Dvě úzké věže kostela Nanebevzetí Panny Marie, který stojí v areálu premonstrátského kláštera na pražském Strahově, jsou jeho nepřehlédnutelnou dominantou od 18. století - v letech 1743-1751 byly vystavěny podle projektu architekta Anselma Luraga. V pondělí bylo na jedné z nich pořádně živo. Pozlacený kříž, který zakončuje barokní cibulovitou báň s typickou lucernou a makovicí, totiž poškodila nedávná vichřice. Dopoledne ho proto sundali, aby se mohl nechat opravit, uvedl klášter na svých facebookových stránkách.

Celou „akci“ mohli zájemci sledovat v přímém přenosu, trvala zhruba hodinu a půl. Nejprve na 50,5 metru vysokou věž musel vyšplhat dělník, který na kříž připevnil lana a uvolnil ho, aby šel sejmout. O pár desítek minut později přiletěl vrtulník se spuštěným lanem, na něj muž kříž připevnil a vrtulník ho pak bezpečně snesl k zemi.

Strahovský klášter, plným názvem Královská kanonie premonstrátů na Strahově, byl založen roku 1143 olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem, který premonstráty přivedl do českých zemí. Stal se centrem vzdělanosti, kultury i duchovního života. Strahovský klášter je dosud hlavním centrem premonstrátů v Čechách a je také jednou z nejvýznamnějších architektonických památek České republiky. V klášteře, který byl po roce 1990 obnoven, je slavná Strahovská knihovna a obrazárna.

Strahov patří mezi nejstarší doposud existující kláštery premonstrátského řádu na světě. V kostele Nanebevzetí Panny Marie jsou pohřbeny ostatky sv. Norberta, zakladatele premonstrátského řádu, převezené do Prahy v roce 1627 z Magdeburku.

Fotogalerie
19 fotografií