Všechny budovy Národního muzea byly zavřené od 11. března, návštěvníky poprvé opět přivítalo na začátku minulého týdne. Lidé se podle mluvčí muzea Lenky Boučkové vraceli pozvolně. "První dny to byli spíše jednotlivci, ale o víkendu už bylo návštěvníků skoro tisíc," popsala situaci.

V pondělí se začala před budovou tvořit fronta již od dopoledne. Řadu návštěvníků přilákalo teplé počasí i možnost prohlédnout si expozici zdarma, přestože nabídka výstav je stále omezená.

"Když jsme viděly, že ta fronta není moc dlouhá, tak jsme si řekly, že se podíváme dovnitř. Je docela teplo, takže se to čekání dá vydržet," řekla jedna ze seniorek, které čekaly před vchodem. 

Jen sto lidí najednou

I když se opatření vlády kvůli epidemii koronaviru již rozvolnila, musí se i tady dodržovat hygienická opatření. Vzhledem k tomu, že v celé budově může být jen sto lidí najednou, není pro návštěvníky nijak obtížné dodržovat povinné dvoumetrové rozestupy, pracovníci tak nemusí nikoho příliš často napomínat.

Uvnitř lze proto většinou spatřit osamělé návštěvníky nebo dvojice. Je také nutné mít roušku, dezinfikovat si ruce a ničeho se nedotýkat, to však v muzeu není žádnou novinkou.

Prohlédnout si lze zatím několik menších expozic. Muzeum nabízí výstavu věnovanou Sametové revoluci, kde lze spatřit různé artefakty nebo dobové snímky z rok 1989. Další výstava při příležitosti 300. výročí prvního vydání novin v českém jazyce je věnována historii tištěných médií.

Národní muzeum se opět otevřelo pro návštěvníky. Smí v něm však být jen sto lidí najednou
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Třetí poněkud neobvyklá výstava je nazvaná Tajný život sbírek nabízí pohled do zákulisí fungování právě muzejních sbírek a archivů. Kromě toho mohou návštěvníci také vystoupat do kupole a obdivovat výhled na Prahu.

Národní muzeum se opět otevřelo pro návštěvníky. Vevnitř smí však být jen sto lidí najednou
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

 

Plejtvák se ještě restauruje

Nahlédnout se dá i do místnosti, kde probíhá restaurace kostry plejtváka, která se stala jedním ze symbolů Národního muzea.

Národní muzeum se opět otevřelo pro návštěvníky. Smí v něm však být jen sto lidí najednou
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Kromě té nejznámější budovy v centru města se iž minulý týden otevřel i například památník na Vítkově, Náprstkovo muzeum, expozice věnované Antonínu Dvořákovi nebo Bedřichu Smetanovi. "Otevřeli jsme všechny objekty, kde není průvodcovský režim, kam může návštěvník sám," doplnila mluvčí. 

Návštěvníky láká i levnější vstupné

Předpokládá, že od 25. května, kdy dojde k dalšímu uvolnění restrikcí, bude situace podobná jako je nyní, akorát bude moci do budovy ne sto, ale tři sta lidí. Otevřou se také všechny zbylé menší expozice jako je například památník Jaroslava Ježka. 

Národní muzeum až do 15. června láká návštěvníky na o 50 procent nižší vstupné,. Pro dospělé stojí vstup 120 korun, pro studenty nebo seniory 80, školy platí jen 40 korun za osobu.

Fotogalerie
22 fotografií