Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Exministr a herec Jandák se za ANO chce rvát o Senát. „Stařecká demence?“ rýpl si šéf STAN

Aktualizováno -
22. května 2020
22:03
Autor: sova - 
22. května 2020
16:17

Nedávno zaujala zpráva o tom, že by se volebním manažerem ČSSD měl stát Michal Hašek, někdejší korunní princ sociální demokracie. Nyní to však vypadá na jiné překvapení. Spjaté s bývalým členem ČSSD a exministrem kultury Vítězslavem Jandákem, který má za sebou i bohatou hereckou minulost. V barvách ANO by se jako nezávislý kandidát měl pustit do boje o Senát na Pelhřimovsku. Šéf STAN Vít Rakušan přemítá na to konto o politickém důchodu či stařecké demenci.

„Nepřestupuji do ANO. Oslovila mě jihočeská organizace ANO, tak jsem jim řekl, že to budu zvažovat. Uvidíme. Pokud by to dopadlo, kandidoval bych jako nestraník a nezávislý kandidát pod hlavičkou ANO,“ řekl MF Dnes Vítězslav Jandák.

Absolvent pražské DAMU Jandák, který řadu let působil před revolucí v Divadle Na Zábradlí, byl ministrem kultury od srpna 2005 do září 2006.

Ze své herecké kariéry má Jandák na kontě spoustu filmových a seriálových rolí. Zahrál si ve Třech oříškách pro Popelku, Arabele či třeba filmu Copak je to za vojáka. K herectví se vrátil i v posledních letech, kdy se mihl v televizních filmech Rašín či Anatomie zrady nebo seriálech Rapl a Místo zločinu Ostrava.

Jandák v rozhlasové radě

Působí ale především v Radě Českého rozhlasu, kam usedl v červnu 2017. „Kromě toho, že jsem tehdy položil poslanecký mandát, jsem i okamžitě pozastavil členství v ČSSD. Protože si myslím, že se neslučuje, aby tam byl vyloženě politicky angažovaný člověk. V sociální demokracii jsem měl navíc delší dobu neshody. Koncepce ČSSD mi už delší dobu nevyhovovala. Takže jsem šel pryč, protože to nemělo cenu. Když o vás nestojí, tak co bych tam dělal. Takže od roku 2017 jsem nestraník,“ řekl včera MF DNES Jandák.

Jandák je přitom politickým cestovatelem, který po revoluci byl členem řady uskupení. Nejprve se vydal do prostředí Republikánské unie s Miroslavem Sládkem, následně do KDU-ČSL, ODS, až nakonec zakotvil v tehdejší Zemanově ČSSD. Na postu ministra kultury vystřídal zesnulého Pavla Dostála. Jandákova možná spolupráce s ANO i s ohledem na to některé komentátory překvapila, jiné nikoli.

„Vítězslav Jandák říkal o svém dřívějším působení, že republikáni byli politické dětsví, ODS byla politická puberta a ČSSD je konečně politická dospělost. Jenom nevím, jestli je teď kandidatura za ANO politický důchod nebo už stařecká demence,“ rýpl si šéf STAN Vít Rakušan na twitteru.

„Vítězslav Jandák je koště. Oficiální stanovisko městské části,“ vzkázal z Řeporyjí starosta a člen ODS Pavel Novotný.

Proti Štěchovi a Mrvkovi

Jandákovým soupeřem by se mohl stát mj. místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a také populární starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, někdejší místopředseda jihočeské ČSSD, který se chystá kandidovat v barvách hnutí Změna. Dlouholetý šéf vojenského záchranného útvaru Mrvka je v čele Jindřichova Hradce od roku 2010, byl i ve vedení kraje.

Před třemi lety měl být jedničkou jihočeské kandidátky ČSSD do Sněmovny. Odstoupil však na protest proti vyškrtnutí Jiřího Zimoly. Letos v lednu spolu se Zimolou a dalšími odešli z vedení jihočeské ČSSD a dávají dohromady hnutí Změna.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

vvogh.t ( 26. května 2020 08:43 )

tento Rakušan soupeří o politické dno se svým kolegou Farským a europoslancem Polčákem, zápas už vzdal pemprskový Kája z Orlíku, který je již zcela mimo jakoukoliv kategorii,

george1957 ( 24. května 2020 12:25 )

Politický Hurvajz Rakušan se nám tady zase vyblil! Kolik má % voličů tento politický hlupák? Skoro nic! Tak ať blije doma!

Drasek ( 23. května 2020 19:49 )

Pan Jandák má možná stařeckou demenci, ale Rakušan jí podle výroků má od narození. Rakušánku nic si z toho nedělej tvoje kamarádi na tom nejsou lépe.

marmat ( 23. května 2020 19:14 )

Jak by mohly dojít......???? Nedělejte si srandičky......

marmat ( 23. května 2020 19:13 )

Ovšem Jandák má už TO své "odbavené"....a velmi slušně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa