V blízkosti stadionu na Strahově je velká betonová plocha, která se doposud využívala pouze na parkování. „V noci tam chodí jen pár podivných individuí, a přitom je to prostor v srdci Prahy, který by mohl trochu ožít,“ říká jeden z iniciátorů projektu Autokino Strahov Jakub Dostál.

Organizátoři zde postavili z devíti lodních kontejnerů podstavec pro plátno, které je šest metrů vysoké a třináct metrů široké a bude podle nich největším autokinem v Praze s kapacitou až 120 automobilů. Není to také  poprvé, kdy se podobná atrakce na tomto místě objevila. Již v roce 1999 bylo autokino přímo uvnitř strahovského stadionu.

Promítání zahájí Temný rytíř

Oživení prostoru v okolí stadionu uvítal i pražsky radní Jan Chabr, který projekt zaštítil. „Jsem rád, že toto v posledních letech spíše opuštěné místo ožije a Pražanům nabídne atraktivní zážitek," řekl. Během zahájení se bude promítat film Temný rytíř, na programu jsou i české filmy jako například dokument V síti nebo komedie Vlastníci.

Do autokina i bez auta

I přestože se život v Praze pomalu vrací do podoby před koronavirovou krizí, musí se i v autokině dodržovat bezpečné rozestupy a omezit kontakt mezi lidmi. Z vozu se zatím tedy nesmí během projekce vystupovat a i mezi jednotlivými automobily musí být dvoumetrové rozestupy. Také občerstvení, které se na místě roznáší, si diváci musí vychutnat ve svých vozech.

Užít si filmy na místě s ojedinělou atmosférou lze i bez auta. Pro návštěvníky, kteří přijdou po svých, jsou připravená lehátka. Během léta program doplní další kulturní akce, organizátoři by rádi uspořádali koncerty nebo i divadelní představení.

V Letňanech podpoří charitu

Kromě Strahova se dnes poprvé promítá také v Letňanech, kde začíná fungovat na výstavišti PVA Expo autokino Mercedes-Benz Arena. Původně mělo začít už v pondělí, ale kvůli nepřízni počasí se první promítání odložilo.

Organizátoři projektu říkají také Autokino pod hvězdou a návštěvníky lákají na LED obrazovku o rozměrech 16x9 metrů. Tento týden se tu budou promítat hlavně filmy spojené s motorismem, v pondělí večer to bude snímek Drive.

Organizátoři chtějí nalákat nejen obyvatele Prahy, ale i filmové fanoušky z okolí. Například z Kralup nad Vltavou nebo z Brandýsa nad Labem trvá cesta do Letňan méně než půl hodiny.

Fotogalerie
11 fotografií