Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozestupy ve vodě i na pláži, roušky a rukavice. Jak bude dovolená u moře letos vypadat?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. května 2020
05:03

Evropa se po dlouhých týdnech boje s koronavirem probouzí k životu, dovolenkáři s nadějí očekávají otevření hranic a uvolnění zbytku restrikcí. Řecká, italská a chorvatská letoviska se nemůžou dočkat turistů, letošní dovolená ale rozhodně nebude taková, jaká byla dosud. Na plážích i v apartmánech budou platit bezpečnostní a hygienická opatření. U moře se lidé musí připravit na dodržování sociálního odstupu, pravidelné dezinfikování, roušky a rukavice.

Konkrétně pro české dovolenkáře bude zřejmě nejsnazší dostat se k Jadranu, Chorvatsko otevřelo své hranice už minulý týden a do země se dostane každý, kdo přispívá k hospodářskému užitku. Tedy i turisté, stačí jim předložit potvrzení o zaplacení ubytování.

Bez potřeby testů a nutnosti karantény se dá bez problému projet přes Rakousko a Slovinsko. Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović výslovně zdůraznil, že se povolení ke vstupu do země vztahuje i na osoby, které mají rezervaci pobytu v hotelích, kempech nebo soukromých ubytovacích zařízeních.

Na Jadranu budou platit restrikce i ve vodě

Chorvatsko už také pracuje na tom, jak urychlit kontrolu na hranicích, a pro turisty připravuje mobilní aplikaci. Registrovaní uživatelé by tak nemuseli čekat ve dlouhých frontách na hranici. Už teď se první turisté svěřili, že se na přechodech s minimálním provozem čeká nejméně 15 minut.

Co se pláží týče, státní Institut veřejného zdraví doporučil omezit počet lidí na 15 osob na 100 metrech čtverečních. Lidé rovněž budou muset dodržovat doporučený odstup 1,5 metru a to nejen na pláži, ale i ve vodě. Na veřejných místech, u památek, v restauracích, hotelech a nákupních centrech budou nainstalované „staničky“ s dezinfekcí. Zatím platí, že na určitá místa bude vstup povolen jen v rouškách.

Italové se pečlivě připravují na letní sezónu, na pláží se budou dodržovat rozestupy. Italové se pečlivě připravují na letní sezónu, na pláží se budou dodržovat rozestupy. | Reuters

Na pláž jedině s rozestupem

Itálie hranice pro turisty bez povinné  dvoutýdenní karantény otevře 3. června, pláže budou pro domácí obyvatele zpřístupněné už od pondělí 18. května. S udržováním odstupu a hygienických opatření na plážích se dá počítat i zde, dále platí i omezení shromažďování, počty lidí na pláži bude kontrolovat pobřežní stráž. Vláda rovněž zatím neodvolala povinnost nosit roušky v restauracích, pro zaměstnance jsou povinné i rukavice.

Život na řecké pláže se vrátil už v sobotu, kdy na ně poprvé od karantény mohli vyrazit domácí obyvatelé. Všichni milovníci slunce a vody ovšem musí dodržovat pravidla společenského odstupu, která stanovují dokonce i to, jak daleko od sebe mají být slunečníky.

Na 1000 metrech čtverečních nesmí být více než 40 lidí a tyče slunečníků musí být čtyři metry od sebe, zatímco mezi jejich okraji musí být alespoň metrový prostor, uvádí vládní manuál, který je doplněný i diagramem. Zahraniční návštěvníky by představitelé turistického ruchu chtěli uvítat v červenci. Po každém návštěvníkovi bude muset personál lehátka vydezinfikovat a pravidelně se mají dezinfikovat i sociální zařízení.

Prodej jen z okénka

Bary na plážích budou moci nabízet jídlo a pití pouze z okénka, u něhož nebudou smět být zahrádky. Jídlo bude muset být zabalené a nesmí se připravovat na místě. Zakázán na plážích bude prodej alkoholu i kontaktní sporty. Prodejci by měli mít roušky a rukavice.

Pláže v Řecku hned po otevření přilákaly davy zájemců. Je tu větší odstup lehátek i častá dezinfekce (16. 5. 2020) Pláže v Řecku hned po otevření přilákaly davy zájemců. Je tu větší odstup lehátek i častá dezinfekce (16. 5. 2020) | ČTK / AP / Yorgos Karahalis

Kypr se s největší pravděpodobností turistům otevře v červnu, tamní úřady ale ještě nepřišly s oficiálním stanoviskem, vše podle nich „záleží na vývoji situace“.

Zákaz pro Brity?

Od července budou moct turisté i do Bulharska. „Turisty chceme v zemi uvítat co možná nejdříve,“ uvedly tamní úřady, bulharská vláda však naznačila, že „vstup s největší pravděpodobností bude odepřen Britům, protože přijali opatření v boji s koronavirem se zpožděním oproti jiným evropským státům“.

Turecko a Španělsko s návratem turistů počítají v srpnu. „Obnova turismu nebude snadná,“ uvedlo španělské ministerstvo turismu, dovolenkáři se podle dosavadních informací budou muset připravit na zpřísněná hygienická opatření.

Turecko původně zvažovalo, že cizince do země pustí už v červenci, ministr turismu Mehmet Nurí Ersoy se ale nechal slyšet, že hranice otevřou nejdříve v srpnu. Zdůraznil, že turisté budou potřebovat průkaz o bezinfekčnosti, kterým prokážou, že nemají koronavirus.

Nad Dubají, Francií a Portugalskem visí otazník

Dovolená v exotické Dubaji je zatím v nedohlednu, ministerstvo kultury v jedné větě zmínilo otevření v červenci nebo v září. Pro toho, kdo momentálně dostane povolení ke vstupu do Spojených arabských emirátů, platí preventivní dvoutýdenní karanténa.

Smutná zpráva zní z Francie a Portugalska, ani jedna země to v otázce turismu nevidí letos příznivě. Milovnici Francouzské riviéry či přístavního Porta budou zřejmě muset počkat do příštího roku.

Návrat do Česka možná bez testů

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) připustil, že v případě příznivé epidemiologické situace by v létě pro návrat českých turistů z dovolené mohla odpadnout povinnost 14denní karantény nebo negativního testu na koronavirus „aby rodiny neutrácely“. Petříček to uvedl v sobotu pro CNN Prima News s tím, že jde ale ještě o otevřenou debatu.

kurioko ( 19. května 2020 09:02 )

Spíš, aby byly kapesníky a jiné ochranné pomůcky. Aby si lidé nesmrkali do rukou, neplivali do moře a druhý nespolykal. A s rouškama? Můžou rovnou chtít, aby si každý namaloval kolečko na čelo a odříkával mantru. Stejně účinné.

spania ( 17. května 2020 12:30 )

To jsem zvědavá jak tohle ve skutečnosti bude opravdu fungovat,kdo to bude dodržovat a kdo to bude kontrolovat jestli to tak všichni dělají...Nevím,komu se chce letos cestovat někam do zahraničí,když vidí jak to všude vypadalo a stále vypadá.Nikam mě to neláká,radši budu v Česku a budeme chodit k českým řekám,k českým přehradám,na české pláže...a sluníčko svítí všude stejně

kurna1 ( 17. května 2020 11:15 )

Je to pouze zbožné přání, ale skutečnost bude úplně zcela jinačí

sekebo ( 17. května 2020 10:14 )

Cestovky pod taktovkou Papeže zajisté vyberou nějakou "bezpečnou" destinaci, jako zkraje roku pro lyžaře v severní Itálii. Víte, jaký je rozdíl mezi gamblerem, ***m a normálním člověkem? Gembler a dement neudělá stejnou chybu 2 krát, ale nesčetněkrát

sekebo ( 17. května 2020 10:07 )

Co dělají ti naši skvěle placení bankéři ČNB s korunou, že 1€ už stojí 27,6 Kč ?!?
Mají to pod kontrolou? Nebo si koruna dělá co chce, ať tam ti "mudrcové" jsou nebo nejsou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa