Radní řekl, že plán je součástí projektu podpory bydlení, který město financuje z evropských peněz. Jednání s majiteli bytů by si buď město mohlo zajišťovat samo, nebo by k tomu mohlo využít neziskovou organizaci. Dodal, že podobná agentura funguje například v Mostě.

Služba má být určena lidem, kteří mají problém najít na trhu nájemní bydlení, ať už z důvodů finančních, nebo jiných. Podle radního může v neochotě majitelů byty pronajmout hrát roli i diskriminace, například Romů, nebo velikost rodin, kdy domácnosti s více členy mají často problém najít byt.

Agentura by mohla majitelům garantovat, že v případě problémů zasáhne a bude je s nájemníky řešit. Další možností podle Zábranského je, že by se magistrát zavázal uhradit případné dlužné nájemné. „Možností je víc pro různé specifické skupiny lidí,“ řekl. Dodal, že cílem je, aby majitelé byty pronajímali na delší dobu, což nájemníkům poskytne alespoň základní jistotu bydlení. Magistrát nyní připravuje možné podoby spolupráce a poté návrh projedná rada, doplnil radní.

Pospíšil: Koalice nic neprojednávala

Plán koaličního partnera kritizoval Pospíšil. „Jsem zaskočen tím, že se dočítám z tiskové zprávy našich koaličních partnerů, že tato koalice chce zřizovat sociální realitní agenturu. Nic takového tato koalice neprojednávala, není to ani součástí koaličního programu, a proto bych očekával od Pirátů, než něco takového zveřejní, věcnou diskusi v koalici,“ uvedl. Zábranský v reakci řekl, že o plánu minimálně dvakrát mluvil na poradě radních.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 31 500 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Magistrát svoje byty využívá pro sociální účely a také k zajištění bydlení pro klíčové profese, jako jsou zdravotníci, hasiči, policisté či učitelé.

Fotogalerie
18 fotografií