sršela jste energií a měla spoustu plánů, a teď jenom sedíte doma a není s vámi řeč? Je běžné, že od svého partnera přejímáte některé návyky, měníte názory. Nikdy by vás však partnerství nemělo změnit natolik, že zapomenete na své zásady, přání, touhy nebo cíle. Pokud máte pocit, že jste se bez svého partnera cítila více svobodná a šťastná, nejspíš jste si už odpověděla na otázku, zda má váš vztah ještě cenu.

3. Nemluvíte spolu

Komunikace je základ každého mezilidského vztahu. Bez ní nemůže žádné partnerství fungovat. Pokud jste si tedy všimla, že už si se svým partnerem tak moc nepovídáte, nesdílíte s ním své radosti i trable a spíše se před ním uzavíráte a raději vše probíráte s někým jiným, rozhodně je něco špatně. A nejspíš nastal čas odejít.

4. Pořád se jen hádáte

Promění se každá vaše běžná konverzace v hádku? Neumíte najít společnou řeč a na ničem se neshodnete? Může se jednat o krátkodobou krizi, kdy zkrátka nejste na svého partnera dostatečně napojená a vznikají problémy v komunikaci. Pokud tyto problémy přetrvávají a místo toho, abyste si sami sebe užívali, tak se jenom hádáte, vzdejte to. Uvidíte, že se vám nakonec uleví. "Vztah určitě nemá smysl, pokud jste v situaci, kdy máte ve vztahu problémy s komunikací, neustále se hádáte a nejste schopni problémy sami vyřešit. Tím se jen více vzdalujete jeden druhému a postupně i ztrácíte chuť do dalších pokusů o nápravu," říká Karel Chába. 

5. Nelítáte s hlavou v oblacích

Jasně. Čím déle s partnerem jste, tím více "líbánková fáze" opadá a už nemáte na očích růžové brýle. Najednou si všímáte jeho nedostatků, a co vám na něm přišlo předtím roztomilé, vás teď spíš akorát vytáčí. Je však důležité, aby ve vašem vztahu byla stále zažehnutá jiskra. Pokud vás však při pomyšlení na partnera nezahřeje u srdce a nevykouzlí vám to úsměv na tváři, raději ho nechte jít.

6. Váš partner stále jen přijímá, ale nic nedává nazpět

Ve vztahu jsou dva lidé a podle toho by to mělo také vypadat. Nikdy neupřednostňujte potřeby a přání svého partnera na úkor těch svých. Ve vztahu jste si rovni, a proto po sobě nenechávejte "šlapat". Stejně jako vy věnujete do vztahu úsilí a energii, tak to stejné pro vás musí udělat váš partner. 

7. Nudíte se

Každý váš společný den nejspíš nebude nabitý vzrušením a plány. Občas není na škodu, když spolu jen tak prostě jste a nic neděláte. Je však důležité, aby váš vztah nepohltila jedna velká nuda, ze které nebude cesty ven. Máte nechuť cokoliv dělat společně a nebaví vás ani jen tak vedle sebe být? Najděte si někoho, s kým vám i obyčejné chvíle budou připadat kouzelné a vzácné.

8. Ve vztahu jste se zasekli

Každý vztah se vyvíjí, roste, někam směřuje. Alespoň by tedy měl. Lidé ve šťastném vztahu se neustále podporují, společně plánují a budují. Není to váš případ? Jste zaseklí na jednom místě, několik let ve stejném bytě, bez dětí, bez větších plánů i cílů, bez chuti něco změnit? Vyskočte z tohoto rozjetého vlaku. Jinak budete litovat, že jste několik let zůstala trčet na jednom místě a nevyužila ostatních příležitostí.

9. Nejste pro svého partnera prioritou

Všechno je mu přednější než vy? Špatně! Možná se nemusíte neustále držet na jeho listu priorit na první příčce, rozhodně by vám ale měl věnovat pozornost a starat se o to, abyste byla šťastná a spokojená. Zajímá se o to, jak se máte? Stará se, když vás něco trápí, a snaží se, abyste byla šťastná? Ne? Pak od něj dejte ruce pryč.

10. Necítíte se milována

Láska je to, co udržuje celý vztah v chodu. Stejně jako ji vy vkládáte do jiných, musíte ji také přijímat. Jedině tak budete opravdu šťastná. Máte pocit, že vám partner už neříká nic hezkého, nepečuje o vás, nejeví o vás zájem a zkrátka od něj lásku postrádáte? Najděte si někoho, kdo vás jí zahrne, protože to si přece zasloužíte.

Autor: Aneta Valešová