Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Osmimetrový žralok připlul k španělským plážím. „Nechoďte do vody!“ varovala hlídka

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2020
17:25

Španělské pláže se po dvouměsíční karanténě pomalu otevírají, plavci, surfaři, kajakáři a další moře chtiví lidé si ale musí dávat pozor, v rozmezí několika týdnů bylo u pobřeží spatřeno několik žraloků. Hlídka u granadské pláže La Mamola dokonce o víkendu varovala, aby lidé nechodili do vody. Byli to právě strážníci, kdo si všiml přes osm metrů velkého „monstr“ žraloka, uvedl list Daily Mail.

Jednalo se o žraloka velikého, který často bývá zaměňován s lidožravým žralokem bílým. Obrovský predátor byl u pobřeží poprvé spatřen v sobotu 16. května, o něco menšího jedince stejného druhu místní zahlédli už před 2 týdny. Žraloci velicí jsou většinou samotáři, ale někdy žijí v hejnech, zdá se, že jedno takové připlulo do Granady.

Strážníci si predátora natočili a video i s varováním hlavně pro kajakáře zveřejnili na YouTube. Přestože je tento druh považován za „pro člověka neškodného a neagresivního“, policisté vyzvali všechny místní, aby se k predátorovi, pokud na něj narazí, za žádných okolností nepřibližovali.

Malá výhoda restrikcí

„Oba žraloci plavali ve vzdálenosti 400 metrů od pláže. Žádáme všechny kajakáře a sportovní nadšence, aby se mu vyhnuli, pokud ho zahlédnou,“ varoval policejní mluvčí.

La Mamola patří mezi turisty vyhledávané pláže, kvůli pandemii koronaviru jsou španělská letoviska pro dovolenkáře uzavřená. Strážníci tak budou dohlížet „jen“ na bezpečí dvou tisíc obyvatel blízké vesnice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi