Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejhorší duben od druhé světové války, hlásí Belgie. Karanténa ale snížila počet smrtelných nehod

Autor: ČTK, sova - 
18. května 2020
20:30

Kvůli pandemii covidu-19 zemřelo v Belgii letos v dubnu téměř tolik lidí, kolik jich zahynulo ve stejný měsíc roku 1941, kdy zemi okupovali nacisté. Vyplývá to ze studie bruselské univerzity VUB, o které v pondělí informovala agentura AFP. U mladých mezi 15 a 24 lety se ale například počet úmrtí snížil, zřejmě kvůli celostátní karanténě.

Letos v dubnu podle předběžných dat zemřelo v Belgii 14 790 lidí. Běžně přitom počet úmrtí ve čtvrtém měsíci roku zůstává v průměru pod hranicí 9000.

Úmrtnost byla v Belgii mimořádně vysoká, na bezprecedentní úrovni, obzvlášť v období od 1. do 12. dubna. Desátého dubna jsme zaznamenali 639 úmrtí, což je více než dvojnásobek toho, co bychom v takový den očekávali,“ uvádí studie bruselské nizozemskojazyčné univerzity.

Nejsmrtelnější duben od druhé světové války

Podle výzkumníků byla letos v dubnu hrubá míra úmrtnosti jen o čtyři procenta nižší než v dubnu 1941, tedy v době druhé světové války, kdy Belgii už téměř rok okupovalo nacistické Německo. „Duben 2020 byl nejsmrtelnějším dubnem od druhé světové války, a to jak v absolutním číslech, tak v přepočtu na obyvatele,“ cituje AFP ze studie univerzity.

Počet úmrtí zaznamenaných v dubnu bývá obyčejně nižší ve srovnání s lednem, únorem a březnem, kdy řádí sezonní chřipka. Letos podle bruselských vědců koronavirus SARS-CoV-2 způsobil, že úmrtnost byla vysoká i ve čtvrtém měsíci roku. Už od 10. března se přitom podle nich úmrtí nad běžnou hladinou dají přičítat „pravděpodobně výhradně“ na vrub koronaviru.

Díky karanténě zemřelo i méně lidí na silnicích

Podle studie v dubnu výrazně klesl počet úmrtí lidí ve věkové kategorii od 15 do 24 let. To by mohlo podle AFP souviset s celostátní karanténou, kterou belgická vláda zavedla v polovině března. V jejím důsledku klesl mimo jiné počet úmrtí při dopravních nehodách.

Belgie, která má 11,5 milionu obyvatel, k dnešnímu dni zaznamenala 9080 zemřelých s covidem-19. Případů nákazy koronavirem se v zemi potvrdilo přes 55 500. V Belgii tak připadá na milion obyvatel téměř 784 mrtvých s covidem-19. Ve Spojených státech, které zaznamenaly v absolutních číslech nejvíce mrtvých, je to podle AFP přitom jen asi 271 a ve Španělsku 591. Metodiky sčítání počtu mrtvých se nicméně v jednotlivých zemích značně liší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa