„Pro nás je to v tuto chvíli ztráta v řádu desítek milionů, jenom pro firmu jako takovou, z realizace akcí. Je to obtížné, nevíme, co bude na podzim, nechceme to úplně predikovat. Snažíme se teď dělat i malé věci, jako jsou on-line koncerty, ale tam se pokryjí pouze náklady,“ řekl předseda představenstva společnosti Tomáš Hübl.

Vlastníkem Výstaviště je Praha, od které má firma areál pronajatý a má s ní správcovskou smlouvu. S magistrátem proto jedná o úpravě nájemného. „Chystám tisk do rady, který to navrhne. Výstaviště investovalo v poslední době do areálu městské, ale i své peníze, a to významným způsobem, takže nemá vytvořeny rezervy na pokrytí tohoto výpadku příjmů. Proto jsme připraveni nájemné odpustit na dobu, kdy muselo omezit svou obchodní činnost,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Miliardové výnosy

Podle studie, kterou si nechalo město vypracovat, Výstaviště v loňském roce v Praze vygenerovalo 2,5 miliardy korun, z čehož město získalo půl miliardy. „Je to aktér, který je schopný významně přispět na fungování ekonomiky města,“ řekl Vyhnánek.

Investice do obnovy areálu by podle Hübla měly pokračovat. „Máme schválen investiční rozpočet, podle kterého postupujeme, a tohle je zatím bez problémů. Uvidíme, jestli investice udržíme v tomto rozsahu,“ řekl Hübl. Vyhnánek dodal, že magistrát s pokračováním investic v areálu počítá.

Opravy pokračují

Akce, u kterých to bylo možné, přesunulo Výstaviště na náhradní termíny na podzim či na jaro příštího roku. „Harmonogram na podzim se teď hodně naplňuje a využíváme každé místo. Od září až do prosince by se mělo něco dít, pokud se něco nezmění,“ řekl Hübl. Větší neznámá je podle něj u akcí s účastí ze zahraničí.

Výstaviště Praha loni investovalo do úprav areálu více než 130 milionů korun. Ve spodní části vznikla nová sportoviště a areál se propojil se Stromovkou. Otevřely se také opravené restaurace, vznikl gastropavilon a byla dokončena první část oprav Křižíkovy fontány. Letos je v plánu, kromě Křižíkových pavilonů, také oprava divadla Spirála a má začít dostavba Průmyslového paláce.

Výstaviště bylo postaveno v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002, v roce 2008 vyhořelo levé křídlo Průmyslového paláce. Firma Výstaviště Praha vznikla v roce 2015 poté, co město vypovědělo smlouvu na pronájem areálu se společností Incheba.

Fotogalerie
15 fotografií