Černobílá fotografie Beth Farnsworth ze závěru porodu obletěla svět a zaujala neobvyklým záběrem z tak intimního okamžiku, jakým je narození dítěte. „Snímek je opravdu povedený a svědčí o tom, že taková je příroda. Je vidět, že porodník se s tím nesetkal poprvé a že ho to z míry nevyvedlo,“ hodnotí fotografii MUDr. Štěpán Machač z IVF Clinic.

MUDr. Štěpán Machač v redakci Blesku
Autor: Tonda Tran

Navzdory netradičnímu záběru ale podle gynekologa a porodníka nejde o nic neobvyklého. „Když začíná normální porod, tak u části žen, řekněme 80 až 90 procent, odteče plodová voda. A když plodová voda odteče, tak objem toho plodového vejce s dítětem se zmenší, a děloha plod lépe vytlačí. Tedy odtok plodové vody urychluje porod,“ vysvětluje Machač.

Porodníka to nevystraší

Jenže už žen, které rodí opakovaně, se porodní cesty otevírají snáze, takže nedojde k odtoku plodové vody už před porodem, ale až v průběhu. „Když žena zatlačí, v plodovém vejci, kde dítě plave v plodové vodě, se výrazně zvýší tlak, vak blan najednou praskne a gejzír je na světě,“ popisuje Machač s tím, že se nejedná o nic extrémně vzácného. „Není to nic, co by porodníka vystrašilo, a musím vám říct, že každý z nás byl umytý plodovou vodou několikrát za život,“ dodává odborník.

 

Video
Video se připravuje ...

Petr Havlíček o hubnutí po porodu: Důležitý je správně poskládaný jídelníček 

 

Fotogalerie
9 fotografií