Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velký dovolenkový přehled: Kam se v Evropě můžeme podívat a co nás čeká na plážích?

  • Autor: sova,ČTK - 
    21. 5. 2020
    05:00

    Zatímco v různých zemích napříč Evropou se hranice otevírají, případně z nich mizí alespoň přísné kontroly, například ve Francii si na turisty ještě počkají. Nouzový stav v zemi platí až do července. Naopak do Chorvatska už Češi mohou vyrazit doslova dnes – stačí mít zarezervované místo v hotelu nebo v kempu. A na řecké pláže už v úterý dokonce zavítali první návštěvníci. Pro mezinárodní lety země otevře na začátku letních prázdnin.

    Jiné evropské státy, například Švýcarsko nebo Německo, jsou s rozvolňováním opatření a s propouštěním hranic výrazně opatrnější.

    Podívejte se na podrobný přehled vybraných evropských destinací.

  • 1.Francie

    Eiffelova věž v Paříži je symbolem Francie. Turisté se na ni bohužel ještě dlouho nedostanou. Eiffelova věž v Paříži je symbolem Francie. Turisté se na ni bohužel ještě dlouho nedostanou. | profimedia.cz

    Ve Francii je vyhlášen nouzový stav až do 10. července.

    „Při vstupu do Francie je nutné mít u sebe prohlášení („attestation“) o tom, kam jedete a za jakým účelem. Účel cesty musí být jasně prokázán a vstup do Francie je povolen pouze z důvodů explicitně stanovených v atestaci,“ uvádí české MZV.

    Hotely by se každopádně podle informací jejich provozovatelů měly „rozjet“ v nejbližších týdnech, v současné situaci ale stále čekají na vládní povolení.

    Pláž Santa Giulia na Korsice. Dočká se letos turistů? Pláž Santa Giulia na Korsice. Dočká se letos turistů? | Shutterstock

  • 2.Chorvatsko

    Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Aspoň některým. Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Aspoň některým. | Reuters

    Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović už v sobotu potvrdil, že rezervace ubytování v Chorvatsku opravňuje cizince ke vstupu do země a chorvatské hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené.

    Turistická cesta je podle něj považována za hospodářský zájem, což je jeden z možných důvodů pro překročení chorvatských hranic bez povinné karantény, citovala ministra tisková agentura APA.

    Příjmy z turismu každoročně znamenají pro Chorvatsko zhruba 20 procent HDP.

    Země na pobřeží Jaderského moře patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistům. Země na pobřeží Jaderského moře patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistům. | Aleksandar Gospić, Chorvatské turistické sdružení

  • 3.Řecko

    Řecko opět otevírá své pláže pro turisty. Řecko opět otevírá své pláže pro turisty. | Reuters

    Řecko se českým turistům otevře od 1. července. S Českem vládní představitelé navíc jednají také o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění covid-19. Obecně se ale počítá s tím, že turisté budou testováni hned po příletu na letištích.

    Turistická sezona oficiálně začne 15. června a budou ji provázet přísná hygienická opatření.

    Premiér země Kyriakos Mitsotakis už nicméně dříve uvedl, že by se turisté „měli připravit na poněkud odlišný formát dovolené, než na jaký byli zvyklí v minulých letech“. 

    Do Řecka podle Českého statistického úřadu loni na delší pobyt odjelo 407.000 Čechů. „U našich klientů vede Řecko už několik let a lidé se teď často ptají, kdy tam bude možné na dovolenou odjet. Na některé červencové a srpnové termíny jsme už zájezdy v poslední době prodali,“ řekla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Pravidla, která stanoví česká vláda, jsou podle ní pro cestovní kanceláře klíčová. Bez nich si nemohou nasmlouvat lety.

    Řecký ostrov Santorini. Řecký ostrov Santorini. | Reuters

  • 4.Španělsko

    Španělsko by mělo otevřít své hranice turistům koncem června. Španělsko by mělo otevřít své hranice turistům koncem června. | profimedia.cz

    Španělsko otevře své hranice zahraničním návštěvníkům koncem června, v zemi do 7. června platí nouzový stav. Uvedl to v pondělí ministr dopravy José Luis Ábalos. Uvolňování pro cizince bude podle něj koordinováno s tím, jak se restrikce v zemi budou uvolňovat pro samotné Španěly.

    Ministryně průmyslu, obchodu a turismu Reyes Marotová řekla, že je třeba při otevírání země návštěvníkům ze zahraničí mít na paměti „povinnost zajistit, aby byl každý, kdo do Španělska vstoupí, z epidemiologického hlediska bezpečnou osobou“.

    Situace se ale bude lišit v jednotlivých regionech a také na ostrovech. Zatímco i české cestovky počítají s tím, že se turisté letos dostanou na Kanárské ostrovy, na Baleárech je situace složitější.

  • 5.Itálie

    Střechy Florencie, metropole italského Toskánska. Střechy Florencie, metropole italského Toskánska. | Shutterstock

    Italská vláda 16. května oznámila, že ve snaze co nejrychleji obnovit cestovní ruch otevře hranice návštěvníkům ze schengenského prostoru 3. června. Nebude povinná dvoutýdenní karanténa.

    Všechna muzea se v zemi otevírají s průběhem měsíce května, a to pod důsledným dohledem vyžadujícím dodržování hygienických opatření.

  • 6.Německo

    Budova Elbphilharmonie, neboli Labské filharmonie v Hamburku. Budova Elbphilharmonie, neboli Labské filharmonie v Hamburku. | EPA

    Od 16. května Německo zrušilo nebo alespoň uvolnilo kontroly na svých hranicích. Vstup do země je nicméně povolen pouze v nezbytných případech, mezi které turismus nepatří.

    „Osoby, které pro cestu nemají závažné důvody, nesmí do Německa cestovat. To platí i pro osoby vykazující symptomy typické pro onemocnění koronavirem. Vstup do země za účelem turismu, nákupů nebo návštěv (včetně návštěv manželů nebo dětí) již dovolen není,“ uvádí české ministerstvo zahraničí.

    Ani hotely prozatím nesmějí přijímat hosty ze zahraničí.

  • 7.Portugalsko

    Tajemný jako desítky zákoutí a odkazy na historii města... Takový je Lisabon, metropole Portugalska. Tajemný jako desítky zákoutí a odkazy na historii města... Takový je Lisabon, metropole Portugalska. | Ivan D. Hladík

    Ačkoliv portugalská vláda vstup cizinců na území Portugalska nezakázala, existující omezení v pozemní i letecké dopravě takovou regulaci de facto zajišťují.

    Překročení pozemních hranic ze Španělska do Portugalska osobním vozem není podle aktuálně platných pravidel umožněno občanům třetích zemí (včetně zemí EU), pokud nejsou rezidenty v Portugalsku. U existujícího leteckého spojení mezi několika evropskými metropolemi a Lisabonem není sice takové omezení výslovně stanoveno, nelze však vyloučit, že letecké společnosti mohou předložení dokladů o bydlišti v Portugalsku od cestujících při nástupu do letadla vyžadovat,“ píše české ministerstvo zahraničí na svých stránkách.

  • 8.Spojené království

    V současnosti není přímá letecká přeprava z ČR do Británie dostupná. V současnosti není přímá letecká přeprava z ČR do Británie dostupná. | Reuters

    Ani Britové nijak neregulují možnosti vstupu občanů ČR na své území. Platí tak pouze nutnost prokázat totožnost občanským průkazem nebo cestovním pasem. Všem cestujícím je však doporučeno přicestovat pouze v nejnutnějších případech.

    Je třeba mít také na paměti, že v současnosti není přímá letecká přeprava z ČR do Spojeného království dostupná. Je tak třeba využít možnost letů s přestupem v některé z evropských zemí.

  • 9.Švýcarsko

    Ženevské jezero s vodotryskem Jet d'Eau. Ženevské jezero s vodotryskem Jet d'Eau. | Shutterstock

    Navzdory tomu, že Švýcarsko patří do schengenského prostoru, do odvolání nelze do země cestovat z turistických důvodů. Hraniční kontrola vyžaduje přesný důvod a místo návštěvy.

    Stále tak platí, že do Švýcarska mohou ze zahraničí vstoupit bez omezení pouze švýcarští občané a cizinci s platnými pobytovými tituly ve Švýcarsku.

    Pomyslný restart mezinárodního turismu je v zemi tisíce jezer – podobně jako znovuotevírání hotelů – naplánován podle úřadů na konec května.

mbmb ( 21. května 2020 15:35 )

urednici vlady at zavedou celni prohlaseni a vizum a jsme konecne zpet v sociku! Nahubky je zlepsovak 21.stoleti

kakapo ( 21. května 2020 10:53 )

Nějak mi to neštimuje. Nejprve nářky, že 25 tisíc měsíčně je málo, ošetřovné je nízké, podpora je nízká,lidi bojují o přežití, nemají na jídlo. A nyní začíná masáž, chceme všichni k moři, nebraňte nám. V dovolenkových přehledech se každý předhání, i když se to mění každý druhý den. Jedno velké panoptikum.

Matos7 ( 21. května 2020 08:01 )

Jen jedte úchilové, ale léčení si zaplatíte sami. A hodně brecte JAK JSOU TESTY DRAHÝ. Ať vam je plati vláda. VIVAT B.A.B.I.Š

kurna1 ( 21. května 2020 07:08 )

Na dovolenou k moři pojedou jenom blázni a těch u nás bude jistě požehnaně

Markéta Fourová ( 21. května 2020 05:52 )

A pak že k moři nepojedem a jak to jde už se těším 💖💖💖💖💖

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa