Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Snědá už před létem: 9 rad, jak správně zacházet se samoopalovákem

  • Snědá už před létem: 10 rad, jak správně zacházet se samoopalovákem
    27. května 2023 | 06:00

    Představa bronzově opálené pokožky láká snad každou z nás. Bohužel žijeme v podmínkách, v nichž se nám podaří opálit se jen během letních měsíců. Pokud toužíte po snědé pokožce po celý rok, pomocníkem pro vás budou samoopalovací přípravky. Nevíte, jak s nimi správně zacházet? Poradíme vám!

    Když se řekne samoopalovák, tak si možná představíte nehezky vypadající oranžovou kůži a flekaté tělo. Pokud ale víte, jak se samoopalovacími přípravky správně zacházet, pak se těchto problémů vůbec nemusíte bát. Stačí dodržet pár základních pravidel a brzy se můžete pyšnit snědou pokožkou jako od moře. Jak tedy se samoopalováky správně zacházet?

  • Vyberte správný produkt

    Samoopalovacích produktů existuje opravdu mnoho, a tak je občas oříšek vybrat ten pravý. Některé přípravky vám zaručí opálení postupně během několika dní, jiné vám dodají snědou kůži takřka okamžitě. Některé z nich jsou více odolné, jiné se smyjí po prvním umytí. Vybírat tak můžete například z tónovacích tělových mlék, která dodávají opálení postupně. Musíte je tedy používat několik dní, než budete mít svou vysněnou snědou barvu. 

    Další možností jsou samoopalováky s okamžitým účinkem. Ty většinou seženete ve formě sprejů, které jednoduše na tělo nastříkáte. Některé z nich na kůži vydrží až týden, některé se smyjí po prvním umytí. U těchto produktů je důležité, aby měly kvalitní rozprašovač, který bude fungovat i vzhůru nohama. A vy se tak v pohodě dostanete i na hůře dostupná místa.

    Vybírat můžete také z produktů určených pouze na obličej. Zde však berte v potaz svůj typ pleti. Pokud vás trápí mastnější, vyhněte se olejům a vybírejte například ty ve formě pěny. Pokud je vaše pleť suchá, vybírejte takový samoopalovák, který bude mít hydratační vlastnosti. Samoopalovací přípravky mohou pleť totiž ještě více vysušit.

    VIDEO: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky.

    Video se připravuje ...
    Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Nezapomeňte na peeling

    Před nanesením samoopalovacích přípravků byste si měla udělat peeling. Ten vás zbaví odumřelých a suchých kožních buněk a díky tomu se přípravek do pleti lépe vstřebá. Výsledný efekt bude hezčí. Pokud byste peeling vynechala, mohlo by dojít k nerovnoměrnému opálení, suchá kůže by se mohla odlupovat a vznikly by nežádoucí fleky. Zaměřte se hlavně na nejsušší místa jako kolena a lokty – právě na těchto místech bývá samoopalovák nejtmavší. Peeling by neměl být na bázi oleje. Čím totiž bude mastnější, tím hůř se bude samoopalovák vstřebávat. Přípravky nenanášejte bezprostředně po tom, co vyjdete ze sprchy. Kůže musí být opravdu dokonale suchá.

    Náš tip: Dejte si pozor na holení nohou. Samoopalovací přípravky často zalézají do maličkých pórů po chloupcích a výsledkem jsou pak tečkované nohy. Proto si je vždy oholte den předem. 

  • Začněte u nohou

    Na nanášení samoopalováku si vyhraďte určitý čas. Musíte ho nanést opravdu rovnoměrně a důkladně. Pokud aplikaci uspěcháte, vynecháte některá místa a vzniknou skvrny. Přípravek vždy nanášejte od spodní části těla. Začněte hezky od nohou a postupujte směrem nahoru, abyste se nemusela ohýbat, a aby tak nevznikly skvrny na břichu nebo hrudníku. S roztíráním si dejte opravdu záležet. Nezapomínejte ani na části za ušima, na loketní jamky, podpaží, nárty a jiné záhyby. 

    Pokud používáte sprej, držte se pokyny uvedenými na obalu, abyste věděla, jak ho máte na kůži nanášet. Když budete stříkat příliš dlouho nebo zblízka, opálení nebude rovnoměrné.

  • Rukavice pro dokonalé nanesení

    Pokud si nejste jistá, že přípravek po těle dokonale rozetřete, můžete vyzkoušet speciální rukavice, které zaručují rovnoměrné nanesení výrobku. Díky nim samoopalovák krásně rozetřete do ztracena, a navíc se tak vyhnete zabarvení rukou. Pokud je doma nemáte, průběžně si ruce umývejte.

  • Jak na obličej?

    Na obličej naneste malé množství, aby nebyl spolu s krkem tmavší než zbytek těla. Začněte na místech, jako jsou čelo, tváře, nos, a krouživými pohyby produkt rovnoměrně rozetřete. Nezapomeňte ani na místa za ušima, a pokud máte krátké vlasy, tak také na zadní část krku. 

  • Vydržte

    Po aplikaci samoopalovacích přípravků se rozhodně hned neoblékejte a vydržte alespoň patnáct minut, než se krém dostatečně vsákne. Pokud po bytě nechcete chodit nahá, oblečte si třeba lehký župan, který si můžete trochu zašpinit. Dejte si pozor, abyste nepřišla do kontaktu s vodou, a alespoň tři hodiny nedělejte nic, u čeho byste se mohla zpotit. Před první sprchou byste měla počkat alespoň osm hodin.

  • Opravte chyby

    Pokud jste si všimla, že jste některá místa vynechala nebo jsou světlejší, naneste na ně malé množství produktu a jemně je natřete. Dejte si však opravdu velký pozor, abyste to s množstvím nepřehnala a aby pak místa nebyla mnohem tmavší než ta ostatní. Pokud omylem nanesete více barvy, otřete ji jemně kapesníkem. 

  • Důležitá hydratace

    Může se stát, že se samoopalovací krém začne postupně odlupovat. Pokud si přejete, aby vydržel co nejdéle, kůži hydratujte pomocí tělového mléka. Používejte také opalovací krém. Svou kůži musíte před slunečními paprsky chránit, a to i v případě, že máte umělé opálení.

  • Je libo ještě tmavší opálení?

    Pokud s barvou nejste tak úplně spokojená a přála byste si ještě tmavší opálení nebo se to dosavadní začíná pomalu ztrácet, naneste další vrstvu samoopalovacího přípravku. Dejte si však pozor, aby nanesení bylo rovnoměrné, nevynechte žádné místo a pečlivě produkt rozetřete. 

    Samoopalovací přípravky za výhodné ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.