Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potkani jsou kvůli koronaviru agresivnější a nebezpečnější, varují úřady. Hejna se uchylují ke kanibalismu

Autor: shp - 
29. května 2020
09:48

Až uvidíte na ulici potkana, zbystřete více než kdykoliv předtím. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo varování před hlodavci, kteří se stávají kvůli pandemii koronaviru agresivnějšími a nebezpečnějšími. Vědci přitom nezaznamenali změny chování jenom v USA, ale i v dalších zemích.

Potkani i další hlodavci začínají v ulicích měst představovat nebezpečný problém. Jedním z důsledků pandemie koronaviru bylo uzavření mnoha restaurací a podniků s potravinami, které si nemohly dovolit tzv. prodej přes okénko. Takovéto restaurace často vyhazovaly zbytky do odpadků, kde je potkani vyjídali. A tomu nyní nastal konec.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí proto varuje veřejnost před nevyzpytatelným chováním potkanů. „Uzavření mnoha obchodů v komunitě zapříčinilo pokles jídla dostupného hlodavcům, zvláště v komerčně hustých oblastech,“ uvedlo CDC. Potkani mají proto velký hlad.

Potkani hledají nový zdroj potravy

Některé administrativy ohlásily zvětšenou aktivitu potkanů. Hlodavci si hledají nové zdroje jídla,“ přiznalo CDC. Organizace vydala doporučení všem majitelům restaurací, aby zabezpečili své potraviny i odpadky. Jinak by se totiž mohli dočkat nevítaných návštěvníků s velkým hladem.

Potkani jsou vážně zoufalí a v některých případech bylo zdokumentováno, že se dokonce uchýlili ke kanibalismu. Navíc přenášejí nemoci a parazity. Zejména blechy. V USA je situace kritická zejména v New Orleans a New Yorku. V prvním jmenovaném městě natočili celá hejna potkanů.

Potkani se shlukují po celém světě

I pro člověka je přitom potkaní kousnutí velmi bolestivé. Nemluvě o infekcích, které zvíře může přenášet. Situace s přemnoženými a hladovými potkany se navíc netýká jen USA. I v japonském Tokiu bijí na poplach a varují před nebezpečnými hlodavci. Vypadá to jako by se mobilizovala světová potkaní armáda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa