Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paní Květa (†89) po válce zachránila desítky osiřelých dětí: O hrdinském činu až do smrti nechtěla mluvit

Autor: DH - 
16. května 2020
05:30

Unikátní příběh lidské dobrosrdečnosti. Jedině tak se dá popsat čin olomoucké rodačky Květy Axmanové z roku 1946. Tehdy 18letá studentka učitelství se po válce rozhodla zachránit 45 opuštěných dětí ze Slovenska, pro které vybrala peníze a zařídila jim nový život na českém území. Pak se hrdinka vypařila, o slávu a uznání totiž nikdy nestála. Příběh si přála zveřejnit až po své smrti. Historici teď pátrají po oněch zachráněných dětech.  

Příběh paní Květy Axmanové patří k těm nejsilnějším, jaké se na našem území po skončení druhé světové války odehrály. Když bylo olomoucké rodačce 18 let, dozvěděla se, že na Slovensku trpí po válce bídou řada lidí.

Sesbírala od spolužáků nepotřebné oblečení a vyrazila k obcím Vyšná a Nižná Pisaná u Dukelského průsmyku, kde našla desítky dětí, které trpěly chudobou. Vojáci té oblasti říkali Údolí smrti. Vesnice byly těžkými boji zcela zdevastované, po domech zbyly jen spálené trosky. Děti z vesnice, často sirotci, Květu prosily, aby si je vzala s sebou domů.

Květa se šokovaná utrpením druhých vrátila do rodné Olomouce, kde osobně obešla několik místních firem, a i s pomocí ostatních vybrala na tu dobu neuvěřitelných 125 510 korun (průměrný plat byl v té době asi 3 tisíce).

Telegramem pak na Slovensko poprosila, aby oněch 45 dětí na její náklady poslali do Olomouce, kde jim pak Květa zařídila nový život. Koupila jim oblečení, věci do školy, aktovky a do roka zařídila i nové rodiny. Hrála jim na klavír, zpívala, vzala je poprvé k lékaři. Nakonec z jejich životů ale úplně zmizela.

Paní Květa si podle svých pozdějších slov nepřála, aby si ji děti příliš pamatovaly. Chtěla, aby se zamilovaly do nových rodin. Nestála ale ani o uznání nebo slávu. Smlouvy s firmami o příspěvcích i ostatní důkazy schovala.

Se svým příběhem se ale naštěstí svěřila Paměti národa pod podmínkou, že ho nezveřejní, dokud neumře. Paní Květoslava Axmanová, vdaná Bartoňová, zemřela v nedožitých 90 letech v roce 2017. Setkala se pouze se dvěma dětmi, které v mládí zachránila. Společně si zahrály na klavír a zazpívaly staré písně, které jim kdysi Květa hrála.

Instituce Post Bellum v rámci projektu Paměť národa neuvěřitelný příběh zmapovala a připravuje o něm rozhlasový dokument. Nyní také navíc pátrá po všech 45 dětech, které neuvěřitelně statečná žena zachránila. Dnes se ví dohromady přibližně jen o 12 z nich.

I proto prosí Post Bellum ústy ředitele Mikuláše Kroupy všechny, aby příběh Květy sdíleli, a pokud si někdo paní Květu podle snímků vybaví, aby se nebál Paměť národa kontaktovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi