Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kalousek si rýpl kvůli Prymulovi a Vojtěchovi radí skončit. Hamáček: Proč mít novou funkci?

Autor: Sabina Dračková - 
21. května 2020
16:08

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce z epidemiologa Romana Prymuly udělat druhého ministra zdravotnictví - taková kritika se valí na Babišův plán. Možný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Prymula by měl být poradcem a našeptávat Babišovi, ale s Vojtěchem „si nesedli“. Politici se tak ptají, kdo bude mít hlavní slovo, a opozice varuje, že půjde o soutěž v oblíbenosti u Babiše, někteří mluví přímo o trafice, což premiér odmítá. Kdyby Vojtěch dbal své cti, prý by rezignoval, myslí si Miroslav Kalousek (TOP 09). Nápad musí projít ještě přes koaliční ČSSD, objevují se ale první hlasy proti. Poslanec Votava (ČSSD) se ptá, jestli tedy ministra zdravotnictví vůbec potřebujeme. Otázky na to, co bude vlastně Prymula dělat, má podle vyjádření pro Blesk Zprávy i vicepremiér Jan Hamáček.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. To by mohla být brzo nová funkce, kterou bude zastávat epidemiolog Roman Prymula. Zmocněnců už má vláda deset. Toho pro sport dělá bývalý hokejista a poslanec Milan Hnilička. Další mají na starost třeba jadernou energetiku, lidská práva či informační technologie a digitalizaci.

Dva šéfové zdravotnictví?

Účelné vytvoření místa pro Prymulu se ale nelíbí řadě dalších lidí a politiků. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury premiér pouze vyhlásil soutěž o funkci dalšího ministra pro zdravotnictví. „Soutěž Prymuly a Vojtěcha v oblíbenosti u premiéra právě začala,“ dodal.

Podobný názor má i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ještě by mohli jmenovat vládního zmocněnce pro zahraničí, finance, obranu,“ rýpl si Kalousek do premiérova záměru. Babiš sám dříve řekl, že si Prymula s Vojtěchem „nesedli“. Kdo tak bude mít rozhodující slovo třeba v koncepci a směřování českého zdravotnictví, není tak úplně jasné. 

„Nevím, k čemu bude vládní zmocněnec, který si nerozumí s ministrem, se kterým by měl spolupracovat v oblasti, na kterou bude zmocněn,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Babiš ale dnes řekl, že to podle něj bude fungovat. „Pan Prymula a pan ministr budou spolupracovat, na to dohlédnu,“ uvedl premiér.

Vyvodit z toho důsledky by podle Kalouska měl spíš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Tohle by žádný slušný člověk nepřijal. A kdyby přijal, tak každý své cti dbalý ministr by rezignoval a nechtěl by s tím nic mít,“ uvedl.

S vtipem celou situaci okolo Babišovy vládní politiky okomentoval poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti): „Zase z druhý strany - dva ministři zdravotnictví celkem vyvažují nula ministrů dopravy,“ narážel na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který současně zastává funkci ministra dopravy po vyhozeném Vladimíru Kremlíkovi (za ANO).

„Trafika“ pro Prymulu

Někteří zase novou funkci Prymuly vnímají jako post „za zásluhy“. Epidemiolog, který se stal hlavním šéfem boje proti koronaviru v Česku, kvůli tomu prý získal tzv. trafiku.

„Premiér Babiš nabídl Romanu Prymulovi funkci vládního trafikanta pro vědu a výzkum ve zdravotnictví,“ míní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a dodává: „Po čínské chřipce a čínských rouškách se můžeme těšit na bouřlivý rozvoj čínské medicíny! A pak že pandemie nemá své vítěze.“

Toho se sám chytil premiér Andrej Babiš. „Prosím vás, ty nesmysly o nějaké trafice. Jaká trafika? Pan Prymula má nabídky do soukromého sektoru už dávno,“ řekl Babiš na tiskové konferenci k tématu dostavby porodnice U Apolináře. Argumentoval také tím, že Prymula bude mít nižší plat, než měl na ministerstvu jako náměstek, a zopakoval, že by byl rád, aby Prymula zůstal ve státních službách.

Populární Prymula posloužil Babišovi, míní Pekarová

Epidemiolog Roman Prymula mluvil v minulých dnech o tom, že se na ministerstvu bojí jeho popularity, ta je podle něj i důvodem, proč stále nemá bezpečnostní prověrku. „Okamžitě se všichni staví do pozice, že je nějak ohrožujete. Zejména různí politici, kteří tady mají nalajnované své různé dráhy. A teď tam někdo přijde a přesto, že se do toho nechce motat, tak oni se bojí už jako preventivně, co kdyby,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy k zášti, kterou cítí od svých kolegů.

Lidé Prymulovi důvěřují. Ukazují to průzkumy, ve kterých dopadl lépe než ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a dokonce i lépe než premiér Babiš.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové právě Prymulovy popularity chce Babiš využít pro svůj prospěch. „Pan premiér dělá opravdu spoustu věcí, aby se zalíbil veřejnosti. Marketing je pro něj na prvním místě,“ myslí si šéfka opoziční strany.

Míní také, že Prymula Babišovi dobře posloužil. „Vzpomeňme, že to byl vždycky on, kdo řekl takovou tu opravdu velmi drsnou variantu. Dva roky zavřené hranice, budeme se promořovat, budeme nosit roušky ještě v létě. A pak mohl přijít vždycky premiér a velice záhy poté říci, já s tímto nesouhlasím a myslím, že by to mělo být uvolněno všechno mnohem dříve,“ nastínila. Babiš se tak podle ní stal tím, kdo „vystrašený národ uklidňuje“.

„Vytváří funkci stínového ministra zdravotnictví tak, aby tam měl svého člověka, se kterým se mu dobře funguje,“ řekla také na ČT s tím, že neví, kdo ponese ve finále zodpovědnost a bude rozhodovat. Babiš podle ní nemá úctu k ministru Vojtěchovi, nelíbí se jí ani, že o svém záměru napřed neřekl spolustraníkům ani koaliční ČSSD. Diví se, že si to Vojtěch „nechá líbit“.

Hamáček: Co bude Prymula dělat?

„Hodit vidle“ do Babišova plánu s Prymulou by ještě v pondělí mohla koaliční ČSSD. Sám Babiš přiznal, že to s vicepremiérem Janem Hamáčkem a dalšími vládními kolegy z řad sociální demokracie teprve budou muset probrat. I ČSSD je totiž součástí vlády, jejíž zmocněncem by měl Prymula po odchodu z resortu zdravotnictví být.

Vyjádření poslance ČSSD Václava Votavy naznačuje, že strana nebude v názoru jednotná. „Pan Prymula má být zmocněncem vlády pro zdravotnictví. OK. Potřebujeme potom ministra zdravotnictví?“ reagoval mezi prvními už ve středu odpoledne.

„Na vládě o tom budeme určitě ještě mluvit, bude mě zajímat, proč vytvářet novou funkci a jaká by měla být náplň práce nového zmocněnce,“ napsal Blesk Zprávám vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Komunisté, kteří vládu tolerují a často to podmiňují některými svými přáními, s funkcí pro Prymulu souhlasí. Dlouhodobě ale kritizují ministra Vojtěcha a jeho vládní angažmá se jim nelíbí. Že by to byl ale důvod dělat nyní Babišovi problémy, nenaznačili.

marmat ( 23. května 2020 17:57 )

***ti : On si blafe kdekoliv SÁM.....je to totiž komediant

marmat ( 23. května 2020 17:55 )

bjuno: Netuší a nebo nevěří na KARMU.....
Semele je zcela zdarma a brzy

marmat ( 23. května 2020 17:53 )

borjar: Až vyrostete,
napřed dostanete OP a pak v 18 voličský průkaz.....
Do té doby si NĚCO přečtěte, ať se takhle zbytečně neztrapňujete

marmat ( 23. května 2020 17:50 )

flesch2z: zkuste NĚCO vymyslet....
Aspoň "jakodiskuzi"
KOLIK Vám/Ti je ????­??????­??????­??????­????

marmat ( 23. května 2020 17:48 )

anna1234: Není nutno.....
ON miluje paprsky jakékoliv i negativní "slávy"....
Mimořádný samožer s mimořádně vyvi­nutým­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­...
EGEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa