Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpová ve svátek ukázala kabát za 88 tisíc, prezident si užíval golf. A co sok Biden?

Autor: Darina Jíchová - 
26. května 2020
11:45

Američané si v pondělí 25. května připomněli Den obětí války, prezident Donald Trump (73) s manželkou Melanií (50) vyrazili na pietu na Arlingtonský národní hřbitov ve Virginii. První dáma u této příležitosti "provětrala" krémový kabát za bezmála 88 tisíc korun. Prezident Trump si o svátečním víkendu vyrazil na golf, chvíle na greenu prokládal útočnými výlevy na svém twitteru. Jedním z jeho terčů byl i jeho sok v klání o prezidentské křeslo Joe Biden (77), ten se po týdnech v karanténě konečně ukázal na veřejnosti. Na rozdíl od Trumpa si venku nasadil roušku, uvedl deník The Guardian.

Trumpová památku padlých vojáků uctila v luxusním kabátku z módního domu Gucci, který ji vyšel na více než 87 tisíc korun. Model doladila bílými lodičkami s vysokými jehlami. S manželem se účastnila tradičního kladení věnce na Hrob neznámého vojína. První pár doprovázel viceprezident Mike Pence s manželkou Karen a ministr obrany Mark Esper s manželkou Leah.

Trumpovi se během piety tvářili velmi vážně, z ceremoniálu však odcházeli ruku v ruce a prezident galantně pomohl manželce s nástupem do přistavené helikoptéry. Událost byla poznamenána restrikcemi přijatými kvůli pandemii koronaviru. Prezident neměl žádný proslov a dbalo se na sociální distancování.

Na pietě na Den obětí války Američané dodržovali sociální distancování (25. 05. 2020). Na pietě na Den obětí války Američané dodržovali sociální distancování (25. 05. 2020). | Reuters

Trump „řádil“ na twitteru

Prezident sice přišel o možnost projevu na pietě, to si ale vynahradil na své oblíbené platformě Twitter. Už od svátečního víkendu, který strávil na golfovém hřišti.

Mezi jamkami sdílel útoky na své současné i bývalé soky, v čemž pokračoval i během cesty na vojenský hřbitov i z něho. Schytala to od něj šéfka demokratů Nancy Pelosiová, nadějná politička Stacey Abramsová a v neposlední řadě i jeho protikandidátka z posledních voleb Hillary Clintonová.

Opřel se i do svého současného soupeře Bidena a svého předchůdce, exprezidenta Baracka Obamy. „O špatné pracovní morálce ospalého Joea nebo době, kterou strávil Obama na golfu, se ani nezmíní,“ takto reagoval na výtky novinářů, že zatímco tisíce Američanů umírají na koronavirus, jejich prezident nejenže odmítá nosit roušku, ale jezdí si hrát golf.

Biden: Prezidentování není o twitteru a golfu

Biden se ale prezidentovými urážkami nenechal vyvést z míry, místo toho komentoval svou první vycházku po 2 měsících v karanténě. „Je to úžasný pocit být venku z našeho domu,“ nechal se slyšet. S manželkou Jill vyrazil na pietu na hřbitov v Daleware. „Nikdy nezapomeňme na oběti, které přinesli tito muži a ženy,“ řekl krátce tisku poté, co položil věnec k památníku padlých vojáků.

„Prezidentura je o něčem víc, než jen o tweetování a golfu,“ dodal na svém twitteru. Na rozdíl od Trumpa se Biden okolo 10. března odebral do karantény, a to i za cenu přerušení volební kampaně. Po více než dvou měsících Obamův viceprezident opustil izolaci, řídil se ale radou epidemiologů a nasadil si roušku.

Zobrazit celou diskusi