Dva pozemky mají celkovou výměru 3 869 metrů čtverečních a na jednom z nich je budova. Pozemky a budovy jsou podle materiálu připraveného pro vládu důležité pro Muzeum železnice a elektrotechniky, nacházejí se za východní hranicí stávajícího areálu muzea. „Nákup pozemků zajistí majetkoprávní celistvost areálu a potřebný přístup ke stávajícím objektům, ke kterým má NTM příslušnost hospodařit,” uvádí ministerstvo. Pořizovaná budova rozšíří expoziční plochy připravovaného muzea, zejména pro uložení a prezentaci historických kolejových vozidel ze sbírky NTM.

Muzeum se otevře za 8 let, k prohlédnutí je už dnes

Muzeum železnice a elektrotechniky by mělo vzniknout v roce 2028. Až se 19. května opět otevřou expozice Národního technického muzea v Praze na Letné, budou si tam návštěvníci moci prohlédnout jeho budoucí podobu.

Součástí výstavy jsou nejen architektonické studie, ale i část exponátů z připravovaných expozic. Je mezi nimi čtveřice drezín z různých období české železnice nebo unikátní magnetofon vyráběný v 50. letech minulého století výhradně pro státní účely. Výstava skončí 20. září. Návštěvníky seznamuje i s historií areálu někdejších železničních dílen Masarykova nádraží, který byl otevřen v roce 1845 jako součást původní olomoucko-pražské dráhy a svému účelu sloužil přes 150 let.

Dotaci na vznik nového muzea 1,68 miliardy schválila loni v lednu vláda. Návrh o odkupu zmíněných pozemků předloží ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vládě v pondělí. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky by měla být 32,2 milionu korun bez DPH.

Fotogalerie
12 fotografií