Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr šokoval: Automobilka Renault by mohla přestat existovat. Žádá o pomoc státu

Autor: ČTK - 
22. května 2020
10:02

Francouzský výrobce automobilů Renault by mohl zaniknout, pokud v brzké době nedostane pomoc, která mu umožní čelit dopadům koronaviru. Řekl to v pátek francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle agentury Reuters také poznamenal, že automobilka se teď musí přizpůsobit novým podmínkám.

„Ano, Renault by mohl přestat existovat,“ řekl ministr rozhlasové stanici Europe 1. Dodal nicméně, že předseda správní rady automobilky Jean-Dominique Senard tvrdě pracuje na novém strategickém plánu a má podporu francouzské vlády.

V rozhovoru s listem Le Figaro však ministr uvedl, že ještě neschválil plánovanou půjčku pro Renault v objemu pěti miliard eur (136 miliard Kč). Dodal, že diskuse o této půjčce pokračují.

Renault by měl podle ministra ve Francii zachovat co nejvíce pracovních míst, zároveň by však měl zajistit, že zůstane konkurenceschopný. Automobilka podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě zhruba 180 000 lidí, z toho více než čtvrtinu ve Francii.

Renault je dlouholetým partnerem japonské automobilky Nissan Motor. Ta podle páteční zprávy agentury Kjódó zvažuje, že v důsledku koronavirové krize zruší více než 20 000 pracovních míst. To odpovídá asi 15 procentům její celkové pracovní síly.

illyria ( 22. května 2020 11:28 )

Tak šak ta neviditelná ruka trhu...

Citronel ( 22. května 2020 10:40 )

Podobně by mohl vyhrožovat Citroen,nebo Pežot,ať se udělá co je třeba udělat,ono se to opět rozjede a pomálu ustálí,škoda každé zaniklé automobilky,i francouzi mají své věrné odběratele a nedají na ně dopustit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa