„Je mi 15 let. Mám doma skateboard a v těle rakovinu. Vzali mi levou nohu, ale vůli k životu ne,“ říká statečný Sebík z Černošic. Až do února minulého roku žil jako každý mladý kluk, chodil ven s kamarády nebo jezdil na skateboardu. Hrál také fotbal za místní klub Kazín.

A právě na fotbalovém tréninu jeho problémy začaly. Začala ho pobolívat noha, z toho si ale jakožto nadšený sportovec nejdřív vůbec nic nedělal - myslel si, že si jen špatně protáhl svaly.

Patnáctiletý Sebík z Černošic, který kvůli rakovině přišel o nohu
Autor: Instagram/Sebi.off

Bohužel, ukázalo se, že šlo o něco mnohem vážnějšího. „Bolesti se vracely a v srpnu to vše vyvrcholilo, jednoho rána se probudil a nemohl se na nohu ani postavit,“ popisuje rodina Sebíkův příběh na webu černošické základní školy, kterou chlapec navštěvuje a která ve spolupráci s městem sbírku organizuje.

Doktoři nemoc hned neodhalili

Jeho babička, u které trávil prázdniny, Sebíka proto ihned odvezla do nemocnice. Doktoři si nejprve mysleli, že jde růstový problém, a Sebík dostal berle a ortézu. Bolest ho sice na chvíli přešla, brzy se však vrátila a v říjnu ji už nemohl vydržet. Tehdy tedy vyrazili do nemocnice v Berouně, kde doktoři pomocí rentgenu a magnetické rezonance odhalili, že má v noze nádor.

Patnáctiletý Sebík z Černošic, který kvůli rakovině přišel o nohu
Autor: Instagram/Sebi.off

Bohužel se ukázalo, že jde o velmi vážný problém - v motolské nemocnici, kde ho začali léčit, zjistili, že se jedná o sarkom, což je v podstatě nejhorší možná varianta. „Před Vánoci nastoupil na svou první chemoterapii. Následující tři měsíce trávil Sebík v nemocnici, protože měl nepředstavitelné bolesti, k tomu vysoké horečky, nevolnosti a jiné nepříjemnosti, které jsou způsobeny chemoterapií,“ stojí na webu ZŠ Černošice.

Zanedlouho ale přišla další krutá rána. Rakovina se totiž začala nezadržitelně šířit, a jedinou šancí na přežití tak byla amputace Sebík přišel o levou nohu a všichni teď doufají, že tohle bude jeho šťastný konec. Aby byl jeho život kvalitnější, mu může pomoci bionická noha, ta je ale velmi drahá, a proto sbírka vznikla. „Je to bojovník a hrdina, potřebuje ale pomoc, protože ho ještě čeká dlouhá cesta, než se bude moci vrátit do normálního života,“ uvádí škola.

Skoro 200 tisíc za pár dní

Na sbírku už přispělo za několik dní přes 150 lidí a dohromady se již vybralo skoro 200 tisíc korun. Sebík má pořád chuť do života. „Přese všechny ty problémy, který mám, se pořád snažím být usměvavý,“ píše na svém Instagramu, kde dokumentuje svůj souboj s nemocí. 

Pokud i vy chcete Sebíkovi pomoci, můžete příspěvky posílat na transparentní účet, jehož číslo najdete ZDE>>

Fotogalerie
7 fotografií