Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš se nechal ostříhat dřív než Monika, Kalousek si poradil sám, Schillerová vyčkává

Autor: Jakub Veinlich - 
11. května 2020
18:30

V Česku v pondělí začala fungovat kadeřnictví a zahrádky hospod a restaurací. Mezi prvními v zemi se nechal ostříhat hned ráno po návratu do Strakovy akademie premiér Andrej Babiš (ANO). To šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek si se svými řídkými vlasy prý poradil sám. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se po podezření, že se nechala ostříhat i přes zákaz, ke svému kadeřníkovi dostane až po sobotní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se chystá nejen na zkrocení dorostlé hřívy, ale i na masáže.

Před kadeřnictvími se od pondělního rána tvořily fronty. Kdo čekat nemusel, i přesto je ostříhaný, je premiér Andrej Babiš. Kadeřnictví má totiž přímo ve Strakově akademii. „U holiče jsem byl v sedm hodin ráno,“ řekl na začátku nového pracovního týdne Babiš Blesk Zprávám.

I místní kadeřnice musela splnit přísná hygienická pravidla. Tedy především dvojí ochranu úst. Na střihání proto nasadila jak roušku, tak ochranný štít. „Už jsem se těšil. Paní kadeřnice je zvyklá, že chodím brzy,“ dodal k brzké návštěvě premiér.

Monika jde ke kadeřnici až ve středu

Babiš tak s úpravou vlasů předběhl i svou ženu Moniku. „Ke kadeřnici jdu až ve středu,“ prozradila termín své objednávky Blesk Zprávám paní premiérová. A u stříhání vlasů její návštěva nezůstane.

Nezvykle delší vlasy má po několikatýdenních omezeních také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je známá svým černým krátkým sestřihem. Na své krátké vlasy si ale bude muset ještě počkat. „Nepodařilo se mi hned na dnešek objednat do mého kadeřnictví, už měli plno, ale ze všeho nejvíc se právě na ostřihání těším. Ještě tento týden tak musím s nezvykle dlouhými vlasy přežít,“ posteskla si Pekarová Adamová.

Sama je v nastalé situaci prý ráda, že její kadeřnictví přežilo současnou těžkou dobu, kdy ze dne na den muselo, stejně jako ostatní, zavřít a odložit tak veškeré práce.

„Chodím tam už mnoho let. To samé bohužel nemohu říct u řady restaurací, už vím o několika, které zkrachovaly,“ přihodila smutné dopady koronavirové krize. „A přitom stačilo, aby vláda nepolitikařila a podpořila naše návrhy rychlé pomoci, a mnoho z nich nejhorší krizi překonalo,“ dodala šéfka TOP 09 pro Blesk Zprávy.   

Agentura Bisnode v pondělí vydala průzkum trhu, podle kterého přerušilo své živnosti nejvíc OSVČ právě v oblasti stravování. Celkem 984 podnikatelů. Což ve srovnání s loňským rokem jde o 19procentní nárůst. Následují zprostředkovatelé velkoobchodu s 908 přerušenými živnostmi, meziročně to je o 1144 procent více. V závěru jsou pak kadeřnice a kosmetičky, kdy podnikání pozastavilo 816 z nich, tedy o 76 procent více než v roce 2019 a o 119 procent více než v roce 2018.

Schillerová jde nejdřív za Zemanem

Ministryně financí Alena Schillerová čelila během zákazu provozování kadeřnictví, že jejich služeb přeci jen využívala. Když šla jednu dubnovou neděli do televizní debaty, měla nápadně upravené vlasy a navíc na síti zveřejnila fotografii, kterou pořídila právě nedaleko jednoho známého kadeřnictví. V té samé ulici Schillerová bydlí za státní peníze v ministerském apartmánu.

I když dnes mohla využít návštěvu kadeřnictví, zatím hýčkání v salonu odkládá. „Jsem objednaná až na sobotu 23. května,“ prozradila termín svého objednání Blesk Zprávám. Před kadeřníkem má přednost Miloš Zeman. „16. května mě totiž čeká zasedání expertního týmu u pana prezidenta v Lánech,“ dodala s tím, že se Zemanem budou řešit první obrysy státního rozpočtu na příští rok. Už dnes je přitom například jasné, že vláda bude zvyšovat důchody ve volebním roce 2021 jen zhruba o 800 korun, tedy o zákonnou valorizaci.

Video  Alena Schillerová v Sapě  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Schillerová v pondělí podle svých slov nevyužije ani další z rozvolněných možností, a sice posezení na zahrádce z některých hospod, které mohly po týdnech restrikcí také v pondělí otevřít.

„Na zahrádku se během pracovního týdne jen tak nepodívám, ale i tak se moc těším, až ta místa zase ožijí. S trochou toho denního ruchu kaváren, restaurací a hospůdek bude ve městech hned veseleji,“ těší se Schillerová z další vlny rozvolňování, která vláda, jejíž je vicepremiérkou, díky příznivému vývoji nákazy urychlila.

Maláčová se chystá i na masáž

Také další z členek vlády si zatím prý o kadeřníkovi nechává zatím jen zdát. Není divu. Právě pondělky jsou totiž nejčastěji termínem, kdy vláda zasedá.

„Pondělky máme vždycky pracovně nejvíc nabité, takže i když jsem se stejně jako většina lidí na rozvolnění těšila, budu muset ještě na chvilku tyhle kratochvíle odložit,“ reagovala na dotaz Blesk Zprávy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ani ona se podle svých slov nespokojí po týdnech opatření jen se službami kadeřnictví. „Chystám se na všechno. Od zahrádky přes kadeřníka až po masáž,“ plánuje si místopředsedkyně sociálních demokratů a ministryně práce.

Dostálová vyrazí na zahrádku, Kovářová na nehty

Na příští týden si plánuje návštěvu kadeřníka také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Lidé by ji mohli také potkat na některé z otevřených zahrádek. Jejich provozovatelé hlásí také velkou vstřícnost měst a benevolenci při vyřizování povinných záborů. „Skleničku vína s dobrými přáteli si dám vždycky moc ráda,“ těší se ministryně, která musela během krize řešit například zákony o cestovních kancelářích nebo nájemném.

Nejen ministryně, ale i opoziční poslankyně, stejně jako většina žen, se těší, až odloží dlouhé dlouho nestříhané vlasy ve svých salonech. I když většina salonů hlásí plně obsazené termíny na několik dní až týdnů dopředu, poslankyně a místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová si prý zajistila termín s předstihem. A tak nebude muset čekat dlouho. „Zajdu po třech měsících také na nehty,“ dodala další zkrášlovací proceduru, kterou uvítají i další ženy.

Jen návštěvu zahrádky prý nejen kvůli špatné předpovědi počasí, ale také pracovní vytíženosti nejen ve Sněmovně zatím odloží. „Pojedu dnes k rodičům a oslavíme dodatečně svátek matek. Kamarádky ještě počkají, i když mi moc chybí. Prý se říká, že sklenka vína a drby jsou nejlepší prevencí stresu,“ dodala Kovářová.

Ani komunistická poslankyně a kandidátka na předsedkyni strany Miloslava Vostrá ke kadeřníkovi podle svých zatím kvůli své práci jen tak nevyrazí. „Mám dnes klasický pracovní den, takže žádný kadeřník, žádné pivko ani vínko, ale jsem ráda, že se náš život postupně vrací k normálu,“ uvedla. Nejvíc se prý ale Vostrá těší na to, až budeme moct odložit roušky.

Hamáček i Kalousek si poradili doma

Problémy se svým zevnějškem ale neřeší jen ženy. I páni politici si museli poradit. Zatímco premiér Babiš si počkal na kadeřnici, vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček i ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) vzali doma mašinku do ruky. A podobně si poradil také šéf poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Přeji těm, kteří nesměli vydělávat, že přeci jen trochu, byť ve ztížených podmínkách, konečně vydělávat trochu budou. Pro mě to žádná velká změna není. S mými zbytky vlasů jsem si poradil i v rámci rodiny, takže nemusím spěchat ke kadeřníkovi a pivo jsem si tu a tam u výdejního okénka dal tak jako tak,“ pochlubil se Blesk Zprávám Kalousek.

Kalousek se nejvíc těší především na otevření hranic bez nutnosti potvrzování testování na covid-19 a také na koncerty. Má rád koncerty vážné hudby. Mrzí ho, že například ve čtvrtek nemohl být na koncertu Berlínské filharmonie. „Smutně koukám do diáře, kolik koncertů už jsem musel oželet,“ dodal.

Šéf poslanců TOP 09 prý lidsky chápe opatření, která vláda kvůli šíření nákazy přijala, veřejnost si podle něj ale zaslouží lepší informovanost, aby se na jednotlivé fáze restrikcí a následné rozvolňování mohla lépe připravit.

„Mělo by být jasně dopředu řečeno, za jakých podmínek bude možné to a naopak nemožné tohle. A to je to, co jsme po vládě celé týdny chtěli, a nikdy jsme z ní nedostali. Rozhodování typu, že pan Váňa nám řekl, potřebujeme dostihy, tak povolíme dostihy, mi přijde netransparentní a dosti mě uráží,“ kritizuje Kalousek rozhodování vlády v době nouzového stavu, který by měl skončit tuto neděli 17. května.  

Právě tehdy by se měl změnit i zevnějšek předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který se po celou dobu nouzového stavu neholí. 

 

mamlas ( 12. května 2020 10:32 )

Burešovi si nikdo nedovolí dát pokutu, protože by ho okamžitě zaklekl. Před zákonem jsme si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější.

verka1 ( 11. května 2020 19:17 )

Andrej měl krátké vlasy, ani nemusel chodit.
Kadeřnice neumí stříhat a dělají ve vlasech "schody".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa