První zmínky o obci Loučeň pocházejí z roku 1223. Ve středověku a raném novověku se střídali nepříliš známí a významní jména majitelů. Zásadní proměnu přinesla třicetiletá válka, kdy na přišli Loučeň Valdštejnové.

Barokní zámek Loučeň se může pochlubit původními interiéry. Obklopuje ho rozlehlý anglický park, který je obohacen unikátním souborem jedenácti labyrintů a bludišť.

Zámek je v současnosti majetkem soukromé společnosti. Ta se mezi lety 2000 a 2007 postarala o jeho kompletní rekonstrukci.  TOu prošel i zámecký park a hotel. 

Klasická prohlídka

Zámecká expozice je věnována rodině Thurn-Taxisů, která zámek získala na začátku 19. století. Během jejich éry navštívila zámek i celá řada významných hostů. Po jeho komnatách se prošel napříkald císař František I., ruský car Alexandr I. a zastavil se zde i spisovatel Mark Twain.

Zámkem vás při prohlídce provedou právě členové rodiny Thurn-Taxisů, kteří byli posledními šlechtickými obyvateli zámku. Setkáte se tak s knížetem Alexandrem Janem, který v kraji například vybudoval první železnici a návštěvníkům přiblíží své lovecké výpravy do Afriky.

Jeho manželka Marie návštěvníkům přiblíží, jak oba manželé podporovali umění. Jejím chráněncem byl například spisovatel Rainer Maria Rilke, na zámku v Loučni ale mohli lidé potkat i Bedřicha Smetanu, kterému dokonce zřídili po jeho smrti muzeum.

Setkat se ovšem můžete i s jejich synem Erichem, který by měl být známý především fotbalovým fanouškům. Byl to totiž on, kdo ze svých studií na univerzitě v Cambridgi přivezl novou hru. Společně s otcem pak sestavili první fotbalové mužstvo na našem území, které na jaře 1893 nastoupilo na Císařské louce v Praze proti tehdy nejlepšímu týmu Rakouska-Uherska k prvnímu fotbalovému utkání v Čechách.

Nechybí ovšem ani další postavy z dlouhé historie zámku. Návštěvníci se tak možná setkají i se zdejší Bílou paní.

Večerní a noční prohlídka

Večerní prohlídky návštěvníkům přiblíží, jak vypadala noc na zámku. Pokoje a chodby jsou osvětleny svíčkami a zámkem kromě knížecího páru provádí i jejich komorník Oto Bouda nebo nadlesní Josef Schwarz.

Při prohlídce se mouhou návštěvníci dostat i do nečekaných situací.

Dětská prohlídka

Malí návštěvníci (vhodné již od tří let), které provází kněžna Marie, princezna Karolína nebo zámecký komorník, se dozvědí, jak se na zámku žilo a jedlo nebo o oblíbených hračkách zámeckých dětí. Děti se během prohlídky mohou těšit i na nejrůznější zábavné aktivity. Rodiče se tak nemusí bát, že by jejich ratolesti začal výklad nudit.

Čokoládová prohlídka

Kněžna v nádherných šatech či jiný člen knížecí domácnosti návštěvníkům kromě zajímavostí ze zámku a podzámčí neopomene během prohlídky sdělit, odkud se čokoláda vzala a z čeho se vlastně vyrábí. Během prohlídky ochutnáte čokoládu z plantáží Jižní Ameriky či Afriky (vzorky jsou z mléčné, hořké i bílé čokolády). Za tuto prohlídku si připlatíte 40 Kč na osobu k běžnému vstupnému.

Otevírací doba

Kvůli koronaviru pouze park s labyrinty

Pondělí až čtvrtek 10:00 - 18:00

Pátek až neděle a státní svátky 10:00 - 21:00

Vstupné do parku s labyrintem

  • Dospělý: 120 Kč
  • Snížené: 100 Kč
  • Rodinné 400 Kč
  • Pes 50 Kč

Tip na výlet

Park Mirakulum

Park Mirakulum ve středočeských Milovicích se nachází 18 km od zámku Loučeň. Nabízí 10 hektarů originální zábavy a volnočasových aktivit s množstvím nápaditých herních prvků. Je zde Lesní město a kontaktní mini zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky, Vodní svět a také úzkokolejnou železnici, která park propojuje se sousedním Tankodromem.

Fotogalerie
27 fotografií