Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obří fronty a plná parkoviště! IKEA po pauze otevřela své brány

Autor: pom, ČTK - 
11. května 2020
09:50

Plná parkoviště a dlouhatánské fronty! Tak to vypadalo před obchodními domy IKEA na pražském Zličíně i Černém Mostě v pondělí ráno těsně předtím, než se jejich brány po koronavirové pauze znovu otevřely.

Nákupní centra, zahrádky restaurací, kadeřnictví, masáže a další služby mají od pondělí 11. května zelenou - po dvouměsíční pauze se znovu otevřely veřejnosti. A jak se zdá, lidé už se nemohli dočkat. Před obchodními domy IKEA v Praze se ještě před otevírací dobou tvořily dlouhatánské fronty! Zákazníci v rozestupech, které jsou naznačeny žlutými puntíky nalepenými na zemi, postávali před obchodními domy a netrpělivě čekali, až se brány otevřou. Počet zákazníků, kteří mohou naráz v obchodním domě nakupovat, je ale omezen. „Limit je nastaven na 1200 zákazníků v případě Černého Mostu, Zličína a Brna. Ostrava má limit 600 zákazníků,“ uvádí IKEA. To mají hlídat počítací kamery, které nechala IKEA nainstalovat. 

„Čekali jsme to, možná i trochu víc lidí. Za normálních okolností je rozdíl v tom, že je otevřená restaurace o půl hodiny dřív než obchodní dům, lidé si tam dají snídani a po deváté se přesunou na nákupy,“ komentoval situaci ředitel obchodního domu na Černém Mostě Ivan Jančo. „Hned za první hodinu navštívilo obchodní dům na Černém Mostě zhruba 350 zákazníků,“ dodal. Restauraci ani dětský koutek ale zákazníci zatím využívat nesmějí.

Při nákupu na Černém Mostě naopak smějí využívat žluté nákupní tašky. „Dokážeme zajistit hygienu i karanténu. Po použití každou dáváme na 72 hodin do karantény a poté ji vrátíme zpět do provozu,“ uvedl dále Jančo.

Zákazníci zároveň musejí dodržovat hygienická pravidla - mít zakrytá ústa a nos, dodržovat dvoumetrové rozestupy, používat dezinfekci, která je ve stojanech rozmístěna po celém prostoru. Zaměstnanci pravidelně dezinfikují kliky i nákupní vozíky, nosí rukavice, ti, kteří se zákazníky přicházejí do bližšího kontaktu, mají k dispozici obličejové štíty.

Týdenní přípravy

IKEA Černý Most se na otevření podle Janča připravovala zhruba týden. Při uzavření fungovala jako distribuční centrum e-shopu. „Zaznamenali jsme v internetovém prodeji obrovské nárůsty. V celé České republice to bylo o 260 procent, konkrétně na Černém Mostě dokonce o 380 procent. Museli jsme se této nové realitě přizpůsobit,“ řekl Jančo. Někteří prodejci tak byli přesunuti na práci pro e-shop, IKEA také spustila online plánování kuchyní a ložnic, o což byl podle Janča velký zájem. V obchodním domě IKEA Černý Most je zaměstnáno 550 lidí.

jetuslunicko ( 11. května 2020 20:02 )

bez komentáře....... Vám není pomoci

manunu ( 11. května 2020 19:28 )

Vy jste zlá a sprostá žena, váš slovník je z hospody IV. cenové skupiny.

Bedoslav ( 11. května 2020 18:56 )

Souhlas, i z europalet by to bylo lepší. Stupidní stádo.

veronika novotna ( 11. května 2020 17:56 )

Nemyslím si.obchodaky naj jak zoo.Akorat cumej a zevlujou.Prodavam v OC tak vím ne.

veronika novotna ( 11. května 2020 17:53 )

No zrovna Ikea.Takovej blbej obchod.🤪Si pekne zahravame.Ve finalke díky takovém blbeckum se vir zas rozptyly Protoze všichni kaslouna pravidla.A pak si strihnem karantenu Prahy.A to se teprve po***te.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa