Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Známý raper Ty (†47) podlehl nákaze, odborníci varují: Menšiny koronavirus zabíjí snáz!

Autor: jžk - 
8. května 2020
17:41

Ben Chijioke, známý spíše pod svou přezdívkou Ty, zemřel ve věku 47 let poté, co byl hospitalizován s těžkými příznaky koronaviru a uveden do lékařsky vyvolaného kómatu. Smrt rapera potvrdili jeho nejbližší ve čtvrtek 7. května.

Raper Ty se poprvé objevil na britské hudební scéně v roce 2001 se svým debutovým albem The Awkward. Hned se svým druhým albem Upwards z roku 2004 byl nominován na cenu Mercury Prize. Stačil vydat ještě tři alba, přičemž poslední A Work of Heart v roce 2018. Vloni také spojil síly s rapery jménem Blak Twang a Rodney P. a společně vytvořili skupinu Kingdem, pod kterou vydávali songy.

Ty byl přijat do nemocnice se zdravotními komplikacemi souvisejícími s koronavirem. Vyvolali u něj kóma a připojili ho na plicní ventilátor, když se jeho stav začal zlepšovat, opustil dokonce jednotku intenzivní péče. Jeho přítelkyně Diane Laidlaw informovala, že se mu daří lépe a byl umístěn na běžné oddělení.

Oblíbený raper spolupracoval s umělci, jako jsou saxofonista Soweto Kinchem, hip hoperem De La Soulem či raperem a producentem Roots Manuvaem. Nejen ti Chijiokeho uznávali a uctili jeho památku na sociálních médiích. „Navždy v mém srdci, brácho... Odpočívej v pokoji, chlape, byli jsme požehnaní, když jsme poznali tak velikého člověka,“ zveřejnil na své síti Blak Twang.

Sophie Borland a Eleanor Hayward uvedly pro Daily Mail, že právě lidé z etnických menšin jsou ke koronaviru mnohem náchylnější a je pro ně nebezpečnější než pro europoidní jedince. Pracovníci na vysokých pozicích národní zdravotní služby proto apelují na zdravotníky z etnických skupin, aby neriskovali své životy v předních liniích a dbali na své zdraví.

Britští černoši či zastupitelé jiných etnik totiž podle nejnovějších výzkumů umírají až čtyřikrát častěji než běloši. Údaje Úřadu pro národní statistiku (OSN) odhalily, že lidé z Bangladéše či Pákistánu podléhají nemoci až 3,5krát častěji, Indové umírají až 2,7krát častěji.

Vědci se domnívají, že k vyšší úmrtnosti přispívá celá řada důvodů, třeba i ten, že lidé z menšin pracují na rizikových pozicích, nebo je u nich větší ohrožení cukrovkou či srdečními chorobami.

Video se připravuje ...
Další videa