Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Křivák je letos víc cool než kdy jindy! Kdo ho proslavil a jaký si koupit?

16. května 2020 | 06:00

Průkopníky trendu křiváku, neboli motorkářské bundy, byli muži, ačkoliv se dnes stal fenoménem ženského odívání. Na módní scéně se objevuje už pěknou řádku let, ale letošní letní sezona přichází s vylepšenou a trendy inovací!

Křivák je nesmrtelnou klasikou a patří k základní výbavě každé ženy. O jeho úspěch se zasloužil americký herec Marlon Brando, který se objevil v roce 1953 s touto koženou bundou ve filmu Divoch. Zahrál si zde hlavního hrdinu Johnnyho Strablera, vůdce motorkářského gangu Černí rebelové. Ve filmu tedy vedl skupinu mladých lidí projíždějící skrze Spojené státy. Bez konkrétního cíle – bouřící se proti všem pravidlům a autoritám... Od této doby začala módní éra kožené bundy. Nebyl to však jen Marlon Brando, kdo tuto bundu proslavil. V roce 1978 to byl pak John Travolta jako neodolatelný Danny Zucco ve filmu Pomáda. Ale k její slávě přispěli také například charizmatický herec James Dean či božský zpěvák Freddie Mercury.

Proč se i u žen stal křivák takovým fenoménem? Důvodů je hned několik. Je vhodný pro všechny typy postav, a díky výrazným klopám a výstřihu do V navíc opticky prodlouží postavu. Není jen krátkodobou módní záležitostí, nýbrž stálicí vzhledem k své nadčasovosti, a tak vám poslouží několik let. Navíc ho unosíte od dubna do října a zahřejete se v něm při chladných ránech či večerech. Vytvoříte s ním nesčetně kombinací. Bude se vyjímat na dlouhých šatech, i těch více zdobených a romantických. Hodí se ale i k denimu, basic oděvům či smyslné krajce. Oděv, který vás nikdy nezklame při ranním rozhodování a výběru outfitu. Sázka na jistotu, která se vyplatí.

Od bodu proslavení uběhlo 67 let a za tu dobu prošla motorkářská bunda řadou inovací. Nevyhnula se jim ani letos. Trendy záležitostí je krátká či prodloužená délka v oversized střihu. Jsou bez zipu a zavinovací střih uzavírá dolní pásek. Rukávy jsou níže posazené, objemnější a jejich konec je výrazně zdůrazněn a zúžen. Dominantní jsou kapsy a hladká, jemná kůže. Světlé modely si oblíbily i české modelky a influencerky, jako jsou Týnuš Třešničková, Karolína Mališová nebo novopečená maminka Aneta Vignerová. České krásky křivák s oblibou kombinují v monochromatickém stylu.

Podívejte se na módní inspiraci motorkářských bund!

Jak křivák kombinovat? Na to se podívejte ve videu:

 

Autor: Žaneta Podlahová