Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyrobte si doma: Jak na vyšívanou makovou panenku?

Fotografie
26. května 2020 | 06:00

Ruční práce dnes zažívají opravdovou renesanci. Ve zrychlené materiální době je to ideální terapie, kterou byste měla aspoň na pár minut zařadit do svého každodenního plánu. Perfektně si při nich totiž vyčistíte hlavu a probudíte svou fantazii.

Určitě jste někdy zažila stav, při němž jste přestala vnímat všechno okolo, čas nechala plynout a naplno se ponořila do tvoření. Dnes se mu říká „flow“ a vyšívání patří právě k těm činnostem, které tento stav dokážou navodit. Objevte také kouzlo ručního vyšívání a nechte na sebe působit jeho pozitivní vliv. Zkusit s námi můžete na bílém tričku vytvořit tuto makovou dívku, která je kombinací ruční výšivky a malby na textil.

Potřebujete:

  • vyšívací jehlu
  • nůžky
  • izolepu
  • špendlíky
  • slabý černý fix
  • tužku (nebo křídu na textil)
  • vyšívací bubínek
  • vyšívací přizi červenou a černou
  • vodou rozpustnou fólii
  • tenký nažehlovací vlizelín na zpevnění látky (nemusí být)
  • černý fix nebo černou barvu na textil

Postup:

Příprava

1. Obrázek vložte pod látku na požadovanou pozici a celý jej překreslete, nejprve obyčejnou tužkou nebo barevnou křídou na textil. Poté fixem na textil nebo barvou na textil zvýrazněte ty části, které nebudete vyšívat. Barvu nechte zaschnout. Pokud jste použila barvu na vodní bázi, je nutné ji po šesti hodinách zafixovat zažehlením z rubu přes tenkou látku při teplotě na bavlnu (bez páry) 3 minuty.

2. Odstřihněte si kus fólie podle velikosti obrázku. Vzor na papíře si přichyťte na stůl například izolepou a přes něj položte fólii a přišpendlete ji k obrázku ze všech stran. Vzor si na fólii překreslete tenkým černým fixem. Vhodné jsou takové, které se po dokončení výšivky vyperou. Pozor si dejte na to, abyste se fólie nedotýkala mokrýma rukama.

3. Na rub trika můžete přes kus jiné látky nažehlit tenký vlizelín, abyste látku pro vyšívání zpevnila (lesklou stranou na triko). Není to však nutné. Pokud jej použijete, stačí po skončení práce volné okraje vlizelínu odstřihnout podél vyšitého obrázku.

4. Fólii přišpendlete k látce přesně na linie, které jste překreslila, a napněte na bubínku.

Vyšívání technikou malba jehlou:

5. Začněte vyšívat jednotlivé květy červenou přízí technikou malba jehlou. Jehlu do textilu zapichujte vždy kolmo (v úhlu 90°) a bavlnku si ustřihněte vždy v délce 20–30 cm. Délka stehů by měla být aspoň 5–7 mm. Na okvětních lístcích také doporučujeme nakreslit nejprve pomocné linie.

6. První vpich veďte nahoru ve vrcholu lístku a dolů se vracejte kolmo směrem ke středu květiny.

7. Druhý steh veďte těsně vedle prvního, ale udělejte jej o kousek kratší.

8. Další steh bude opět delší a takto dokončete celou jednu řadu. Stejným stylem pak pokračujte v dalších řadách a držte se pomocných linií.

Vyšívání technikou saténový steh a zadní steh:

9. Černou přízí vyšijte vnitřky kytek a okolí vyšijte saténovým stehem. První vpich veďte zespodu a dolů se vracejte kolmo k prvnímu vpichu. Další steh veďte těsně vedle prvního stehu tak, aby se ho dotýkal.

10. Tenčí linie (rýhy na květech) vyšívejte zadním stehem. První steh veďte odspodu, ale ne v místě, kde začíná linka, kterou chcete vyšívat, nýbrž na této lince o kousek vepředu přesně na délku stehu. Vpich dolů pak veďte právě na začátku vyšívané linky (steh tak vytvoříte vlastně pozpátku).

11. Nahoru jehlu vpichujte opět o délku stehu od místa, kde jste jehlu vpichovala poprvé, a dolů se vraťte ve stejném místě, kde jste začínala první steh (využijte stejnou dírku). Všechny stehy by měly být stejně dlouhé.

Vyšívání lístků:

12. Steh začněte jedním rovným stehem podél středové čáry směrem ke stopce. Druhý steh začněte těsně vedle špičky a dolů jehlu vpichujte za středovou linku tak, abyste ji bavlnkou překřížila. Když druhý steh začínal nahoře od středové linky vpravo, zakončíte jej dole od středové linky vlevo.

13. Třetí steh veďte nahoře zleva a dolů jej veďte vpravo od středové linky. Takto střídejte všechny další stehy dolů.

14. Když je výšivka hotová, obstřihněte fólii těsně kolem ní a dejte prát na 30 °C programem na jemné prádlo. Tím se vodou rozpustná fólie z látky a výšivky dokonale odstraní.

Šablonu si můžete stáhnout zde.

6351113:gallery:true:true

Autor: Štěpánka Bínová