Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Břicho plné hnisu a děsivé trauma: Pacientky, která měla platit nemocnici, se zastal Ústavní soud

Břicho plné hnisu a velké trauma. Žena za to měla nemocnici ještě zaplatit (Ilustrační foto)!
Břicho plné hnisu a velké trauma. Žena za to měla nemocnici ještě zaplatit (Ilustrační foto)!  (Autor: iStock, FN Motol)
Autor: DH - 
8. května 2020
16:48

Na návštěvu nemocnice Karviná–Ráj z roku 2005 asi tato žena nikdy nezapomene. Když tam před lety skončila, její stav se během pobytu rapidně zhoršil. Později z toho vinila personál. Krajský soud jí ovšem za pravdu nedal a navíc jí uložil tučnou náhradu za řízení vyšší než 200 tisíc korun. Všechno tak doputovalo až k Ústavnímu soudu.

Žena, o jejímž případu informoval portál TN.cz, se začala s nemocnicí v Karviné soudit už v roce 2007. Tamní zaměstnance vinila z toho, že o ni dostatečně nepečovali během jejího čtyřdenního pobytu v zařízení v roce 2005, a chtěla po zařízení uhradit 300 tisíc korun odškodného.

Podle jejích slov vše začalo ve chvíli, kdy si stěžovala personálu na bolesti v oblasti břicha a upozorňovala, že její laboratorní testy naznačují zánět. Zaměstnanci na ni ale údajně neměli nijak reagovat a předepsali jí analgetika. Bohužel nakonec muselo dojít až na akutní operaci, při které lékaři údajně zjistili, že má žena skutečně plné břicho hnisu a abscesů, patrně právě ze zánětu. Nemocnice prý navíc nevedla dostatečné lékařské záznamy.

Pacientka se obrátila na soud. Spor ale prohrála. Odvolací Krajský soud ženinu žalobu smetl ze stolu s tím, že ke všemu ještě musí na vlastní náklady uhradit nemocnici soudní výlohy, a to ve výši 220 tisíc korun. Jiný názor neměl ani Nejvyšší soud, který navíc přidal ženě k uhrazení další nemalé poplatky.

Zlom nastal až nyní v roce 2020. Poškozená žena se totiž se svojí stížností obrátila na Ústavní soud. Jeho senát jí vyhověl s tím, že byla ve sporu s nemocnicí ve značné nevýhodě, protože nemohla předkládat potřebné důkazy, které by podpořily její výpovědi.

„Poskytovatel lékařských služeb má v tomto právním vztahu převahu, a proto by měla být pacientova práva chráněna důsledněji. S tím bývá spjata i otázka obrácení důkazního břemene v případě, kdy jedna ze stran sporu zmařila provedení důkazu a protistrana se tím ocitla v důkazní nouzi, neboť nebyla schopna prokázat svá skutková tvrzení. Zdravotnické zařízení nemůže procesně těžit z nedostatků ve vedení zdravotnické dokumentace,“ usnesl se senát podle TN.cz. Případem se tedy začnou znovu zabývat soudy nižší instance.

Citronel ( 8. května 2020 17:37 )

Proč to proboha musí projít tolika soudy,to se soudí jak se soudce vyspí?To nenapadlo ostatní soudy to co Ústavní soud,rád bych slyšel verdikty ostatních soudů.To znamená odvolávat se,pak je naděje,že narazíte i na soudce,který má všech 5 pohromadě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání