Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Starostka Sokolova nechala odnést americkou vlajku z piety. Pak ji vrátila a sype si popel na hlavu

Aktualizováno -
9. května 2020
16:10
Autor: sova, ČTK - 
8. května 2020
20:45

Radnice Sokolova v čele se starostkou Renatou Oulehlovou (ANO) nechala ve čtvrtek dopoledne odnést americkou vlajku ze stojanu u pomníku a pohřebiště sovětských zajatců u městského hřbitova. Když tam v podobě pietního aktu přišla položit květiny reprezentace radnice, vlajka tam nebyla. Zhruba ještě hodinu předtím, když přinesl věnec sokolovský senátor Miroslav Balatka (Piráti s podporou STAN), přitom vedle české a ruské vlajky americká vlajka ještě nescházela. Oulehlová připustila, že šlo o chybu, ale nebyl v tom prý zlý úmysl.

„Nerozumím důvodu, proč se ještě 31 let od revoluce v našem městě odstraňuje americká vlajka. Vlajka armády, která osvobodila naše město včetně tábora, kde mrtvé zajatce nalezli a postarala se o jejich důstojné pohřbení. Kdyby se psal třeba rok 1988, tak tomu asi rozumět budu, ale teď? Je mi to nesmírně trapné. A smutné. Vlastně neumím moc popsat, co cítím,“ napsal senátor na svém facebooku, kde na manipulaci s vlajkou upozornil.

Žádný Američan tam pochován není, hájí krok starostka

Starostka Oulehlová krok hájí, i když připustila, že to byla chyba. „Bylo to spontánní rozhodnutí, které mělo jeden jediný cíl, a to jasně stanovit, že naše pieta v tomto případě patří právě a především padlým ruským zajatcům, kteří mají v těchto místech hromadný hrob, žádný americký voják zde podle mých informací pochován není. Zpětně uznávám, že to patrně byla chyba, a netvrdím, že jsme lidé, kteří nechybují,“ komentovala krok starostka pro Novinky.cz. Naopak se pustila do senátora a kritizovala jeho rozhodnutí celou věc medializovat.

Později ale starostka připustila chybu. „Byli jsme na všech pietních místech a když jsme přicházeli k památníku sovětským obětem lágru, tak jsme si svorně řekli, že v tu chvíli, kdy budeme uctívat, tak uctíme ty lidi, kteří jsou v tom masovém hrobě. Na tu krátkou chvíli tam ta vlajka nebyla a pak jsme ji hned vrátili. Byla to hloupost nebo nerozum, ale vyšlo to z nás všech a nebyl to akt neúcty,“ řekla dnes ČTK Oulehlová.

Ani sokolovští zastupitelé postupu vedení města nerozumí. „Nepochopila jsem především důvod odebrání a zejména následné vrácení americké vlajky. Předešlé roky bez problémů visely všechny tři zástavy,“ komentovala to opoziční zastupitelka za Piráty Tereza Zykánová. Zastupitel Jaromír Dvořák (Radnice středu) na facebooku jen podotknul: „Stačilo se bez kopání omluvit.“

Na odstranění vlajky osvoboditelů města reagovala na sociálních sítích řada lidí. „Je mi stydno. Američané osvobodili Sokolov, s úctou a pietou pohřbili sovětské zajatce a jedna paní starostka nechá odstranit jejich vlajku z pietního místa, protože tam se uctívají pouze sovětští vojáci, kteří Sokolov ani neosvobodili,“ napsal například Patrik Toman. Někteří ale zase polemizovali nad rolí americké armády při osvobozování Evropy.

Oulehlová dnes ČTK řekla, že zvažuje vydat oficiální reakci na celou kauzu, která vyvolala na sociálních sítích velkou vlnu diskuzí. „My jsme z toho překvapení, co se z toho nakonec stalo. A s velkým smutkem sleduji, co se letos kolem konce druhé světové války děje,“ dodala Oulehlová.

Tehdejší Falknov osvobodili Američané jako poslední

Byla to přitom právě americká 3. armáda generála Pattona, která 7. května 1945 osvobodila Sokolov. Jak píše na webových stránkách města Sokolova historik Vladimír Bružeňák, Američané ve městě objevili válečný lazaret pro sovětské válečné zajatce v kasárnách na dnešním sídlišti Vítězná. Naskytl se jim údajně otřesný pohled.

Sokolov (tehdy pod poněmčeným názvem Falknov) byl Američany osvobozen v poslední vlně, podobně jako města Loket, Horní Slavkov a Rokycany.

cepp ( 10. května 2020 11:11 )

Severní Korea bude pro tebe na emigraci nejlepší.

marmat ( 10. května 2020 00:26 )

Solfernus : NECHTE TOHO.....agitky za všechna léta máme až nad hlavu.....

marmat ( 10. května 2020 00:25 )

Solfernus : NECHTE TOHO.....agitky za všechna léta máme až nad hlavu.....

marmat ( 10. května 2020 00:22 )

Vzpomínky V PÁSMU 8.5. ČT 24 ....m.j. v INTERVIEW 21.50
uvedly hodně "NOVINEK"- faktů na světlo.....
Výpověď Mikuláše Kroupy ředitele organizace Post BELLUM byla doslova šokující .....nedá Vám vůbec spát....!!!!
O roli Rudoarmějců v povstání a po něm .....
Vám OTEVŘE OČI
Nebudete tomu chtít ani věřit­....­....­....­....­....­....­.SÍLA FAKTŮ !!!

marmat ( 9. května 2020 23:59 )

Nepochybně jí veřejné mínění dožene k rezignaci.....
Nebo jí někdo vyhrožoval ???
Snad bude brzy JASNO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa