Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový svědek o tragickém požáru v Havířově: Než přijeli hasiči, bylo už pozdě! Oheň se rychle šířil

Autor: VaB, chal - 
20. května 2020
15:10

Záchrana tří dětí, hodinová resuscitace a tragická čísla. Při požáru bytu v Havířově-Šumbarku zemřeli dva chlapci (†3 a †4). Sousedé se snažili o záchranu, oheň byl ale silnější.

V pondělí vpodvečer přišla tragicky smutná zpráva: V Havířově-Šumbarku došlo k požáru v bytě 3+1. Uvnitř se tou dobou nacházely tři děti. Pavlínka (8) a dva chlapci. Sousedé z domu, kde hořelo, neváhali ani vteřinu a začali se záchranou nebohých dětí. 

I přes jejich rychlou a obětavou pomoc na místě zemřeli dva chlapci. Poté, co jejich těla vynesli z domu hasiči, se je záchranáři snažili hodinu oživovat. „V útrobách sanitních vozů byla zahájena jejich rozšířená resuscitace, která trvala po dobu téměř jedné hodiny. Bohužel ani přes veškeré úsilí záchranářů se nepodařilo obnovit srdeční činnost ani jednoho z těchto dětí a lékaři museli konstatovat smrt u obou,“ uvedl pro CNN Prima News mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Dramatická záchrana

Ještě před příjezdem hasičů a záchranky se dětem pokoušeli pomoct lidé z okolí. „První, co mě napadlo, bylo jít do sklepa a zastavit plyn, vyhodit elektriku. Dovnitř se už vlézt ale nedalo. Byl tam jeden člověk a já. Vykoply se dveře a kolega, co tu pracuje, tak ještě šel pro tu holčičku. Než přijeli hasiči, tak už bylo pozdě, tam začalo hořet rychle,“ řekl pro CNN Prima News jeden ze svědků neštěstí. 

Jako první do bytu vběhl hrdina, který si později vyčítal, že se mu nepodařilo zachránit dva chlapce. „Vykopnul jsem tady všechny dveře, v bytě byla tma, kouř. Já jsem akorát zařval: Je tady někdo?“ popsal zachránce. „Děvenka malá, ta, co to přežila, mi řekla: Já tam mám brášky,“ dodal. 

Video  Pondělní požár třípokojového bytu v ulici Slovenského národního povstání si vyžádal dvě dětské oběti.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

V bytě panovaly takové podmínky, že pro civilistu byla záchrana chlapců nemožná. „Do bytu jsem se dál nedostal, byl konec. Bylo to peklo. Je mi líto, co se stalo, je mi hanba i za sebe, že jsem víc neudělal. Je mi hanba. Byl jsem na vojně, byl jsem tankista a nikdy jsem si nemyslel, že takovou situaci nezvládnu,“ doplnil muž.

Chtěli se zachránit?

Podle hasičů byl zásah v bytě náročný, silný kouř stěžoval i orientaci v bytě. „Byly zasaženy dva pokoje jednoho z bytů. Zásah byl komplikovaný v tom, že bylo velké množství kouře, takže jsme se museli v bytě zorientovat. Nicméně, vynesení dětí bylo poměrně rychlé, protože se nacházely nedaleko vchodu do bytu,“ uvedl velitel zásahu Pavel Haas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání