Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postrach Prahy v 16 letech zabil tři ženy: Spartakiádního vraha dopadli před 35 lety

Autor: Jindřich Bíč - 
22. května 2020
06:15

Spartakiádní vrah. Tak se přezdívalo Jiřímu Strakovi, který v rozmezí 17. února až 16. května 1985 napadl na území Prahy 11 žen, přičemž brutalita jeho útoků se postupně zvyšovala. Dvě jeho útok téměř nepřežily, tři zabil, a kdyby ho kriminalisté nedopadli, obětí by přibývalo.

„Kvůli Strakovi chtěli zrušit spartakiádu. Ženský se bály do Prahy posílat své dcery a vláda na mě tlačila. Nikdy předtím ani potom jsem takový tlak nezažil,“ vzpomíná vyšetřovatel Jiří Markovič, se kterým na případu dělalo více než 200 policistů.

„Podezřelých byla spousta a v případě Strakovy první vraždy, kdy oběť (✝23) 8. dubna 1985 udusil, jsme do vazby poslali nepravého. Mysleli jsme si, že ji zabil její přítel,“ vzpomíná Markovič. Jenže stopy ho jako vraha vyloučily a kriminalisté začínali nanovo...

Svědectví

Markovič si prozíravě vyžádal případy všech v Praze napadených dívek a díky tomu zjistil, že na stejném místě už se jeden útok odehrál.

Dvacetileté dívce, na kterou Straka zezadu zaútočil a začal ji škrtit, se podařilo s mladíkem navázat kontakt. Slíbila, že mu bude po vůli. Svěřil se jí, že je mu šestnáct a bydlí na internátě mimo Prahu. Mezitím došli na osvětlenou ulici,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání