Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brusel srazil paty před čínskou cenzurou dopisu o koronaviru. Europoslanec: Ať padají hlavy

Autor: Markéta Mikešová - 
11. května 2020
21:20

Pod palbou kritiky se v posledních dnech ocitla Evropské unie. Důvodem je dopis adresovaný Pekingu, ve kterém EU mluvila o diplomatických vztazích obou zemí. Text obsahoval mimo jiné zmínku, že současný koronavirus pochází z Číny. Část o původu nákazy ale čínská státní média vynechala a dopis zveřejnila upravený, proti čemuž se zástupci Bruselu neohradili. Že šlo o chybu, přiznali až poté, co někteří europoslanci chybějící odezvu označili za podporování čínské cenzury.

EU dopis vytvořila k příležitosti 45. výročí diplomatických vztahů mezi Unií a Čínou. Podepsáni jsou pod ním zástupci všech 27 členských zemí. Stojí v něm například, že dříve než kdy jindy by si celý svět měl pomáhat, aby se zrychlila ekonomická obnova po pandemii a že EU je ochotna spolupracovat na vývoji vakcíny.

V části o pandemii byla uvedena i věta, že koronavirus se poprvé objevil v Číně, odkud se poté rozšířil do celého světa. Tato část ale chyběla ve verzi dopisu, která se objevila na čínském serveru China Daily. Ten je ovládán čínskou komunistickou stranou a je znám tím, že zveřejňuje její stanoviska.

Většina lidí v té chvíli očekávala, že EU se ohradí, jelikož jde o exemplární příklad vládní cenzury. Nic se ovšem nestalo. Dokonce Gunnar Wiegand, šéf Evropské služby pro vnější činnost (ESVČ) pro Asii a Pacifik na twitteru sdílel upravenou verzi dopisu, aniž by upozornil, že v něm něco chybí.

Šéf unijní diplomacie: Důležitý je kontext

K ohrazení došlo až mnohem později, kdy na problematický charakter upraveného dopisu začali upozorňovat evropští politici, kteří se na jeho vzniku nepodíleli. Zkoumali totiž, jak k něčemu podobnému došlo. A zjistili, že EU věděla, že cenzoři na text budou koukat a mohou ho upravit, nic s tím přitom neudělala.

Přiznalo to tiskové oddělení jak Evropské komise, tak ESVČ. Oba subjekty potvrdily, že evropská delegace byla informována, že text Čína zveřejní pouze tehdy, kdy jej schválí čínské ministerstvo zahraničních věcí. Delegace to podle mluvčího označila za lehce pochybné, ale nakonec souhlasila, jelikož jí přišlo důležitější, aby se alespoň některé části textu dostaly k čínským lidem. „Delegace EU se přesto rozhodla pokračovat v publikování se značnou neochotou, protože považuje za důležité komunikovat politické priority EU,“ sdělil mluvčí.

Podobně hovořil minulý týden šéf unijní diplomacie Josep Borell. „Nebylo to nejlepší rozhodnutí, ale je třeba dát ho do kontextu. Delegace EU v Číně si myslela, že je lepší akcentovat jiná témata, ale stejně (dopis, pozn. red.) neměl takový zásah, jaký chtěla, jelikož nebyl zveřejněn v čínštině,“ komentoval událost.

K chybějící větě řekl, že „si nemyslí, že to má velký význam“. Podle něj není nic tajného, že v Číně existuje cenzura a evropská diplomatice se snaží dělat, co může. „Všechny naše aktivity v Pekingu musí dodržovat limity nastavené čínskými úřady,“ sdělil Borell. „Jedna věta byla smazána, ale pořád mohla EU hovořit o lidských právech, udržitelnosti a dalších věcech,“ dodal evropský ministr zahraničí.

Měli by za to padat hlavy, míní europoslanec

O lidských právech opravdu dopis stručně hovořil. „I když máme své odlišnosti, zejména v oblasti lidských práv, naše partnerství je dostatečně vyspělé, abychom o tom mohli hovořit otevřeně,“ stojí v textu.

Chybějící pasáž o původu koronaviru je přesto podle mnoha lidí problematická. Navíc agentura Reuters informovala, že jednotliví delegáti, kteří se pod dopis podepsali, nebyli dostatečně konzultováni ohledně jejich názoru na možnou cenzuru.

„Pokud to rozhodl sám ambasador EU, tak by měl být odvolán. Pokud k tomu dostal zelenou od Bruselu, pak by měl evropský parlament vycenzurovat Borella,“ kritizoval incident na twitteru například německý europoslanec Reinhard Bütikofer.

Podobný názor má Cédric Alviani, šéf neziskové organizace Reportéři bez hranic pro východní Asii, která monitoruje svobodu tisku ve světě. Podle něj celá kauza dopisu ukazuje, že Čína ráda zneužívá západních mediálních systémů, aby si upravila narativy tak, aby jí vyhovovaly. „Urgujeme demokracie, aby nikdy nesrovnávaly čínská propagandistická média s nezávislými médii, která dodržují etické zásady,“ uvedl Alviani pro server VOA.

Dva cenzurní zásahy během pár týdnů?

Zpráva o dopisu přišla jen dva týdny poté, co EU řešila jiný, velmi podobný problém. ESVČ zpracovala „ostrou“ zprávu o dezinformačních kampaních vedených Čínou, země prý záměrně informuje o pandemii nesprávně. Když ale úřad dokument zveřejnil, byl dost jiný od původní verze – Čínu tolik nekritizoval.

Server New York Times se následně dostal k e-mailům, ve kterých stojí, že ESVČ zprávu schválně upravila, aby tolik Čínu nepopudila. „Číňané už nám vyhrožují, že pokud to vydáme, tak budou reagovat,“ psal v e-mailu jeden z pracovníků ESVČ.

Úřad však odmítá, že by v dokumentu něco měnil kvůli přání Číny. V rozhovoru pro televizi CNN to odmítla i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Příliš o tom ale mluvit nechtěla a opakovaně měnila téma.  

Video  Čína koronavirus tajila a musí nést odpovědnost, míní advokát Rozehnal. A co odškodnění?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 24. září 2020 15:37 )

CO ČEKAT OD VEDOUCÍCH POLITIKU EU !!EU !!!EU !!!!!DRTIVÁ VĚTŠINA S NICH UDAJNĚ SKONČILA VE SVÉ BYVALÉ FUNKCI PRO NESCHOPNOST NEBO PODVODY NE ???TO JSOU POLITICI KTEŘÍ BY ASI NEZVLÁDLI VÉST NAŠE OBCE S 500 OBYVATELI !!!POSLAT JE MAKAT DO ZĚMĚDĚLSKÝCH PODNIKU KRMIT PR????

nemocna ( 11. května 2020 23:53 )

Ano přesně tak EU by se měla rozpustit jen hrabou nemalé peníze a přitom přikazují a zakazují co si tam vymyslí, každý stát by se měl starat sám o sebe a vyrábět co potřebují jeho obyvatelé, nehledě zvyky a chutnající potraviny, my jsme byli ve všem soběstační a ještě jsme vyváželi druhým, naše výrobky byly poctivě vyrobené a trvanlivé ne jako nyní z Číny zmetky co nevydrží kolikrát ani jedno použití, EU nám zakázala si vyrábět své a museli kupovat z Číny která vyrábí ve velkém ale nestojí to za nic, politici nás vnutili do EU i když jsme nechtěli a tak tlučeme bídu s chudobou, jsme nuceni kupovat od druhých a draho jako ted roušky, respirátory a my si dokážeme vyrobit své a levně nehledě kvalitnější, Čínské nás neochrání, po převratu jsme se těšili žít svobodně, vyrábět vše jako dříve pro naší potřebu ale propadli jsme se ještě hlouběji kvůli EU, vypadnout z ní a bude nám líp kdyby jsme do ní nešly byli by jsme ve všem soběstační a měli se všichni dobře, nemuseli být nepracující, bezdomovci a nebylo by tak draho, ceny všude stejné a potraviny zdravější ne jedovaté z dovozu, Čína lže od hlavy po paty a podvádí aby se jen sami obohacovali, vláda i s prezidentem nás nutí se s nimi dávat dohromady ale my je tady nechceme, už aby Zeman skončil není pro nás dobrý prezident na nás občany úplně kašle, stáhnul všechny roušky a respirátory a odvezl do Číny zadarmo, nám nezůstalo nic museli jsme je koupit od Číny hodně draho a zadlužil tak stát, kdo to zaplatí? no my že všechno zdražili budeme chudší a žebráci dokud z EU nevystoupíme a nezačneme si dělat vše svoje a poctivě vyrobené českýma rukama, ČECHY ČECHŮM PRO SVOU ZEM ČESKO, cizáci ven

Lubomír Babáček ( 11. května 2020 23:19 )

EU je pokrytecký spolek duševně chorých politiků a stydím se za to, že do ní naše země vstoupila. Čím dříve tuto arogantní a panovačnou organizaci zase opustíme, tím lépe pro naši budoucnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa