Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzpoura ve Znojmě: Zastupitel si sundal roušku, přímo ze zasedání ho odvedla policie

Znojemský opoziční zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo)
Znojemský opoziční zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo)  (Autor: Blesk:Jiří Nováček)
Autor: jn - 
19. května 2020
11:31

Skandál, jaký tady ještě nebyl. Znojemský opoziční zastupitel, historik Jiří Kacetl (44, Pro Znojmo) si v pondělí na jednání zastupitelstva odmítl nasadit roušku. Ze sálu ho vyvedli policisté.

„Dnešním dnem přestal podle krizového zákona platit nouzový stav. Proto není důvod roušku mít. Právní analýzy říkají, že ministerstvo zdravotnictví nemůže omezovat lidská práva a svobody. Proto si roušku nenasadím,“ vysvětlil kolegům, proč žádosti starosty Jana Groise (ČSSD) o nasazení roušky nevyhoví.

Po půl hodině si pro Kacetla do sálu přišla policie a přímo ze schůze ho odvedla na stanici. Udal jej totiž pravděpodobně některý ze zastupitelů.

Na policejní stanici zastupitel podal úřední vysvětlení a šel domů. Na schůzi zastupitelstva se už nevrátil.

Znojemský Larry Flynt

U svých odpůrců si Kacetl okamžitě vysloužil nálepku populisty a pozéra. Jeho příznivci jej zase nazvali znojemským Larry Flyntem (vydavatel časopisu v USA, který proslul spory o ústavní svobody se státem - pozn. red.) „Není důležité, co dělám, ale jestli mi to stát má právo zakazovat nebo nařizovat,“ shrnul jeho podporu občan David Unger.

Starosta Znojma: Jen šaškárna!

Starosta Znojma Jan Grois (39, ČSSD) označil chování Kacetla za šaškárnu. „Jasně, mě roušky taky štvou a nejradši bych si ji hned sundal, ale tohle je šaškárna. Pokud je to nějaká forma protestu, tak je pan zastupitel na špatné adrese, zastupitelstvo města o nošení roušek nerozhoduje. Všichni obyčejní lidé a dokonce i pacienti v nemocnici to prostě dodržují,“ uvedl.

Normální člověk si podle starosty „jen zaťuká na čelo“. V sále byla podle něj ale přítomna městská policie a ta musí jednat z úřední povinnosti, musela tedy Kacetla nahlásit, jinak by prý porušila zákon. „Prostě zbytečný trapas pro všechny místo práce pro občany,“ domnívá se starosta.

Kacetl: Zpovídat se budu jedině u soudu

Ke svému stolku na zastupitelstvu prý usedl Kacetl bez roušky záměrně. „Chtěl jsem upozornit na nesmyslnost a protiprávnost jejího dalšího povinného nošení,“ svěřil se.

Je přitom srozuměn s tím, že ponese následky. „Ze zasedacího sálu mne vyvedla policie, podal jsem vysvětlení a bude se mnou zahájeno správní řízení pro podezření ze spáchání přestupku,“ nastínil Kacetl s tím, že ve správním řízení využije opravných prostředků.

Kacetl bude každopádně trvat na tom, aby jeho případ rozhodl soud. Ve hře může být dokonce i znemožnění výkonu funkce zastupitele, který zaručuje ústava.

Žijeme však, doufejme, stále v právním státě a já pevně věřím, že právní chaos a nečitelnost, které v posledních více než dvou dvou měsících předvádí současná vláda, skončí u soudu. Protože jedině soud může nyní vynést verdikt v této tolik citlivé kauze,“ dodal Kacetl.

Nošení roušky je omezením občanských práv

Rouška je podle Kacetla v dnešní příznivé epidemiologické situaci nedůvodným omezením základních občanských práv a svobod.

„Stala se svým způsobem symbolem poddanství, mlčení a podřízenosti občanů vůči státní moci. Jako historik moc dobře vím, že přechod od demokratických států ve státy polototalitní či totalitní se v historii Evropy nikdy neděl náhle, vždy to bylo krůček po krůčku,“ prohlásil znojemský politik.

Plně prý zároveň respektuje i názory opačné. „Ale pořád platí: moje svoboda končí tam, kde začíná omezovat tu svobodu tvoji,“ uzavřel.

VIDEO: Babiš: Promluvil o rouškách u kadeřnic.

Video  Babiš: Promluvil o rouškách u kadeřnic. A je pro vyšší ošetřovné u rodičů dětí ve školkách.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Valeria ( 19. května 2020 18:53 )

Pan Kacetl má pravdu, lidé jsou zastrašování a manipulování pod záminkou údajně nebezpčné chřipky, ale osobně se domnívám, že za vším je špinavá politika. Nebojím se koronaviru, ale bojím se politických mmanipulací a ztráty svobody.

bobou ( 19. května 2020 13:52 )

Vy jste onu slibovanou "Babišovu" roušku nedostal? Tak Vás musím upozornit, že za nedodání může Vaše pošta! Protože nám do schránky přišly!!!

a-z- ( 19. května 2020 13:13 )

a-z- ( 19. května 2020 13:13 )

Má pravdu, ale vysvětli to ovčanům.

bb88 ( 19. května 2020 13:06 )

Sebestředný havloidní k o k o t. Sláva a jsem v Blesku. Měl být u toho ještě nahý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa