Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus mění cestování, jak ho známe: Turistické koridory, imunitní pasy a omezení

Autor: Darina Jíchová - 
11. května 2020
21:00

Pandemie kornaviru na několik měsíců zcela ochromila svět. S tím, jak se většina zemí pomalu probouzí a vrací k normálnímu životu, lidi zajímá, jak to bude s cestováním za hranice. S příchodem léta se upínají k naději dovolené ve svých oblíbených destinacích. Právě turismus byl jedním z nejhůře postižených sektorů v době pandemie, podle Světové organizace cestovního ruchu při OSN by tento rok oproti loňsku mohl klesnout až o 80 procent, čímž by o práci přišly stovky milionů osob, uvedla stanice CNN.

Například v Thajsku tvoří turismus až 18 procent národního HDP, pro mnohé je to jediný zdroj obživy. Pouliční prodavačka Cletana Thangworachaiova (45) si obvykle vydělá za den 7500 korun, a to jen z prodeje magnetek a dalších suvenýrů, v době karantény stěží prodá zboží za 50 korun, někdy vůbec nic. Žena svůj stánek, který vlastní více než 10 let, stále denně otevírá a čeká na „zbloudilé“ turisty.

Cestovní a turistické koridory

Thajská vláda si zatím pohrává s myšlenkou, že otevře turistům dovolenkové resorty, které zároveň poslouží i jako karanténní zařízení, Nový Zéland a Austrálie plánují mezi sebou otevřít cestovní koridor, kdy lidé budou moct alespoň cestovat mezi těmito dvěma státy.

Čína obnovila vnitrostátní provoz, pro cizince ale zůstávají hranice zavřené. „Turistický“ koridor by mohl vzniknout i mezi Českem a Chorvatskem. Podle expertů ale zabere roky, než se turismus a cestování vrátí do podoby před pandemií.

Prvním krokem k návratu k normálu jsou právě cestovní a turistické koridory, shodují se odborníci. Od 15. května jeden takový začne fungovat v Pobaltí, Estonsko, Litva a Lotyšsko pro své obyvatele otevřou hranice a umožní jim volný pohyb. V nejbližších týdnech začne fungovat spojení i mezi Thajskem a Vietnamem či již zmiňovanou Austrálií a Novým Zélandem. Analytici připomněli, že jen málokterý stát si může dovolit nechat hranice uzavřené.

Ochranný štít se stal povinnou součástí kroje thajských tanečnic. Ochranný štít se stal povinnou součástí kroje thajských tanečnic. | Reuters

Čína neotevře hranice pro své kritiky

Je otázkou, jaká bude situace mezi Čínou a Thajskem, které je nejoblíbenějším turistickým rájem Číňanů, ročně sem zavítá až 11 milionů čínských turistů. „Turismus rovněž zasáhla geopolitická situace, například Čína neotevře své hranice pro ty země, které je v době krize kritizovaly,“ domnívá se expertka z australské univerzity v Adelaide Freya Higginsová-Desbiollesová.

Upozornila rovněž na to, že cestovní koridory budou nestabilní. „Jakmile se objeví nové případy nákazy, cesty a hranice se okamžitě zavřou,“ vysvětlila Higginsová-Desbiollesová.

Thajsko turistům zpřístupní ostrovní resorty 

„Bude trvat dlouho, než se obnoví doprava mezi Spojenými státy a Asií,“ prohlásil šéf organizace Cestovní asociace asijsko-pacifického regionu (PATA) Mario Hardy. Pro mnohé asijské země, jejichž ekonomiky jsou závislé čistě na turismu, je to katastrofa. Thajsko vidí řešení v tom, že pro cizince otevře dovolenkové resorty na ostrovech. Podle tamní vlády by to představovalo ideální východisko, v případě šíření koronaviru by totiž turisti zůstali izolovaní na ostrovu.

„Bylo by to výhodné pro obě strany,“ domnívá se šéf thajské turistické asociace Yuthasak Supasorn. Nezáleží ovšem jen na Thajsku, ale také na ostatních zemích, nikdo nebude chtít vyjet na dovolenou, pokud po svém návratu bude muset do povinné dvoutýdenní karantény.

Podle expertů budou pro cestovatele platit přísná pravidla, na letištích a nádražích bude probíhat screening, lidem se bude měřit teplota a připraveny budou muset být i rychlotesty na koronavirus. Zvažuje se i zavedení tzv. imunitního pasu, doklad by sloužil jako důkaz, že jeho držitel je imunní vůči koronaviru, tedy že nemoc prodělal a zotavil se z ní. V Číně už něco podobného funguje, lidé tam pomocí QR kódů prokazují svůj zdravotní stav.

Návrat k normálu do dvou let

„Nemůžeme očekávat, že se mezinárodní cestování vrátí do podoby, jakou známe. Toho se dočkáme možná až s objevením účinné vakcíny proti koronaviru,“ prohlásila Higginsová-Desbiollesová.

„V současné době jen odhadujeme, jak bude situace vypadat. Do normálu by se vše mohlo vrátit do dvou let, zároveň tuto dobu lze využít jako možnost zabývat se problematikou přemíry turismu a jejího vlivu na místní kultury a životní prostředí,“ shrnula Higginsová-Desbiollesová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa