Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Setkání s ním je sen! Rozhovor s mužem, který vám v Sazce vloží statisíce i do síťovky

Autor: Tomáš Koníček - 
18. května 2020
05:02

Má práci snů… Téměř obden potkává šťastné lidi a rozdává jim miliony korun. Pracovník Sazky, kterému z bezpečnostních důvodů musí Blesk zachovat anonymitu, prozradil, jak to chodí při předávání astronomických částek.

Jak dlouho už předáváte výhry?

Letos už to bude přes dvacet let.

S kolika lidmi se kromě vás v loterijní společnosti výherce setká?

Samotného setkání se za Sazku účastní pouze jedna osoba. Celkem jsme tu tři, kteří v rámci své pozice zastávají i kontakt s výherci vysokých částek.

Jak to funguje?

Sázející nejdříve zavolá a domluví si schůzku. Já ho pak vyzvednu na recepci a odvedu do naší »milionářské místnosti«, kde spolu vyřešíme veškeré náležitosti. Celková doba schůzky trvá standardně 15 až 30 minut, u výherců velmi vysokých částek může proces trvat i déle.

Rozhovor s mužem, který vám v loterijní společnosti Sazka vloží statisíce i do síťovky. (Ilustrační foto) Rozhovor s mužem, který vám v loterijní společnosti Sazka vloží statisíce i do síťovky. (Ilustrační foto) | archiv Blesku

Máte zásobu šampaňského či květinářství někde poblíž?

Pro výherce máme samozřejmě připraveno občerstvení, aby se u nás cítili příjemně. Největší odměnou jsou však stejně miliony, které dostanou na účet.

Letos už máte 52 milionářů. Zdá se, že si k vám lidé chodí pro miliony téměř obden…

Objem vyplacených výher neustále roste. Například loni jsme jich vyplatili přes 50 milionů, které dohromady přesáhly devět miliard korun. V průměru Sazka vyrobí milionáře každý druhý den. Takže skutečně naše milionářská místnost nezahálí.

Jakou největší výhru jste předával?

Nejvyšší výhra byla v Eurojackpotu, a to téměř 2,5 miliardy korun. Byl jsem u toho a i pro mě osobně to byl krásný zážitek. Rád bych si ho v budoucnu zopakoval.

Nyní jste předával výhru manželskému páru, který dost konkrétně prozradil, co s penězi udělá. To není tak obvyklé. Jak na vás manželé působili?

Většina výherců k nám dorazí velmi nervózní, což je naprosto pochopitelné. V tomto konkrétním případě však dvojice působila klidným dojmem. Přišli téměř měsíc od padnutí výhry, tudíž měli za sebou delší období, během kterého mohli nastalou situaci vstřebat a promyslet, jak s penězi naloží.

Tito konkrétní výherci chtějí hodně peněz dát na dobročinné účely. Kolik lidí takové gesto dělá?

Je důležité si uvědomit, že velká část milionových výher se pohybuje v řádech jednotek milionů korun. Prostor na dobročinnost je tedy omezenější, než když trefíte Superjackpot. Milionáři u nás dobrovolně vyplňují dotazník, který obsahuje i otázku týkající se charitativních úmyslů. Troufnu si říci, že více než polovina se chce o peníze podělit. Následnou realitu ale neznáme.

Chodí lidé sami, nebo v páru?

Převažují výherci, kteří přijdou samostatně bez doprovodu.

Jde častěji o muže, nebo ženy?

Číselné loterie hrají o něco více muži, ženy častěji stírají losy. V posledních letech se však tento poměr vyrovnává.

Čím to je, že muži hrají více loterie?

Řekl bych, že roli hraje i trpělivost. Loterie jsou o čekání na losování, ženy jsou většinou nedočkavé. Proto pro vysoké výhry ve stíracích losech častěji chodí ženy. To jsou okamžité loterie, tedy hned víte, zda jste vyhrál.

Jeden z výherců před časem prohlásil, že si rozmyslí, jestli to řekne manželce. Přišla si někdy pro miliony samotná žena, která by prohlásila to samé?

Osobně jsem takovou situaci nezažil a myslím, že ani kolegové. I pán, kterého zmiňujete, byl spíše výjimkou. Opět z dotazníků víme, že o výhře sázející velmi často ihned informují nejbližší rodinu. Zhruba polovina lidí to řekne partnerovi. Před malými dětmi to většinou tají. Sám jim doporučuji, aby pečlivě zvážili, komu dalšímu se o výhře zmíní. Něco jiného je, když se na jednu sázenku složí více lidí. Ti to pak musí řešit mezi sebou.

Jak se lidé při předání chovají?

Jak jsem říkal, z výherců je občas cítit nervozita, ale celkově v nich určitě převládá pocit štěstí.

Vypráví vám, co pro ně znamenají jednotlivá čísla, na která vyhráli miliony?

Ano, někdy se sázející svěří, jak svá čísla vybírají. Lidé se mě také často ptají, zda je lepší využít vlastní výběr nebo náhodný tip, a lze říci, že ten poměr náhodná versus vlastní čísla je prakticky vyrovnaný 50 na 50.

V zahraničí se výherci často fotí s milionovými šeky, někde je to na rozdíl od Česka i povinné. Bavíte se i o strachu z prozrazení…

Výhercům garantujeme naprostou anonymitu. Mentalita Čechů je v tomto trochu specifická. Zatímco například v severských zemích se z výhry jednotlivce raduje celé město, ve kterém dotyčný žije, u nás máme strach, aby se o našem bohatství nikdo nedozvěděl.

Do těchto křesel usedají výherci milionů. Do těchto křesel usedají výherci milionů. | archiv Blesku

Potkal jste se při předání peněz s někým už vícekrát?

Není to obvyklé, ale už se to párkrát stalo.

Jak často si lidé odnášejí peníze v hotovosti? Říkají třeba, za co první peníze utratí?

Na vyplacení opravdu vysoké výhry na účet nebo účty výherce má Sazka 60 dnů. I když peníze odchází mnohem dříve, tak si většina nových milionářů odnáší určitou část až do výše čtvrt milionu v hotovosti. Možná na prvotní oslavu.

V čem? V kufříku připevněném řetízkem na ruku?

Pamatuji si pána, který přišel v montérkách, se svačinou v igelitce, do které jsme mu přidali půl milionu korun. Tenkrát bylo možné dávat ještě takto vysokou částku v hotovosti. Jednou přišel i pán v kraťasech a se síťovkou. Říkal nám, že při povodních přišel o všechno. Nejčastěji dáváme peníze výhercům do tašek. 

Kdy milionáři obvykle dostanou peníze na účet?

Přibližně do čtrnácti dnů od setkání.

Co s nimi nejčastěji plánují udělat?

Záleží na výši výhry. Nejčastějším využitím bývá splacení hypotéky, koupě domu či auta, a také dovolená v zahraničí. Zažil jsem však i netradiční plány, jako byla plastika prsou nebo třeba koupě traktoru.

Bavíte se také o nové dani? Už jste měli letos výherce, který vyhrál milion a jednu korunu?

Ano, od nového roku s výherci řešíme 15procentní zdanění výher nad milion korun. Pro zajímavost, letos takto výherci odvedli už skoro 80 milionů korun. Milion a korunu jsme tu neměli, nicméně v tomto roce už padlo několik výher v hodnotě rovného milionu, na který se daň nevztahuje. Výherce tak nepřišel o 150 tisíc. Naopak jsme měli letos dva výherce s částkou milion a padesát tisíc, kteří kvůli nové dani inkasovali méně než ti, kteří vyhráli milion.

Rada ekonoma: Stačí investovat a žít z úroků

Výherce superjackpotu sportky nemusí na peníze sáhnout a přitom do konce života může zapomenout na práci. Jak by měl podle ekonoma s penězi nejlépe naložit? „Nejbezpečnější variantou je vložení peněz na spořicí účty. Ovšem úrok bude menší, než je inflace. Velmi bezpečnou variantou je i nemovitostní fond, který je už vhodnou pojistkou proti inflaci,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. Pokud by výherce vzal 100 milionů a vložil je na nemovitostní fond, získá úrok kolem 4,5 procent. „Ročně by získal 4,5 milionu, což dělá 375 tisíc měsíčně. Na takové peníze si přijdou přední čeští manažeři. Ti si je ale musí tvrdě vydělat,“ říká Kovanda.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. | Blesk:Jakub Poláček

Peněz by šlo bezpracně získat ještě víc. „Lze investovat do nemovitostí jako takových, které se například od roku 2015 zhodnotily o 90 procent. Variantou můžou být i zlato, umělecká díla nebo i víno. Vysoce výnosné jsou i podnikové dluhopisy, ovšem s vyšší mírou rizika,“ říká ekonom a dodává poučku, jak neprodělat kalhoty.

„Poučka pro investory je, že by neměli dávat všechna vejce do jednoho košíku, ale do vícero. Kdyby se jim jeden rozbil, rozbila by se jim i všechna vejce,“ dodává Kovanda.

Jak to bylo s největším boháčem?

Výherce 2,466 miliardy spěchal na vlak!

Přesně pět let! Tolik dnes uplynulo od doby, kdy čísla přinesla sázkaři historicky nejvyšší výhru: 2,466 miliardy korun. Muž z Pardubicka ji získal v Eurojackpotu. „Když k nám tehdy do budovy Sazky přijel, byl poměrně klidný. Nervózní byl snad jen z toho, že musí stihnout vlak zpátky domů. Neustále to opakoval,“ popsal mluvčí Sazky Petr Týbl.

Muž středního věku si vsadil plný tiket a k tomu ještě doplňkovou hru Extra 6. V jednom sloupci měl vsazena čísla 12, 14, 18, 38 a 46 a k tomu nechyběla ani dvě doplňková 9 a 10. A právě tahle kombinace mu přinesla nejvyšší výhru české historie.

Výherce volal z anonymního čísla...

Cestu za dokonalým utajením začal, hned jak se o výhře dozvěděl. Přihlásil se až 26 dnů po losování – prý čekal, až opadne mediální zájem. Několikrát se z anonymního čísla telefonicky ujistil, že se o jeho jmění nikdo nedozví. Nakonec se setkal jen s jedním zaměstnancem loterijní firmy, ani na recepci netušili, že právě přišel budoucí pracháč. Přijel nenápadně oblečený, tiket měl úhledně složený v náprsní kapsičce u košile a s nenápadným batohem přes rameno si pak odnesl v hotovosti 270 tisíc korun. Zbytek peněz si v různých částkách nechal poslat na několik účtů. „Předali jsme mu kontakty na finanční poradce a psychology. Od té doby se neozval a my ho kontaktovat nemůžeme,“ řekl Týbl.

Budova Sazky, kde se nachází milionářská místnost. Budova Sazky, kde se nachází milionářská místnost. | archiv Blesku

Zlatý tiket posledního multimilionáře

Kdo nevěří, ať sem běží. Utíkat nikam nemusíte, ale vyzkoušet si, jak se cítí čerstvý milionář, můžete. Toto je tiket, který tento týden přinesl do loterijní společnosti muž z Ústecka. Stále je funkční. Pokud ho »projedete« přes aplikaci Sazka. Zobrazí se vám, že vyhráváte 192 024 310 korun.

Kdo nevěří, ať sem běží. Utíkat nikam nemusíte, ale vyzkoušet si, jak se cítí čerstvý milionář, můžete. Toto je tiket, který tento týden přinesl do loterijní společnosti muž z Ústecka. Stále je funkční. Pokud ho »projedete« přes aplikaci Sazka. Zobrazí se vám, že vyhráváte 192 024 310 korun. Kdo nevěří, ať sem běží. Utíkat nikam nemusíte, ale vyzkoušet si, jak se cítí čerstvý milionář, můžete. Toto je tiket, který tento týden přinesl do loterijní společnosti muž z Ústecka. Stále je funkční. Pokud ho »projedete« přes aplikaci Sazka. Zobrazí se vám, že vyhráváte 192 024 310 korun. | archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi