Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecko otevírá antické památky. V návrat turistů věří o prázdninách

Autor: ČTK - 
7. května 2020
19:25

Řecko otevře v polovině května pro návštěvníky antické památky, které osiřely v rámci přijatých opatření proti šíření koronaviru před dvěma měsíci. V polovině června začnou fungovat také muzea, uvedla dnes ministryně kultury Lisa Mendoniová. Jihoevropská země se nyní chce soustředit na to, aby zachránila alespoň část zisků z letní turistické sezóny, a předpokládá, že pro zahraniční návštěvníky se otevře 1. července, napsal server Greek Reporter.

Památky včetně aténské Akropole budou pro zájemce otevřené opět od 18. května, přesný harmonogram zahájení turistické sezony ale zatím vláda nezveřejnila. Státní tajemník Georgios Gerapetritis v rozhlasové stanici Alpha řekl, že od 18. května se umožní řeckým občanům cestovat na ostrovy a první turisté by mohli přijet 1. července, „pokud všechno půjde dobře“.

Příslušné úřady pracují na podrobných bezpečnostních pravidlech, která by návrat turistů do přímořských letovisek umožnila. Budou se týkat ubytování, restaurací, provozu na plážích, ale také dopravy či přístavů.

V Řecku už nakažení přibývají jen po jednotkách

Řecko začátkem tohoto týdne uvolnilo část restrikcí, přijatých v březnu v rámci boje s epidemií covid-19. Otevřely se některé obchody či kadeřnictví, hotely s celoročním provozem by měly začít fungovat 1. června, sezónní ubytování pro turisty pak v polovině června.

V Řecku v posledních týdnech přibývají denně jen jednotky nebo maximálně desítky nových případů nákazy koronavirem. Celkem se v zemi nakazilo 2663 lidí, 1374 z nich už se vyléčilo a 147 nakažených zemřelo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa