Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schillerová překvapila 2000Kč bankovkou. Za buvola místo Destinové schytala kritiku

Autor: Sabina Dračková - 
22. května 2020
19:12

Alena Schillerová (za ANO) překvapila, když ukázala novou podobu bankovky v hodnotě 2000 Kč. Místo současné zelené s Emou Destinovou je návrh do modra a zdobí ho kresba nafukovací hračky podobné buvolovi. Lidé ihned začali šéfce státní kasy psát. A to většinou negativní reakce. Ministryně vysvětlila, že návrh vychází z podoby legendární hračky. Bankovka navíc nezamíří do peněženek, ale do sběratelských alb.

„Jak by se vám líbilo platit třeba takovouto bankovkou?“ zeptala se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) lidí na facebooku. K tomu sdílela fotografii nového návrhu na bankovku s hodnotou dva tisíce. 

Reakce, kterých se dočkala, jsou spíš negativní. „Líbí se mi barevný design, ale určitě ne to zvíře. Připomíná mi tu barevnou nafukovací hračku pro děti. Když to srovnám se současnou krásnou bankovkou, na které je Ema Destinová, tak mi to přijde spíš jako znevážení měny,“ napsala Ludmila H.

„Mně se to moc nelíbí. Má v tom být nějaká symbolika. Nebo je to jenom náhodně vybrané zvířátko s jedním okem?“ zeptal se Michal D. Ministryně mu odpověděla a potvrdila, že jde skutečně o hračku.

„Buvol je tvorbou Libuše Niklové, která byla autorkou nafukovacích hraček ze 70. let 20. století,“ sdělila Schillerová. Právě Niklová vymyslela a navrhla třeba legendární kočku s harmonikovým trupem a řadu dalších gumových hraček, které jsou známé po celém světě.

Libuše Niklová s hračkou, kterou designovala. Libuše Niklová s hračkou, kterou designovala. | Design museum

Celou sadu nových bankovek s názvem „Bankovky jako národní vizitky“ navrhl student Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Tuan Vuoung Trong. Zvolil motivy, které reprezentují český design, a zaměřil se hlavně na to, co bylo moderní v třicátých a čtyřicátých letech. „Jednotlivé nominály interpretují jednotlivé dekády minulého století,“ vysvětluje generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

Předzvěst změny

Studenti totiž dostali speciální zadání ročníkové práce. Státní tiskárna cenin se na školu UMPRUM obrátila se soutěží o novou podobu bankovek. Vytvořit měli návrhy na všechny v současnosti používané bankovky. Tedy v nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000 korun českých. 

„Ve světě je obvyklé, že se design bankovek po několika letech mění,“ připouští tiskárna a dodává, proč vlastně studentům takový úkol dali: „Česká národní banka čelí neustále dotazům, kdy budeme mít nové bankovky a zdali vůbec.“

Z celé vítězné sady je ale známá zatím pouze jedna bankovka. „Retro hračky patří k ikonám českého designu. Červený buvol z Fatry Napajedla býval před několika desetiletími ozdobou dětských pokojíčků a je známý i dnes v mnoha koutech světa,“ zdůvodňuje výběr Státní tiskárna cenin. Zatím je bankovka sběratelským kouskem a prodává se za dvě stě korun.

Aktuálně se jedná o nejprodávanější produkt na e-shopu. K dispozici jich je 1000 ks,“ řekl Blesk Zprávám generální ředitel Tomáš Hebelka a prozradil, že se budou vyrábět i další bankovky z této emise.

Jako sběratelský kus nebo jako dárek lidé v minulosti nadšeně nakupovali devadesátikorunu. Bankovka vznikla v roce 2018, když Státní tiskárna cenin slavila 90 let od založení. „Devadesátka je unikátní věc, protože tato bankovka je více zabezpečená než euro bankovka. Obsahuje 36 ochranných prvků, jako je například speciální vodoznak, ochranný proužek, opticky variabilní barvy nebo implementovaný QR kód v designu na zadní straně,“ připomíná generální ředitel Tomáš Hebelka.

Současné jsou staré 27 let

Bankovky od Oldřicha Kulhánka, které se v Česku používají v současnosti, jsou v oběhu už 27 let. Poslední změna proběhla v roce 2018 u stovky a dvoustovky. „Tou nejviditelnější na první pohled je nový, širší proužek, a pokud se podíváte proti světlu, uvidíte inovovaný vodoznak. Ten navíc obsahuje nominál a k danému portrétu je přidán symbol. U 100 Kč je to královské jablko a u 200 Kč je to kalich,“ popisuje Hebelka.

„Pokud více prozkoumáte tuto bankovku, zjistíte, že jsou zde doplněny malé žluté kroužky, což je ochrana proti kopírování, a také je rozdíl v podpisu guvernéra ČNB,“ dodává.

 

Státní tiskárna cenin přiznává, že je stále víc míst, kde bankovky nahrazují platebními kartami. „Přesto podle průzkumů obliba bankovek přetrvává a celosvětový trend je v tomto směru vzrůstající. O českých zemích nemluvě. V tomto směru jsme konzervativci,“ dodává.

Státní tiskárna cenin vytiskne ročně přes 100 milionů kusů bankovek. Ohrožená je však technika, kterou se české bankovky vyrábějí. Tradiční rytectví už nemá žádné pokračovatele, a tak se už nyní používají i nové technologie. I proto se uskutečnila soutěž, do které se zapojili mladí umělci.

klatu ( 26. května 2020 22:17 )

Práce na totálním odosobnění a likvidaci národní identity pokračuje. Na jedné straně nafukovací buvol, na druhé čtverečky a kolečka. Jako by tady snad nikdy žádní Češi nebyli...ale třeba opravdu vidím agenta cizí mocnosti za každým rohem a on to fakt není záměr, jen obyčejná lidská hloupost.

Potřebujeme-li novou dvoutisícovku a chceme-li na ní nějakou českou osobnost, většinou národa pozitivně přijímanou,pokud možno apolitickou a ne příliš nábožensky vyhraněnou (a aby to zůstalo vyrovnané,tak opět nějakou ženu), a může to být něco moderního a neotřelého,
byl bych pro Elišku Junkovou.

MAMKA2316 ( 25. května 2020 14:40 )

CO TAM DAT DOBOVOU FOTKU KOMEDIANTŮ CO PODEPSALI ANTICHARTU ???? TO BY ASI BRALO PŮL PRAHY NE

pindal ( 23. května 2020 19:59 )

Tento příspěvek patřil pod vyjádřením,Sysoj Psovič,podle Cimrmana a alenakavrisidivu.

pindal ( 23. května 2020 19:50 )

Já už se nedivím ničemu,i pro vás je diskuse.To je ten guláš,demokracie.

pindal ( 23. května 2020 19:43 )

Ano

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa