Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Porod v době pandemie: Kateřina rodila 40 hodin, celou dobu měla roušku

Autor: Andrea Ulagová - 
16. května 2020
05:00

Katka (32) byla v osmém měsíci těhotenství, když se v Česku objevil první nakažený koronavirem. Po vyhlášení nouzového stavu nastoupila na mateřskou dovolenou. Jak sama říká, nebála se nákazy a raději si nezjišťovala, jaký má covid-19 vliv na těhotné ženy, aby se ochránila před stresem. Katka rodila dva týdny před plánovaným termínem, přesto měla štěstí - otec s ní mohl u porodu být. Než přišel na svět malý Ondřej, trvalo to téměř 40 hodin. Po celou dobu musela mít Katka roušku.

Poslední týdny těhotenství si Kateřina bude pamatovat do konce života. Prožila je totiž v době nouzového stavu, kdy panoval v Česku největší strach z koronaviru a počet nakažených stoupal.

Na otázku, zda si zjišťovala, jaký má vliv covid-19 na těhotenství a plod dítěte, odpověděla, že ne.

„Myslím, že bych si tím uškodila více. Nebála jsem se, po nástupu na mateřskou v půlce března jsem byla jen doma, trpěla jsem na otoky nohou,“ svěřila se Katka Blesk Zprávám.

Rodit doma? Ani náhodou

Maminka přiznává, že ji zákaz tatínků u porodu zarmoutil. „Ale více snad mého partnera Jiřího (38), já jsem měla místo na sále jisté,“  žertuje Kateřina. Možnost, že by rodila doma, jak mnoho žen naznačovalo, striktně odmítla.

„Oba s partnerem se shodneme na tom, že nejdůležitější je zdraví malého a mé a nikde mimo nemocnici nedostaneme takovou péči. Když jsem ve zprávách slyšela, že se některé dámy rozhodly pro porod v provizorních podmínkách jen kvůli tomu, aby mohl být přítomen někdo, kdo tam ani přítomen být nemusí, řekněme, že jsem si o nich myslela své,“ říká mladá maminka.

Začátek čtyřicetihodinového porodu

Nakonec měla štěstí, přestože porod přišel o dva týdny dříve, než byl plánovaný termín, a to 23. dubna. Jiří tedy mohl u porodu být. „Byl čtvrtek 15:30 a mně praskla voda. Malý ale vykouknul na svět až v sobotu, 25. dubna v sedm hodin ráno. Rodila jsem tedy 39 a půl hodiny,“ vypočítává Katka s tím, že od chvíle, kdy přijela do pražské porodnice, musela mít roušku.

„Všude byly na stěnách dezinfekce, dodržovaly se odstupy, např. ve frontě k recepci, všichni svědomitě nosili roušky. Když jsem byla v porodnici poprvé na kontrole, byla jsem tam celkově šest hodin. V roušce mi bylo vedro, navíc nosím brýle, takže se mi permanentně rosila skla,“ popisuje žena.

„Na pokoji jsme byly ve dvou a roušky jsme měly nasazené. Přišlo mi to úsměvné, ale nosily je sestřičky a všechny ostatní maminky, když jsme chodily na monitory, tak také. V porodnici byly plošně zakázané návštěvy na odděleních. Naštěstí však bylo možné sejít se alespoň na chodbě, partner mi tak mohl aspoň předat osobní věci,“ popisuje chvíle čekání na porod. 

S rouškou na půl žerdi

„Když mě večer poslali na sál, vezli mě na vozíku a roušku jsem měla shrnutou pod bradou. Byla to má 33. hodina od prasknutí vody, takže

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa