Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tablety od srdce dělají radost: Populární herečky se spojily s domovy seniorů!

/
  • Slavné osobnosti rozdávaly radost seniorům přes tablet.
    18. května 2020 ● 10:38

    Omezení kvůli pandemii koronaviru se sice postupně uvolňují, ale do domovů seniorů se stále nesmí. Jejich obyvatelé totiž patří mezi nejohroženější skupinu spoluobčanů. Proto se čtyři populární české herečky zapojily do projektu Tablet od srdce a rozdávaly na dálku radost.

    Aby měli senioři alespoň nějaký kontakt s blízkými, tomu pomáhá projekt Tablet od srdce. Na projektu, iniciovaném firmou Philip Morris, se podílí Mall Group, Vodafone a také deník Blesk. Díky němu Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR převzala prostřednictvím Nadace Charty 77 900 tabletů, které byly do jednotlivých zařízení doručeny naprogramování, a také byl zaškolen personál v 750 domovech.

    Hovor od srdce!

    Po oslovení deníkem Blesk se s radostí a velkou chutí do projektu zapojily herečky Dana Morávková (48), Jaroslava Obermaierová (74), Miluše Bittnerová (42) a zpěvačka Monika Absolonová (43). Osobně se s některými domovy spojily a s jejich klienty si popovídaly.  „Takový projekt má rozhodně smysl a já vám za něj děkuji od srdce,“ uvedla Absolonová, ke které se s podobným názorem připojily i ostatní umělkyně.

    Tekly slzy

    „Na konci toho hovoru jsem nebyla schopna udržet slzy. Ty babičky byly tak statečné v této době, že mě to skutečně dojalo, až mi tekly slzy,“ přiznala Dana Morávková. „Bylo skvělé je vidět naživo a přesto, že jsme ve stejném věku, zvládají to s technikou mnohem lépe než já,“ vyjádřila svůj obdiv Obermaierová.

    Sociální pracovnice napříč zařízeními se shodují, že o tablety je takový zájem, že je nestíhají ani dobíjet a nainstalovaná aplikace Blesk.cz je zdrojem aktuálních informací.

    Herečka Jaroslava Obermaierová (74)

    Zařízení: Sociální služby Vyškov

    Hned tři klientky zařízení nedočkavě čekaly na videohovor s oblíbenou herečkou. „Nejvíc by nás zajímalo, kdy se zase vrátí seriál Ulice,“ odstartovaly energické dámy povídání se svou hvězdou. „Myslím, že od června opět natáčíme. Zatím vůbec netuším, co budu hrát, ještě jsem nedostala scénáře a jsem ráda, že se vyhneme věcím kolem koronaviru,“ prozradila Jarka. Ta je také ráda, že se přestalo natáčet, protože v roušce se prý hrát nedá a diváci by své postavy nepoznali.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jaroslava Obermaierová - Tablet od srdce David Turek, Lukáš Červený

  • 1.

    Herečka Miluše Bittnerová (42)

    Zařízení: Domov důchodců Humburky

    Žádnou novinou nebylo pro důchodkyně Annu a Martu si s Miluškou volat přes tablet. „Jsme takto v kontaktu s našimi rodinami a je to fantastické, že je alespoň vidíme, když už za námi nemohou na návštěvu,“ dozvěděla se herečka.

    „Je to neskutečné, s jakou odvahou a odhodláním to v tomto domově dámy zvládají. Krásně jsme si popovídaly a já se mám od nich co učit. Už nikdy nebudu brát věci samozřejmě. To si dnes odnáším a také jsem ráda, že jsem jim mohla poděkovat za vše,“ dodala Bittnerová, podle které jsou právě naši důchodci hlavními hrdiny dnešní doby za to, jak vše zvládají.

    Video
    Video se připravuje ...

    Miluše Bittnerová - Tablet od srdce David Turek, Lukáš Červený

  • 2.

    Zpěvačka Monika Absolonová (43)

    Zařízení: Domov pro seniory Lidická, Strakonice

    Nejdelší hovor ze všech osobností uskutečnila Monika Absolonová, která babičky několikrát rozesmála. „To když jsem jim vykládala o svém dědovi, který prostě neposlouchá a má svoji hlavu. Moc mě taky potěšilo, že dámy věděly, jak se jmenují moji synové, a vyptávaly se na ně a pak také na spoustu věcí, co je zajímalo. Já zase chtěla vědět, co je čeká a jak vypadá jejich den,“ popsala Monika svůj videohovor. „Děkuji za tu možnost být u toho, moc si toho vážím,“ radovala se Monika.

    Video
    Video se připravuje ...

    Monika Absolonová - Tablet od srdce David Turek, Lukáš Červený

  • 3.

    Herečka Dana Morávková (48)

    Zařízení: Domov pro seniory Soběsuky

    Nedělní odpoledne zpříjemnila třem seniorkám také Dana Morávková, která ochotně a s úsměvem od ucha k uchu odpovídala na jejich dotazy. „Smích mě však přešel, když od dam zaznělo, že už toho zažily tolik, že se z jedné korony a karantény nezblázní. To mi opravdu začala téct slza dojetí. Je neuvěřitelné, jak to tito lidé v domovech důchodců zvládají bez svých blízkých. Nevím, jestli bych měla takovou sílu jako oni,“ svěřila dojatě herečka.

    Video
    Video se připravuje ...

    Dana Morávková - Tablet od srdce David Turek, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    69 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy