Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Obličejovou jógu cvičím i v tramvaji na cestě do práce, říká jedna z autorek knihy Krásná tvář

21. května 2020 | 06:00

Spojení přírodní kosmetiky a obličejové jógy zpodobňuje praktický návod, jak přirozeně docílit krásné tváře bez chirurgických úprav a nežádoucích chemických látek. Ten naleznete v knize Krásná tvář od dvou autorek: bio blogerky Lucie Van Koten a publicistky a lektorky jógy Michaely Dombrovské.

Michaela se věnuje józe už 20 let, z toho 10 let také té obličejové. Vedle vedení jógových lekcí pracuje na univerzitě, věnuje se výzkumu ve společenských vědách a vedle odborných statí píše popularizační glosy, články a knihy. Je pro ni důležitá péče o mysl a duši, která začíná u péče o tělo, jak zevnitř, tak zvnějšku. Vnější krása opečovávaná kosmetikou z darů přírody doplňuje pak Michaelin životní postoj. A k tomuto tématu má co říct také autorka lifestylového blogu Život podle Lucie a PR manažerka Lucie Van Koten.

Lucie Dombrovská a Lucie Van Koten.
Autor: osobní archiv autorek knihy

Minulý rok jste vydaly společnou knihu Krásná tvář. Co pro vás osobně znamená toto slovní spojení?

Lucie: Krásnou tvář má pro mě každá žena, která dokáže stárnout s grácií, bez chirurgických úprav, a která má jiskru v oku nezávisle na věku.

Michaela: Musím s Luckou naprosto souhlasit. Krása pro mě znamená především to, co z člověka vyzařuje. Když potkáte opravdu krásného člověka, často pak ani nevíte, jak přesně vypadal, ale vždy vás zaujme jeho zvláštní charizma.

Stárnout s grácií bez chirurgických zásahů je krásně řečeno, Lucie. Vlastně vaše kniha zpodobňuje jakýsi praktický návod, jak toho dosáhnout. Spojení obličejové jógy a přírodní kosmetiky. V dnešní době je ale právě označení „přírodní kosmetika“ velkým trendem, leckdy se jedná spíše o marketingové lákadlo a slang místo ryze přírodních produktů. Kde se stala chyba?

Díra v legislativě. Stačí vám pouze malé procento přírodních látek a už můžete svůj produkt nazvat přírodním. Může tak být chemicky konzervován, synteticky naparfémován a vlastně vůbec nemusí odpovídat zásadám přírodní kosmetiky: tedy transparentnosti, ochraně životního prostředí, minimalismu, čistého a v přírodě lehce odbouratelného složení.

Jak to ale v praxi, jakožto laik, zjistím?

Určitě doporučuji číst složení (INCI). To je jediný zdroj, který vám řekne pravdu nehledě na to, co tvrdí reklama. Pro laika je samozřejmě těžké se složením prokousat, ale existuje dnes už řada aplikací, které výrobek vyhodnotí a ukážou na potenciálně nebezpečné látky. Jde například o mobilní aplikaci EWG, do níž stačí naskenovat kód výrobku. Pak na základě svých měřítek vyhodnotí kvalitu dané kosmetiky. V její databázi je něco přes 120 000 výrobků. Velmi dobrou aplikací je německá verze ToxFox, ta je evropskému trhu blízká, někdy se obracím ale i na Clean Beauty. Dobrým vodítkem jsou také certifikáty přírodní kosmetiky.

Mezi těmi prospěšnými látkami jsou rostlinné oleje. Proč jsou pro pleť tak důležitým faktorem?

Jsou naší pleti velice přirozené, dobře vstřebatelné, obsahují celou škálu minerálů, vitaminů, dokážou pleť hojit, hydratovat, zároveň zabraňovat jejímu vysoušení a zpomalovat předčasné stárnutí.

Zmínila jsi, že jde především o hydrataci. Je to tedy jediný spolehlivý způsob, jak hydratovat pleť?

Nejspolehlivější hydratací pleti je pitný režim! 

Cvik Žirafa posiluje svaly, které drží podbradek.
Autor: osobní archiv autorek knihy

Mnoho žen ale olejům nevěří, domnívají se, že ucpávají póry a jejich pleť bude mít nepříjemný mastný film. Co bys jim doporučila?

Že pleťových olejů se není třeba bát. Nejsou ředěné vodou, a tak jsou mimořádně koncentrované. Vždy nanášíme pouze tři kapičky na navlhčenou pleť, protože olej uzamyká vodu v pleti, a tím se okamžitě vstřebá do pokožky bez pocitu mastnoty. Opravdu, věřte mi, rada lety prověřená (smích)! Výborné jsou tak i jako báze pod make-up, které pleť lehce vyhladí.

Ne každá žena ale používá vhodnou kosmetiku v závislosti na pleti – ať už neodhadne její správný typ či používá výrobky z drogerie s obsahem ropy. Čím vším si ještě nevědomky ničíme kůži?

Látek, které nepatří na pleť, a přesto se v kosmetice běžně nacházejí, je nespočitatelné množství. Jde především o minerální oleje, což je derivát ropy. Nalezneme je ve složení jako PARAFFINUM LIQUIEDUM, tedy vazelína, případně jako LIQUID PETROLATUM, neboli parafín. Škodí nám ale také syntetická parfemace, barvy, chemické konzervanty, agresivní pěnidla aj. Tolik vzácný kožní film si však ničíme i sami, například přílišným sluněním.

Sluneční záření je pro naše tělo ale důležitým zdrojem vitaminu D.

To rozhodně, nicméně v letních měsících je i v našich podmínkách nutné používat ochranné opalovací krémy s UVA a UVB 30+. Každé spálení může způsobovat pigmentové skvrny, a tím dělat pokožku propustnější, což je velký problém. Mluvím tu ale i o soláriu.

Druhou částí knihy je obličejová jóga. Míšo, jak se odlišuje působení obličejové jógy od přírodní kosmetiky? Jak hluboko do vrstev kůže proniká?

Obličejová cvičení vedle posílení svalů podobně jako kosmetika také působí na všechny vrstvy kůže, hlavně tím, že ji prokrvují, a navíc stimulují fascie, pojivové tkáně, které mají regenerační schopnosti.

To, že je obličejová jóga prospěšná pro naši pleť, je již obecně známým faktem. Jak ale takovou jógu cvičit? Jaké jsou kroky?

Musím především podotknout, že obličejová jóga patří k józe jako takové. Je její nedílnou součástí a věnuje se jí dnes už řada lektorek, které ji zařazují jako doplněk k běžným lekcím nebo pořádají speciální semináře či workshopy. S obličejovou jógou se občas prolíná také oční jóga nebo jóga smíchu a inspirace pro samotná obličejová cvičení přichází rovněž z logoterapie, fyzioterapie nebo třeba fonetiky. Osobně chápu obličejovou jógu ve třech vrstvách, což je péče o tělo, mysl i duši, a pak v pěti krocích, k nimž patří prohřátí, cvičení, masáž, uvolnění a úsměv. Podrobné vysvětlení a praktické ukázky cviků jsem zaznamenala v knize.

Míšo, mě zajímají právě konkrétní cviky. Jaký je tvůj oblíbený?

Jednoznačně úsměv. Je výrazem spokojeného těla, laskavé mysli a naplněné duše. Je ale také korunou krásy. Úsměv, i ten nepatrný, sotva postřehnutelný, dokáže člověka vysloveně rozzářit a zlepšuje náladu i všem okolo. Jinak mám ráda také velmi jednoduché cvičení, kterým je přeříkávání samohlásek A-E-I-O-U s výraznou artikulací. To dokáže zapojit svaly celého obličeje. Pro uvolnění pak stačí několik hlubokých výdechů a nádechů. Celé to zabere opravdu jen chvilku, třeba po cestě tramvají do práce.

Obličejové cviky. Lucie předvádí oblíbený A-E-I-O-U, Míša cvik Marylin.
Autor: osobní archiv autorek knihy

Po cestě tramvají do práce? To opravdu praktikuješ? Pardon, ale nekoukají na tebe jako na blázna?

Zpočátku jsem se musela osmělit (smích). Ale ne, je to úplně v pohodě, lidé si toho ani moc nevšímají. Je to spíše o zvyku.

Podívejte se do fotogalerie na 8 cviků obličejové jógy:

Říká se, že jógu je ideální cvičit večer. Pomáhá nám se zklidnit po náročném dni. Je to pravda? A jak je to s obličejovou jógou? Kdy je ten správný čas a kolik minut denně se jí věnovat?

Ranní jógová praxe dokáže probudit, ta večerní zase zklidnit. Některé styly jógy vyžadují denní praxi, jiné doporučují věnovat se cvičení alespoň třikrát týdně, a navíc v kombinaci s jinými pohybovými aktivitami. Pravidelné dvacetiminutové jemné protažení je ale každopádně zdravější než nárazové nadšení z náročného cvičení, které brzy opadne. Platí to i v případě obličejové jógy – raději méně, jemně a pravidelně než nárazově nebo přes míru. Zvláště v případě obličeje opravdu není dobré cvičit příliš nebo nesprávně, výsledek by nemusel být estetický. Ideální je vytvořit si z obličejové jógy oblíbený rituál, třeba všem pěti krokům věnovat soustředěnou chvíli při ranním líčení nebo večerním odličování. Hlavně v pohodě. 

Za jak dlouho poznám účinky?

To je dost individuální, ale většinou velmi brzy. Hlavně je to znát v celkovém naladění a výrazu. 

Co podle tebe ženy nejčastěji trápí?

Nejčastěji to bývají drobné nesouměrnosti nebo ochabnutí některých částí obličeje. Bývají to například povolený podbradek, vrásky mezi obočím nebo vrásky okolo koutků rtů. Často je zajímá i dekolt. Vedle cviků, které procvičují obličej komplexně, je i řada takových, které se zaměřují právě na některou problematickou oblast, takže je možné vyladit si sestavu na míru vlastním potřebám. Patřím ale mezi ty lektorky, pro které je obličejová jóga především součástí jógy jako takové. Věnovat se cvičení jen od krku dolů by bylo stejně nesmyslné jako to dělat jen opačným směrem.

Jsi prokazatelným příkladem toho, jak vypadat o minimálně 8 let mladší, než je skutečný věk. Může za to opravdu jen obličejová jóga? Jsou vidět na ženách praktikujících obličejovou jógu takové úžasné výsledky jako na tobě? 

Děkuji za kompliment! Určitě za to ve svém případě vedle jógy, nejen té obličejové, vděčím také svým rodičům a jejich rodičům. Můžu nicméně potvrdit, i když je to jen můj osobní dojem, že na lekcích jógy vídám opravdu krásné ženy. A není to tím, že by pouze krásné ženy dávaly přednost józe. Přičítám to spíše zaujetí, které dokážou vložit do nějaké činnosti, tomu, že se o sebe přiměřeně starají, a pocitu naplnění, který jim laskavý přístup k životu přináší.

 

Autor: Žaneta Podlahová