„Bylo mi blbě fyzicky i psychicky,“ přiznala pro deník Aha! Moučková, jak prožívala letošní jaro. Nejenže ji zradilo zdraví, ale postupně se přidaly i deprese. „Stáří stojí za ho*no,“ netají se bývalá hlasatelka, která v srpnu 1968 jako vůbec první oznámila na obrazovkách invazi ruských tanků do Československa. Pak ale už mírněji doplnila: „Stáří je jen pro statečné.“

Co jí ale pomohlo, když jí bylo úplně nejhůř? „Dcera Káča si mě odvezla k sobě na Mělnicko a tím mě zachránila,“ vysvětlila s tím, že bohužel po návratu musela kvůli problémům se zády ještě do nemocnice. „Bolesti páteře se nedaly vydržet,“ postěžovala si.

I teď ale stále bojuje s tím, že se jí nálada mění jako na houpačce. Jak sama říká, po devadesátce už to není žádný med. Ve svém věku však stále žije sama a dokáže se o sebe postarat, což je obdivuhodné. Dokonce chodí s hůlkou na občasné procházky, i když je prý stále těžší se k tomu přemluvit. „Musím se hodně nutit, abych šla ven. Třeba se i obléknu, ale nakonec nikam nejdu,“ přiznala a nemilosrdně o sobě řekla, že je už nemožná. Dokonce si někdy říká, že už by raději vůbec nebyla na světě.

Na náladě jí jistě nepřidává to, že jí chybí lidé, které měla ráda. „Jediné, co je teď příjemné, je to, že můžu spát, jak dlouho chci. Jako matka tří dětí jsem o tom pořád jenom snila. Takže v současné době prospím i deset hodin,“ prozradila Kamila, která se také upíná na myšlenku, že v létě bude líp.

„Pojedu k dceři Kateřině. Mají s manželem krásnou zahradu a hlavně bazén, loni jsem se v něm koupala, snad to půjde i letos,“ přála by si Moučková, i když má zatím stále bolavou páteř. Zřejmě tomu nepřidalo zranění v červenci před dvěma lety, kdy si při pádu zlomila krček v kyčli. Došlo k tomu právě v domě nejstarší dcery Kateřiny. „Jenže to v nemocnici vůbec nepoznali a dva týdny mě nechali jen tak bez operace. Hodně to bolelo,“ postěžovala si bývalá hlasatelka.

Ta má Kateřinu s prvním manželem Milošem Willigem (†58), s druhým manželem, lékařem Josefem Moučkou, pak zplodila ještě Barboru a o pět let mladšího syna, který se narodil v roce 1956. Nyní už šel také do důchodu, ani tato představa Kamile na psychice nepřidala.

Fotogalerie
28 fotografií