Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropa slaví 75 let od konce 2. světové války. Projev chystá i královna Alžběta II.

Autor: ČTK - 
8. května 2020
09:05

Většina Evropy si dnes připomíná 75. výročí konce druhé světové války. Francouzský prezident Emmanuel Macron se dopoledne zúčastní ceremonie u hrobu neznámého vojína pod Vítězným obloukem v Paříži a britská královna Alžběta II. o desáté večer přednese projev. Německá kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier hodinu před polednem položí věnce k památníku válečným obětem Neue Wache na třídě Unter den Linden a Steinmeier bude mít projev v poledne.

Již v předvečer výročí prezidenti tří pobaltských zemí ve společném prohlášení připomněli, že konec války pro národy střední a východní Evropy neznamenal začátek svobody, ale výměnu jednoho totalitního režimu za druhý a bezmála půl století komunistické nadvlády, přičemž Pobaltí bylo násilím připojeno k Sovětskému svazu.

„Na tragickou lekci minulosti nelze zapomínat. Překrucování historických událostí druhé světové války a následujícího rozdělení Evropy je smutným pokusem zfalšovat dějiny a zpochybnit samy základy současného mezinárodního řádu,“ varovali prezidenti Estonska, Litvy a Lotyšska Kersti Kaljulaidová, Gitanas Nauséda a Egils Levits, aniž by přímo zmínili Rusko, se kterým Pobaltí často vede historické polemiky.

Polský Institut národní paměti (IPN) k výročí zveřejnil na svém webu desítky článků, věnovaných pronásledování polských vlastenců a odbojářů sovětskou tajnou policií NKVD a beztrestným zločinům rudoarmějců při tažení zotročeným Polskem.

Samo Rusko a jeho spojenci v postsovětském prostoru slaví vítězství ve druhé světové válce tradičně 9. května. Vysvětluje se to tím, že v době podpisu německé kapitulace v Berlíně v pozdních nočních hodinách 8. května 1945 bylo vzhledem k časovému posunu v Moskvě již po půlnoci.

Kvůli současné pandemii ruský prezident Vladimir Putin odložil tradiční vojenskou přehlídku na Rudém náměstí. Nad Moskvou ale v sobotu přeletí vojenská letadla, zahřmí dělové salvy a Putin má přednést projev u památníku padlých. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se naopak rozhodl vojenskou přehlídku uspořádat a pozval při této příležitosti do Minska ruské poslance a senátory.

dvorece ( 8. května 2021 14:20 )

Nebudu hodnotit dnešní evropskou politiku, kdy na zadání čeští politici hanobí Rusko, ale vadí mi, že desítky milionů těch mrtvých, kteří ve 2 světové válce nasadili své zdraví a obětovali i své životy jsou dnes bráni jako něco, co není a nebylo důležité, protože podle nevzdělaných lidí jsou to jen rusáci....

Přitom všichni velmi dobře víme, že nebýt Sovětského Svazu by Evropa osvobozená nebyla, všichni si honí triko s nenávistí k Rusům a nechápu proč ?
Vždyt copak ti mrtví z války zavinili Vaši frustraci z roku 1968, kdy nás zradili čeští politici a zavolali sem na nás soudruhy z Moskvy a spol ?

To byl ale rok 1968 a my slavíme osvobození Evropy od německých okupantů v roce 1945...Někdy je opravdu dobré používat mozek - nebolí to .

Wikipedie - Oběti druhé světové války
Sovětský Svaz - 26 300 000
Československo - 365 000
Německo - 7 500 000
Polsko - 5 600 000
Rakousko - 110 000
USA - 418 500
Spojené království - 450 400
Rumunsko - 841 000

Je tedy ostuda, pokud na Vítkov nebyl pozván velvyslanec Ruska. Protože myslíme a vzpomínáme na oběti války ne na dnešní politiku.

Ano, vám sovětským vojákům děkuji za pomoc při osbozování Evropy i Československa od německých zrůd. Z naší lidické rodiny zůstala jen teta, ostatní ty zrůdy v Lidicích zabili včetně naší malé příbuzné, ale nebýt vás, nebylo by dnes ani nás.

Jsme pokrytci, přátelíme se s těmi, kdo nás zradili při Mnichovu a kydáme špínu na ty, které pozvali NAŠI zrádní politici k nám na zvládnutí udajné kontrarevoluce...
Kdyby to vzniklo v Polsku, šli bychom i my bez řečí, jako spojenci...jsme přece udatní češi - nebo ne ? Odmítli bychom ???
To určitě ne.

Tehdy v Moskvě nepodepsal jediný opravdový český hrdina František Kriegel a jediná země, která nás nechala demokraticky žít - bylo Rumunsko - nepřijeli sem.

Ale nepíše se o nich - byli to hrdinové a tak se ani nepíše o hrdinech Sovětského Svazu z druhé světové války...
Vyrobíme si vlastní hrdiny - nás pomlouvají ve světě a říkají

fotrpjotr ( 8. května 2020 10:01 )

Nechápu,proč v Plzni oslavují USA Army,když je neosvobodila,naopak rozbombardovali Škodovku,aby zničili konkurenci.

sekebo ( 8. května 2020 09:50 )

Velkolepé oslavy v plzni. Den před vjezdem US Army byl sesazen protektorátní starosta, obsazen vysílač a fašouni čekali v kasárnách, až je US Army zatkne. Ráno vojáky US čekali na náměstí s chlebem a solí a nějaký zmatený fašoun postřelil 1 vojáka US Army. Na druhé straně minimální oslavy Ostravskoopavské operace. Na straně Rusů a Čechů zde bylo cca 25000 mrtvých, na straně fašounů kolem 70 000. Dobývání Ostravy trvalo cca 1,5 měsíce. Historie je schopna podle režimů se totálně obrátit naruby !!!

Zobrazit celou diskusi