Pokud ovšem chcete z koloběhu trendů a jejich nákupů vystoupit, doporučuji hledět na styly, které se drží dlouhodobě a v našich skříních vydrží. Jedním z nich je i můj oblíbený Boho chic. Pokud módu sledujete, tak jste ho zaznamenali už kolem roku 2004. Tento styl pojmenovala britská média, jelikož průkopnicemi byla topmodelka Kate Moss a herečka Sienna Miller ze Spojeného království. Je to směr užívající prvky bohémského života, hippie oblečení, ale i folklor a vintage. A právě použití kousků z druhé ruky dává tomuto trendu punc recyklace, udržitelnosti a stálosti.

Boho chic se v různých obměnách vrací každou sezónu, takže už možná máte doma několik kousků, které stačí dobře nakombinovat. Navíc se dá nosit nejen v létě a na festivaly, ale pokud se dobře namixuje, vynosíte ho i na podzim. Skvělá zpráva je, že se hodí pro všechny typy postav. Je to uvolněný a velmi ženský styl, který představuje nespoutanost, svobodu a věřím, že se vám zalíbí jako mně.

A jaké jsou hlavní prvky bohémského stylu?

Šaty:
Typické jsou rozevláté vzorované šaty v maxi délce. Ale můžou být i midi či ke kolenům. Často mívají zvonové rukávy, volán na sukni, nebo střih z ramen. Inspiraci najdete třeba u herečky Vanessy Hudgens.

Vanessa Hudgens
Autor: Profimedia

Sukně:
Kanýrovaná gypsy sukně v maxi délce, nejlépe až po zem se dá nakombinovat s krátkým topem nebo halenkou. Nezapomeňte zvýraznit pas vhodným páskem se sponou. Maxi sukně nosí i topmodelka Alessandra Ambrossio.

Alessandra Ambrossio
Autor: Profimedia

Pokrývky hlavy:
Na léto noste slamáky nejlépe s širokou krempou. Hodí se k šatům i k džínám.  Na podzim vsaďte na velké plstěné klobouky s kulatou i rovnou hlavou. K boho patří i čelenky a šátky. Na youtube najdete tutoriály, jak je uvázat. Super kombinace s kloboukem uvidíte třeba u zpěvačky Nicole Scherzinger.

Nicole Scherzinger
Autor: Profimedia

Šperky:
Doplňky dotahují celkové vyznění boho stylu. Patří k němu vrstvené náhrdelníky různých délek, náramky, velké prsteny i náušnice. Nebojte se jejich množství. Mixování šperku můžete okoukat u Paris Jackson.

Paris Jackson
Autor: Profimedia

Boty:
V létě vsaďte na espadrily, páskové sandály, platformy, či stylově odpovídající kožené flip flop. Na podzim k boho chic noste kožené boty tzv. koně, a to jak kotníkové, tak do půli lýtek. Kotníkové semišové boty do špičky ke svému boho outfitu zvolila i Anne Hathaway.

Anne Hathaway
Autor: Profimedia

Kabelky:
V létě si užijte slaměné a proutěné tašky. Nosí se všechny tvary a velikosti a můžete je dozdobit šátkem, který omotáte kolem ucha a přizpůsobíte je tak barevně outfitu. Na podzim je vyměňte za kožené vaky, či kabelky ve tvaru sedla. Slaměné kabelky si na léto oblíbila i modelka Alexa Chung.

Alexa Chung
Autor: Profimedia

Džíny:
K boho stylu denim rozhodně patří. Ať už šortky, potrhané a ohrnuté džíny nebo zvonáče. Jak se dají nosit flare jeans, vám ukáže stylistka hollywoodských hvězd Rachel Zoe, která boho styl naučila nosit i slavné celebrity.

Rachel Zoe
Autor: Profimedia

Vrstvení:
Bohémský styl vypadá nejlépe, když se vrství, a proto ho můžete využít i v těhotenství, třeba jako Nikol Moravcová. V šatech vám bude pohodlně a klobouk odvede pozornost od rostoucího bříška. Můžete použít vesty, dlouhé svetry, ponča a přehozy.

Nikol Moravcová
Autor: Profimedia

Vzory a materiály:
Velké i drobné květiny, mandaly, paisley (tradiční vzor kapek či elips), výšivka i proužky. Paleta vzorů je rozmanitá stejně jako materiály, které zahrnují len, bavlnu, hedvábí, vlnu, kašmír, krajku, kůži i recyklované materiály. Mix krajky a kašmíru můžete odkoukat od Kate Hudson.

Kate Hudson
Autor: Profimedia

Které slavné dámy selhaly?

Kate Moss  

I módní ikona jako Kate Moss může šlápnout vedle. Její outfit v bohémském stylu jí naprosto zbytečně přidává kila a opticky zkracuje ruce. Šaty jako takové jsou v pořádku, ale jedná se o nepovedený styling. Pásek by měl být přímo v pase, výstřih více rozepnutý, aby nezkracoval krk, rukávy ohrnuté. Psaníčko je stylově zcela mimo.

Známka: 3

Kate Moss
Autor: Profimedia

Bella Thorne

Herečka ráda kombinuje svůj zrzavý odstín vlasů s růžovými outfity. Tato kombinace je aktuálně in, ale Belle v tomto provedení nesvědčí. Samotný overal je střihově tristně překombinovaný a čelenka celý outfit dotáhla do absurdna.

Známka: 5

Bella Thorne
Autor: Profimedia

Sienna Miller

Známá herečka je obvykle vzorem stylu, ale kombinace květin a leoparda se stala prubířským kamenem jejího stylu. Tentokrát neobstála, což si zřejmě sama uvědomila, jelikož kabát se zvířecím vzorem rychle shodila a nesla ho jen přes ruku. Květinové maxi šaty s vysokým rozparkem jsou ovšem samy o sobě skvělé.

Známka: 4

Sienna Miller
Autor: Profimedia

Elsa Pataky  

Květinové šaty na špagetová ramínka jsou příjemné, ale herečku tentokrát zradily doplňky. Kožený, ryze elegantní batoh Chanel k bohémskému stylu nesedí, a proto jako kombinace nefungují. Taška z mořské trávy by jí rozhodně prokázala větší službu.

Známka: 2-

Elsa Pataky
Autor: Profimedia

Fotogalerie
29 fotografií