Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Na virus se vakcína najde, na sucho ne.“ Ministr Brabec o napětí ve vládě i „zmizení“

Autor: Nikola Forejtová - 
25. května 2020
05:30

Tortura, absťák, prostě muka - tak okomentoval ministr životního prostředí pro Blesk Zprávy omezení pohybu. Richard Brabec (ANO) miluje přírodu, Šumavu a houby a už se těší, až bude moci vyrazit do lesů. Ministr, který během krize nebyl příliš vidět, prozradil Blesk Zprávám, jaká byla atmosféra v Babišově kabinetu ve vypjatých chvílích, ale i to, že se během krize vrátil k rybaření, kde mohl sedět, koukat a nikoho neposlouchat.

Pandemie koronaviru spoustu věcí smetla ze stolu. Dočasně? Upozadila i řešení otázek životního prostředí. Oproto jiným členům vlády se tak ministr tohoto resortu poslední týdny a měsíce na tiskovkách a před televizními kamerami moc neukazoval. 

„Nejvíce byli vidět ministři, co s tím měli co do činění. Já jsem se angažoval v projektu na výrobu dezinfekce, ale jinak jsem spíše pracoval na svých projektech. Bylo mi totiž jasné, že jednou se na koronavirus najde vakcína, na sucho ale lék nenajdete,“ řekl Richard Brabec pro Blesk Zprávy.  

Z vlády čišela nervozita

I on se ale účastnil jednání vlády. Jaká tam byla atmosféra? Podle Brabce nijak veselá, ačkoliv on sám se třeba infekce nebál. 

„Cítil jsem napětí ve vládě. S tímto se nikdo nikdy nesetkal, a to si myslím, že už nějaké zkušenosti mám. Dostali jsme se do bezprecedentní situace a měli jsme jen pár modelů – kolikrát málo úspěšných – a viděli jsme stovky mrtvých v ostatních státech. Logicky z nás čišela nervozita před takovými intenzivními dopady,“ přiznává otevřeně Brabec.

Brabec se, jak se ostatně na post ministra životního prostředí sluší a patří, rád pohybuje v přírodě. Nikomu se netají, že je vášnivý houbař a miluje Šumavu. Vláda ale volný pohyb osob 16. března omezila, což na Brabce velmi negativně působilo. „Po těch měsících mám absťák. Strašně se těším, že vyrazím na svou milovanou Šumavu. Už by měly dokonce růst houby,“ svěřil se ministr během vycházky po Brdech, kde otevíral novou naučnou stezku.

Video  Brabec: Očekáváme nával turistů, snad nebudou všude odpadky  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

„Byla to pro mě tortura, i když jsem nebyl osobně tolik omezen. Když jsem si tak našel během práce čas, zajel jsem rybařit. Vrátil jsem se k tomu po 35 letech. Já tedy ryby nejím, ale jsem nejšťastnější, když si tam kecnu, koukám na vodu a nemusím s nikým mluvit,“ zasnil se během rozhovoru třiapadesátiletý Brabec. 

Brabec: Krize mi překazila plány s plasty

Ministra mrzí, že se téma životního prostředí, odpadu a především sucha odsunulo během krize stranou. „Úplně jsme zapomněli na spoustu věcí – že se posunula olympiáda, uzavřeli velké sportovní soutěže. Svět zůstal jako opařený a nebyl na to připravený. Témata se úplně vytěsnila,“ poznamenal s tím, že ale rozumí, proč k tomu došlo. 

Korona, nekorona, Brabec dál pracoval i na projektech, které se týkají sucha, nakládaní s odpadem a nově také těch, které mají rozmělnit očekávaný velký turistický ruch po celé ČR.

Řada věcí se však řešila na dálku, což Brabec nevnímá jako optimální. „Už se těším, že budu v červnu opět jezdit po celé republice. Spojím příjemné s užitečným, budu se setkávat s lidmi a řešit s nimi projekty na zadržování vody v krajině,“ dodal natěšený ministr.

Koronakrize a příval plastů

Že šla ekologie a ochrana životního prostředí v době koronavirové krize stranou, je patrné i na zvýšené potřebě jednorázových plastů. Lidé musí doteď sahat po plastových rukavicích a sáčcích, nehledě na to, že řada obchodů začala pečivo a některé potraviny balit do plastu. „Je to o souboji priorit. Samozřejmě nechceme přírodu zamořenou plastem, ale šlo o naše zdraví,“ konstatoval Brabec.

„Zasáhlo nás to v přípravě zákona o zákazu jednorázových plastů. Ten chceme protlačit co nejdříve. Koronavirová krize ale ukázala, že ty jednorázové plasty byly nezastupitelné, a je jasné, že letos bude velká nadspotřeba,“ pokračuje ministr s tím, že by se zákon měl dostat na světlo světla a měl by doputovat pod ruku prezidenta ještě do sněmovních voleb, které budou v příštím roce. 

Zákaz jednorázových plastů už tlačí směrnice EU. Přestat by se tak měly prodávat jednorázové plastové příbory, talíře, úchyty k nafukovacím balonkům, polystyrenové obaly na potraviny a hrnky na nápoje určené k okamžité spotřebě a také další produkty z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty. Pandemie covid-19 však řešení této záležitosti odsunula.

iFender ( 25. května 2020 09:52 )

Kdo nemá vejce, může přinést máslo! (Š+Grossmann)
Kdo nebude mit vodu muze pit materske mleko,ze ano pane Brabec(viz doprovod)
Prostorná je louka, široký je les bažant na to kouká kde by vejce snes kéž ta kraje krása vydrží nám věky a má duše hlásá: Občani neplýtvejte "VODOU" a léky!

hahans ( 25. května 2020 07:54 )

Bude řešit zadržování vody v krajině ? To si vzpomněl brzy. Co se takhle vrátit k předpřevratovému střídání plodin nebo nepěstování kukuřice na svazích ? Co takhle se zamyslet, kolik nám přibylo zabe­tono­vanýc­h(pev­ných) ploch, kde voda jen stéká ? Proč pro nové sklady nejsou využívány plochy po zničených továrnách ? Jak dlouho trvalo postavení přehrady Lipno nebo Orlíku ? Je toho mnoho, co by po 30 letech "svobody a demokracie" měl řešit !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa