„Město Brno, především prostřednictvím jednotlivých městských částí, zřizuje 137 mateřských škol. Ty navštěvuje 11,5 tisíce dětí. Městské mateřské školy budou moci otevřít v návaznosti na konec nouzového stavu, tedy od pondělka 18. května. Neznamená to však, že se všechny k tomuto datu otevřou. Záleží to na dohodě ředitele se zřizovatelem a možnostech škol dodržet požadovaná hygienická nařízení,“ říká mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Video
Video se připravuje ...

Brněnské státní mateřské školky se opět otevírají. Markéta Malá

Nedostatek učitelů

Jaké problémy školky řeší a proč některé otevřou později? Chybí především dostatek učitelek. „Z personálních důvodů není zatím možné otevřít MŠ do plného provozu a zajistit při tom zvýšená hygienická a bezpečností opatření na ochranu zdraví dětí a zaměstnanců školy. Někteří naši zaměstnanci jsou v rizikové skupině a další jsou s dětmi na OČR,“ říká ředitelka MŠ Pod Špilberkem Pavlína Stará.

Mateřské školky řeší nedostatek personálu alespoň omezenou otevírací dobou, anebo za pomoci dobrovolníků, například z řad studentů. „Abychom mohli otevřít v plném provozu, jednáme s dobrovolníky z pedagogické fakulty. Stihneme však otevřít až 25. května a první týden bude běžná otevírací doba školky omezena na dobu od 8 do 14 hodin,“ říká ředitelka.

Děti se těší

Školky prázdné nebudou, rodiče děti do mateřinky spíše chtějí umístit. „Asi 60 až 70 procent rodičů má zájem o to, aby jejich dítě nastoupilo do školky. Jsme s nimi v kontaktu a snažíme se jim vyjít vstříc. Děti se těší na kamarády, obzvláště ty, které jsou ve školce poslední rok a budou nastupovat do školy. Chceme, aby si poslední měsíc užily,“ říká Stará. Město Brno školským zařízením pomůže a nakoupí jim teploměry, roušky a rukavice.