Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Příběh hrdiny: Nicholas Winton zachránil skoro 700 dětí! Posledního neúspěchu ale do smrti litoval…

Autor: ČTK, lm - 
19. května 2020
12:57

Sir Nicholas Winton, který by se 19. května dožil 111 let, zachránil 669 dětských životů před jistou smrtí v nacistických táborech. V letech 1938 a 1939 v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. Skromný Winton, který zemřel před pěti lety, se však jako hrdina necítil.

Příběh hrdiny začal 14. března 1939, kdy z Prahy odletělo první letadlo s dětmi, které mířily do britského bezpečí. Praze zbýval do začátku okupace jediný den. „Nicky“ na nic nečekal a rozjel mašinerii, která zachránila život skoro 700 dětí.

Winton zorganizoval hlavně vlakové transporty z Prahy do Británie, malá skupina opustila ohroženou republiku také přes Švédsko. Pro děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v rodině a složit za každé kauci 50 liber. Celkem ho jeho hrdinství stálo 35 tisíc liber.

První děti odcestovaly letadlem 14. března 1939, den před obsazením zbytku českých zemí nacistickým Německem. Následovaly další transporty a poslední, osmý vlak vyrazil 2. srpna 1939. Celkem se podařilo dostat do bezpečí 669 dětí, z nichž většina byla židovského původu.

Většina jejich příbuzných později zahynula ve vyhlazovacích táborech. Největší transport s 250 dětmi měl odjet počátkem září 1939, ale kvůli vypuknutí války se už neuskutečnil. Většina malých pasažérů později zahynula, což společně s pohledem na uprchlíky ze Sudet Winton označil za nejsmutnější okamžik svého života.

O jeho minulosti dlouho nikdo netušil

Po válce se londýnský rodák živil jako makléř. Ani nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života. Dokumenty o jeho činnosti náhodou našla na půdě jejich domu Wintonova manželka Grete. Sám Winton je chtěl vyhodit, manželka je ale předala historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „jeho dětmi“ ve studiu BBC.

Emotivní záběry dojaly celý svět a z Wintona se stala známá a uznávaná osobnost. Svérázný zachránce ale „humbuk“ kolem své osoby vždy zlehčoval s tím, že „vůbec nic neriskoval“. „Byla škoda, že nepomohla žádná další země. Zkusil jsem Ameriku, ale žádné děti nepřijali,“ řekl smutně.

Wintonovy polozapomenuté činy připomněl slovenský režisér Matej Mináč, když natočil film Všichni moji blízcí (1999). Podruhé mu vzdal hold o tři roky později v dokumentu Síla lidskosti, potřetí v roce 2011 snímkem Nickyho rodina.

Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, v roce 2014 dostal od prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Winton byl také navržen i na Nobelovu cenu za mír. Jeho narozeniny si dnes takzvaným doodlem, tedy obrázkem na hlavní straně, připomíná i vyhledávač Google.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi