Koupi masa moc neřešíme

Základem je správný výběr masa. Jestliže chcete sklidit úspěch, sáhněte vždy po opravdu kvalitním a správně vyzrálém mase. Vyhněte se pokud možno supermarketům a raději zajděte do dobrého řeznictví. Snažte se vybírat maso s tzv. mramorováním. Vždy je lepší maso lehce prorostlé než libové. Tuk dělá základ chuti a maso je pak šťavnaté. Pokud nejste příznivci příliš tučných kousků, sáhněte po vepřové panence. Ta je mezi řezníky vyhlášená jako nejkvalitnější a nejšťavnatější druh masa, který je však třeba grilovat zásadně vcelku.

Přeháníme to s marinováním

Pamatujte, že různé marinády a omáčky mají zvýraznit chuť masa, a ne ji přebít. Aby vynikla chuť masa, je tedy důležité to nepřehánět s kořením. Pokud maso nakládáte do marinády předem a necháváte ho v lednici před grilováním odležet, vynechte sůl. Sůl naruší strukturu masa a vytáhne z něj šťávu ještě dříve, než ho položíte na gril. Solte tedy až těsně před grilováním nebo spíše až na talíři, jinak bude maso sušší a tužší.  

Připravujeme špatnou tloušťku masa

Chcete uspořit a maso krájíte na tenčí plátky a ještě ho naklepáváte? Velká chyba, kterou se připravujete o chuť a šťavnatost! Jak silné kousky masa tedy grilovat? Záleží na druhu masa. Kuřecí či vepřové by mělo být maximálně dva centimetry vysoké, hovězí steak ale může mít i tři centimetry, docílíte tak co největší šťavnatosti.

Dáváme studené maso na gril

Častou chybou také bývá, že na grilování někdy spěcháme a na rošt hodíme maso třeba hned vyndané z lednice. Správně bychom ho ale měli nechat odpočinout. Nechte ho tedy stát pár minut při pokojové teplotě, ať se svalovina uvolní a není stažená chladem. Maso bude měkčí a šťavnaté.

Máme špatně rozpálený gril a prudký oheň

Pokud dáte jídlo na gril příliš brzy, grilovací rošt nebude dostatečně žhavý a maso se na něm bude tedy pouze ohřívat, lepit se k roštu a následně vysychat. Jakmile zapnete gril, zavřete ho nebo přiklopte a nechte nejméně 10–15 minut pořádně rozžhavit! Správně rozpálený gril maso připraví rychleji a chutněji. Grilování také za každou cenu pečení na prudkém žáru. Maso se z venku sice ogriluje, ale vnitřek bude stále syrový a tuhý. Při grilování je dobré střídat teploty. Ze začátku se doporučuje maso položit na rozpálený rošt či kámen při vysoké teplotě, aby se zatáhlo a všechna šťáva zůstala uvnitř. Postupně jak teplotu snížíte, maso krásně změkne a propeče se celé. Výsledkem by mělo být šťavnaté a křehké maso.

Maso často obracíme a pro jistotu do něj ještě pícháme

Jste netrpěliví a máte potřebu maso stále kontrolovat, různě obracet nebo do něj dokonce bodat? Častá a zbytečná chyba. Pokaždé, když otevřete gril, vypouštíte teplo, což snižuje jeho teplotu, prodlužuje vaši dobu vaření a způsobuje nerovnoměrné propečení jídla. Maso stačí za dobu grilování otočit jen jednou, maximálně dvakrát. A už vůbec do něj nepíchejte, zbytečně tak maso ochuzujete o šťavnatost, která se drží uvnitř. Výsledkem pak bývá gumová a tuhá hmota, o kterou jistě nestojíte.

Spěcháme s podáváním

Netrpělivost se také nevyplácí hned po vyndání masa z grilu. I když se vám už moc sbíhají sliny, zkuste ještě vydržet několik minut, než maso nakrojíte. Nechte ho po pečení pár minut odpočinout například pod alobalem. Nevyteče vám tak ven šťáva, ale naopak se uvolní do masa. A jeho chuť a aroma dokonale rozvine.