„Všechno, co jsem chtěl fotkou říct, jsem už řekl. S fotografováním je konec. Mám teď jinou lásku, která mě bere za srdce,“ řekl Blesku oslavenec a prozradil, že dál »píše« lidské příběhy. Tentokrát štětcem a barvami. „Nic nedělat neumím a malování mě teď činí šťastným,“ říká jednovaječné dvojče slavného kreslíře Káji Saudka (†80), se kterým by určitě jubileum slavil.

A jak fotograf prožije svůj slavný den? Bujaře rozhodně nikoli, to už ho nebaví. Před šesti lety pojal za svoji čtvrtou manželku novinářku Pavlínu Saudkovou (40), s níž má už tři ratolesti – Matěje (12), Annu Marii (10) a Josefínu (4). Ty chce mít kolem sebe a víc prý nepotřebuje.

Běžně totiž rodinku denně nevidí. Společně sice bydlí v Saudkověpražském branickém domě, ale každý má své patro. Mistr chce mít klid, a když se mu zasteskne po lidech, opustí svoje separé a vydá se do patra své manželky Pavly a dětí. „Možná bude hezky a sejdeme se na společné zahradě,“ vtipkuje Saudek, který prý stojí o gratulace, nikoli však o dary.

Jediný present, který chtěl, mu zkazil koronavir. Už teď měla být na světě obří kniha o velikosti půlky jídelního stolu pro 6 lidí. A protože fotograf věří na čísla, kniha má obsahovat 85 fotografií na 85 stránkách, vyjde v limitované edici 85 kusů a její cena bude přesných 85 tisíc korun.

Její součástí bude totiž i Saudkův originál s podpisem. A protože za fotografovy snímky galeristé ve světě dokázali dát i několik milionů, jak říká s úsměvem oslavenec: vlastně je to zadarmo. Současně s megalomanskou publikací v nejbližších dnech vyjde i kniha (o něco méně megalomanská) s 85 fotografovými snímky v nákladu 850 kusů a její cena bude činit 8500 korun. A víc k tomu, aby byl blažený, fotograf prý nepotřebuje.

Celé Saudkovo dílo je prolnuto lidskými vášněmi, pudy a nespočetnými odstíny sexu. Je proslulý tím, že ho přitahují zvlášť kypré tvary žen všech váhových a věkových kategorií. Saudek je celý život sám sobě i modelem a scény, které fotografuje, prožívá do posledních detailů.

VIDEO: Proč zemřel Kája Saudek?

Video
Video se připravuje ...

Proč zemřel Kája Saudek? David Turek, Lukáš Červený

Napůl Žid a napůl áríjec

Jan se narodil jako identické jednovaječné dvojče bratra Karla. Zatímco Kája se stal kreslířem komiksů, Jan fotografem. Jeden se bez druhého nikdy neobešel. A když Kája upadl do kómatu poté, co nešťastně vdechl kus syrového masa, Jan z poloviny přestal žít. Proto za ním také nikdy nepřišel do nemocnice. Viděl by totiž umírat sám sebe. Kája po devíti letech na přístrojích zemřel 26. června 2018 ve Fakultní nemocnici Motol.

Dvojčata Saudkova se narodila do smíšené rodiny čtyři roky před začátkem války. Jejich otec Žid se na čas ocitl i v neblaze proslulém koncentračním táboře Terezín a dvojčata byla rovněž internována, a to na území dnešního Polska. Právě z této doby pramení Saudkův neustálý strach o existenci. A proto také celý život ve své tvorbě uniká ze skutečnosti a vytváří si svůj vlastní svět – jakési »divadlo života«.

S první manželkou Marií má Saudek syna Samuela a Davida (53). Z dvanáctiletého období života s ní vznikly jeho nejslavnější fotografie na téma Rodina člověka. A přestože ji hluboce miloval, rozešli se a ona si pak vzala za manžela skandalistu a výtvarníka Milana Knížáka.

Další dvě Saudkova manželství už poznamenaly tragédie – Jana, s níž měl dvě dcery, se oběsila a Marii II., s níž měl další dceru, zabily drogy. „Když zemřela Jana, dlouho jsem to nosil v sobě a pak jsem začal dělat ty seriály, které jsou možná morbidní… Je to ale jen výraz vnitřní úzkosti, který se člověk snaží vypovědět.

Čtvrtou právoplatnou manželkou se stala v jeho devětasedmdesáti letech novinářka Pavla Hodková a zdá se, že Jan našel konečně svou další velkou lásku. A má s ní tři děti.

Soudní spor se Saudkovou

Sára (53) se za Jana nikdy neprovdala, přesto si začala říkat Saudková. K Janovi přišla jednoho krásného dne jako jeho obdivovatelka a už u něho zůstala. Jako služka v domácnosti, milenka, modelka i jako asistentka.

V jeho proslulém ateliéru, kulisách a rekvizitách od něho odkoukala, jak fotografovat. Začala fotit v jeho stylu a začala si říkat fotografka. Nakonec celý vztah skončil dlouholetými a dodnes nevyřešenými soudními spory o jeho dílo.

A protože si Jan Sáru vzít nikdy nechtěl a nechtěl mít s ní ani děti, obloudila jeho syna Samuela (57), se kterým má několik ratolestí. Pikantní příběh Jana a Sáry ztvárnila režisérka Irena Pavlásková ve filmu Fotograf.

VIDEO: Jan Saudek (83) předsedou poroty Febiofestu: Nejraději mám pornografii! Bude veselo! 

Fotogalerie
51 fotografií