Protože stejně jako má móda své trendy, má je i estetická chirurgie/dermatologie. Zásadní roli v nich aktuálně hrají sociální sítě. Zejména instagram a jeho specifický ideál krásy, který vytváří mylnou představu, že vypadat jinak, než velí zavedený vizuální kánon, je špatně. Sdílení upravených selfie fotek navíc podporuje vzájemné porovnání a vytváří iluzi dokonalé a bezchybné krásy.

Já osobně chápu boj žen proti příznakům stárnutí. A to navzdory tomu, že jsem z principu zcela proti nastavenému kultu věčného mládí, jejž nám předkládají média a kosmetický průmysl. Ten zahrnuje i přihlouplé tvrzení zakořeněné v české společnosti, že muž při stárnutí zraje jako víno, kdežto žena odkvétá a ztrácí svoji krásu.

Co mi ale přijde absurdní, jsou čím dál častější úpravy a operace mladých celebrit, které jsou pro mě na hraně morálky hlavně tím, že silně ovlivňují dětské a dospívající fanoušky. Slavné osobnosti jsou pro ně často vzorem a formují jim zcela špatnou představu o jejich vlastním těle i obličejových rysech. V dospělosti už býváme schopni sebereflexe, ale v pubertě bojujeme s velkými pochybnostmi a sebepřijetím. A stejně jako tyto celebrity nevydržely tlak na svůj přirozený vzhled, je dost pravděpodobné, že ho nevydrží ani děti a mladiství, kteří si je vzali za životní vzor.

Většina upravených celebrit tvrdí, že se jim umělá podoba jednoduše líbí, nemohu ale nezmínit, že jeden z možných důvodů, proč se rozhodli pro unifikovaný vzhled, je přesvědčení, že tak nebudou ničím vyčnívat. Z nejistoty pramenící touha odpovídat standardizovaným představám společnosti o kráse je pro ně totiž jednodušší než bojovat se svojí jinakostí. Pokud už úpravy podstupujeme, neměli bychom to dělat za cenu ztráty vlastní identity a popíráním přírodou naděleného vzhledu.

I v Čechách máme celebrity, které svoje nejistoty ohledně vzhledu vyřešily plastickými operacemi.

Česká Barbie

Gabriela Jiráčková (20 let) se nazývá první českou Bimbo Barbie. V dětství šikanovaná dívka se v 15 letech zamilovala do dvakrát tak staršího partnera a stala se jeho uměleckým projektem. Právě on navrhuje její operativní zákroky jako další zvětšení prsou, implantáty hýždí a odebrání žeber kvůli zúžení pasu.

Lolo Ta Bella přiznala partnerovy plastiky
Autor: Instagram: Lolo Ta Bella

Poslední zmíněný zákrok nakonec ze strachu odmítla. Nasnadě je otázka, nakolik je v jejím případě umělý vzhled dobrovolný a nakolik odpovídá tlaku partnera, jenž se dítě, kterým Gabriela byla, rozhodl přetvořit na absurdní pornografickou fantazii. Duševní stav jejího „designéra“ a morální zásady kliniky, které neváhají provádět zbytečné operace osmnáctileté dívce, nechám na vašem posouzení.

Česká Barbie Gabriela Jiráčková
Autor: instagram.com

Vémolova prsatice

Lela Ceterová nadšení pro plastiky sdílí se svým partnerem bijcem Karlosem Vémolou. Ten se nechal už několikrát slyšet, že mu přirozený vzhled žen nic neříká, takže upřednostňuje umělou vizáž. Pak si ale nejsem jistá, jestli se o ženy v pravém slova smyslu jedná. Karlosova přítelkyně Lela má za sebou dvě zvětšení prsou, výplně rtů, zvýraznění čelisti, rhinoplastiku (operaci nosu) a nechala si vyměnit i zuby. Sama přiznala, že se zákroky začala proto, že se jí v dětství spolužáci smáli za postavu a ona tím velmi trpěla.

Lela je jako proutek
Autor: Instagram: Lela Ceterová

Změněná influencerka

Velkou změnou prošla i mladičká youtuberka a influencerka Veronica Biasiol, jež je vzorem dětí i náctiletých dívek. Veronica se netají svojí náklonností k úpravám a svým zevnějškem i stylem fotek dokonale vystihuje vizuální diktát instagramu, jejž jsem nastínila výše. Ve 20 letech se rozhodla pro zvětšení ňader a rtů a kvůli své slabosti pro umělou vizáž se nebrání dalším potencionálním úpravám. Což by u ní byla chyba, protože byla přirozeně krásná a zajímavá i bez zásahů chirurgů.

Veronica Biasiol po úpravě rtů
Autor: profimedia.cz, instagram, archiv Blesku

Pár aktuálních trendů z estetické chirurgie

Úprava kontur obličeje

Trend modelace kontur odstartoval film Zloba/ Maleficent, kde měla Angelina Jolie zvýrazněné dolní čelisti. Zákrok modeluje obličej pomocí dermálních výplní a je stále hodně žádaný. Často se zvýrazní i lícní kosti a brada. Výsledkem mají být ostře řezané rysy a dojem štíhlejšího obličeje. Ale podle fotek jistě uznáte, že člověk spíš vypadá jako komiksová postavička.

Role a dramatické komiksové líčení Angeliny Jolie ve filmu Maleficent udávají trend v plastické chirurgii
Autor: Profimedia.cz

Zvětšení prsou

Díky masáži fotek na sociálních sítích, kde má většina žen implantáty, získává nová generace dívek pocit, že pokud od přírody nemají velké kulaté poprsí, které navíc zcela popírá gravitaci, je s nimi něco špatně. Proto na augmentaci (zvětšení prsou) chodí i osmnáctileté dívky, které jsou se svým tělem nespokojené. Aniž by si dopřály čas přijmout ho takové, jaké je.

Zvětšení rtů

Už je to pár let, co se strhl trend výrazných a velkých rtů. Jako předobraz opět sloužila Angelina Jolie. Ta má uprostřed dolního rtu typickou čárku, která se u plných rtů tvoří přirozeně. Největším hitem se tedy staly rty, u kterých se objem dohání uměle pomocí kyseliny hyaluronové a vysněná čárka se tvaruje nití.

Celebrita, která na tomto trendu vydělala nejvíc, je bezpochyby Kylie Jennerová. Původně označována za ošklivé kačátko klanu Kardashianových. Kylie se stala nejmladší dolarovou milionářkou poté, co prorazila na trhu s tužkami a rtěnkami, které měly opticky zvětšovat rty. I své plné rty označovala za výsledek používání svých produktů, ale nakonec přiznala, že byla na zvětšujících injekcích. Podle fotek se u ní diskutuje i o prsních implantátech, zvětšeném pozadí a dalších výplních v obličeji.

Kylie Jenner před zákroky plastických chirurgů
Autor: Profimedia.cz
Kylie Jenner nyní
Autor: Profimedia.cz

Zvětšení hýždí a boků

Její sestra Kim Kardashianová se proslavila implantáty v pozadí, které mají alespoň jedno malé pozitivum. Díky ní začaly být trendy široké boky a zadek. Samozřejmě je to body pozitivity jen v případě, že se s nimi narodíte, nebo je tvarujete cvičením. Ale pokud jsem si dobře všimla, mnohým ženám tento trend pomohl přijmout domnělý nedostatek jako velký klad.

Kim Kardashian
Autor: Instagram

Úprava očí

Efekt zvednutých vnějších koutků očí se vytváří neoperativním liftingem. V úrovni obočí je kůže přichycená nití, což změní tvar oka. Paradoxní je, že zatímco v Evropě si dívky nechávají opravit oči na protažený mandlový tvar, v Asii jsou naopak hitem operace na evropský typ očí. Což jen dokazuje, jak se vizuální trendy mění dle kontinentu. Podobný zásah zcela změní výraz obličeje a původní rysy.

Transformace v supermodelku

Největší změnou vzhledu prošla aktuálně nejúspěšnější topmodelka Bella Hadidová, která byla před pár měsíci vyhlášená nejkrásnější ženou světa díky dokonalým proporcím v obličeji. Teorie zlatého řezu, pocházející z antiky, vypovídá o ideálních poměrech ve tváři. U Belly jich ale bylo dosaženo plastickou chirurgií.

Bella Hadid jako by z oka vypadla Carle Bruni
Autor: Profimedia.cz

Což dokazují fotky z jejího mládí, např. ze stránky Celebface, která odhaluje úpravy vzhledu i fotek slavných celebrit. Říká se, že chirurg Belly měl jako předobraz topmodelku 90. let Carlu Bruni Sarkozyovou, což by vysvětlovalo, proč teď vypadají jako dvojčata. Bellu jsem měla možnost osobně potkat v zákulisí módní přehlídky v Paříži. Jakkoliv na fotkách působí její úpravy poměrně přirozeně, realita byla tristní a její obličej působil velmi uměle.

Fotogalerie
269 fotografií